Πώς οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα άλλαξαν άρδην όλες τις εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ

facebook sharing button

Ανεβασμένες εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα οι εσωκομματικές μετοχές του Νίκου Δένδια στη Νέα Δημοκρατία, μετά και την πρόσφατη ιστορική παρουσία του στην Τουρκία.

Με τη δυναμική παρέμβασή του και τις… πληρωμένες απαντήσεις στον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών κέρδισε πολλές συμπάθειες και ενίσχυσε την εικόνα του εντός της «γαλάζιας» παράταξης, με τους βουλευτές και τα στελέχη της να εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το «ανάστημα που επιτέλους έδειξε η χώρα μας» απέναντι στη γείτονα.

Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν τον κ. Δένδια ως τον επόμενο αρχηγό του κόμματος και δυνάμει «δελφίνο», με τον ίδιο να αποφεύγει να τοποθετηθεί, αλλά να συνεχίζει επιμελώς να χτίζει το ηγετικό προφίλ του, χωρίς πάντως να δίνει αφορμές για οποιοδήποτε σχόλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Δευτέρα επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει -όπως έγινε γνωστό- για θέματα της αρμοδιότητάς του και, στη συνέχεια, την Προεδρική Φρουρά. Σε κάθε δε ευκαιρία, λένε αυτοί που τον γνωρίζουν καλά, θα συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του, βάζοντας εκ των πραγμάτων παρακαταθήκη για το πολιτικό του μέλλον.

Η αίσθηση που υπάρχει στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ο υπουργός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, ως ο επόμενος κεντροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος, με αναφορές τόσο στην καραμανλική όσο τελευταία και στη σαμαρική εσωκομματική πτέρυγα, παρουσιάζοντας ένα φιλελεύθερο, κεντροδεξιό, πατριωτικό πρόσωπο.

Έμπειρος κοινοβουλευτικός, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», είναι πάντως προσεκτικός στις διατυπώσεις του. «Ο Νίκος Δένδιας, με τη στάση του κατά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, έβαλε τη δική του σφραγίδα στην εξωτερική μας πολιτική. Το πώς θα υλοποιηθεί αυτό μελλοντικά κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, δεδομένου ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι εξελίξεις απρόβλεπτες. Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που αντιστοίχως έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα, η οποία τελικά έμεινε μόνο στα χαρτιά» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο «μικροσκόπιο»

Ανεξαρτήτως αυτού, κάθε κίνηση του υπουργού Εξωτερικών βρίσκεται ακόμα πιο σχολαστικά στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης εσωτερικής… ανταρσίας.

Οι σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια, άλλωστε, ποτέ δεν ήταν καλές, ιδίως από τη στιγμή που ο Κερκυραίος πολιτικός μετέφερε την εκλογική του περιφέρεια από τη γενέτειρά του στη Β’ Αθήνας, δίνοντας μεγάλες μάχες με τον σημερινό πρωθυπουργό για την πρωτιά.

Αλλά και τώρα, οι δύο άνδρες τελούν υπό αναγκαστικό συμβιβασμό, λόγω των καταστάσεων. Μόνο τυχαίο δεν ήταν, ειδικά τους πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι αυτός άφηνε τακτικά στο περιθώριο τον υπουργό Εξωτερικών για διάφορα σημαντικά θέματα του αντικειμένου του, καθώς με αυτά ασχολείται στην πράξη το στενό αρμόδιο επιτελείο εντός του Μεγάρου Μαξίμου, προεξαρχουσών των διπλωματικών συμβούλων του πρωθυπουργού, αρχικά της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και στη συνέχεια της Ελένης Σουρανή.

Αίσθηση, δε, είχε προκαλέσει η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών τον περασμένο Ιανουάριο στη Βουλή, με αφορμή την επικοινωνία της κυρίας Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στο Βερολίνο. «Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, είναι όμως διπλωμάτης και υπό τη διπλωματική της ιδιότητα, είναι υφισταμένη του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών. Επί τούτου, έχω κάνει και σαφή δήλωση ότι εγνώριζα, ως μη έδει. Και γιατί το έκανα αυτό; Όχι για να πω το αυτονόητο, αυτό που οποιοσδήποτε καλόπιστος θα αντιλαμβανόταν χωρίς να χρειαστεί να το πω, αλλά ακριβώς για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή να γίνονται πράγματα εν αγνοία, είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη πλευρά, είναι καταστροφική» είχε σημειώσει ο κ. Δένδιας – και ο νοών νοείτω

Πώς απομόνωσε τους εκφραστές της «γραμμής Σημίτη»

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί, εξάλλου, το γεγονός ότι, αμέσως μετά την ηχηρή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω διαρροών, άρον-άρον επιχείρησε να διαμηνύσει πως ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που είχε δώσει εντολή στον κ. Δένδια να έχει τη σκληρή αυτή στάση, αν προκληθεί. Κίνηση που, προφανώς, δείχνει την ανασφάλεια και την ανησυχία του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ιδίου προσωπικά.

Ίσως και γιατί, ύστερα από τη συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών στην Άγκυρα, «τσιμέντωσε» ως κληρονομιά η δέσμευση της κυβέρνησης στη «γραμμή Καραμανλή» στην εξωτερική πολιτική, ο πήχης τέθηκε σε ικανοποιητικό ύψος και κανείς πλέον δεν μπορεί να περάσει κάτω από αυτόν.

Με τη στάση του, ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε «ολική επαναφορά» των «κόκκινων γραμμών» της χώρας στα εθνικά θέματα και απομόνωσε πολιτικά τους εκφραστές της «γραμμής Σημίτη», κάποιοι εκ των οποίων σήμερα αποτελούν στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις