Επανέρχεται στη γνώριμη ρητορική η Τουρκία λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Να κάτσει στο τραπέζι χωρίς όρους και να συζητήσει εφόλης της ύλης η Ελλάδα, ζητάει η Άγκυρα, δια στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη-«επίθεση φιλίας» Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

«Δεν θα προβάλλετε με κανέναν τρόπο μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στο τραπέζι. Θα καθίσετε στο τραπέζι χωρίς όρους. Εάν δεν καθίσετε στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις, εάν προκύψουν όροι, τότε δεν θα υπάρχει πρόοδος».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αναφορές Τσελίκ δείχνουν την αλαζονεία και τη νοοτροπία που διακατέχει την Άγκυρα ως προς τα ελληνο-τουρκικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, οπότε σχεδιάζεται συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Άγκυρα επανέρχεται σε τόνους έντονης ρητορικής και επίδειξης αδιαλλαξίας.

Ρητορική που συνοδεύεται από τουρκικές αεροπορικές παραβιάσεις, όπως αυτές που έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Κάτι, βέβαια, που δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε φροντίσει προτού έλθει στην Ελλάδα να κάνει ξεκάθαρες τις αδιάλλακτες θέσεις της Άγκυρας, με συνέντευξη που έδωσε.

Καθίσταται εμφανές ότι πίσω από τις φωτογραφίες του εναγκαλισμού Δένδια-Τσαβούσογλου και την «διπλωματία των εμβολίων» και του Τουρισμού, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τα «αγκάθια» στα ελληνο-τουρκικά εξακολουθούν να είναι μεγάλα.

Ένταση στην Κύπρο;

Να σημειωθεί πως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», στην Πάτρα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Τουρκία έχει τουλάχιστον περίεργους σχεδιασμούς για την Κύπρο.

«Η συμβουλή μου, αν έχει κάποια αξία προς την τουρκική πλευρά -είπε- είναι να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις στην Κύπρο και στο Κυπριακό. (…) Ο,τιδήποτε κάνει η Τουρκία στην Κύπρο, απλώς επιβαρύνει ούτως ή άλλως ένα εξαιρετικά δυσχερές πρόβλημα και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επίλυσή του».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ εγώ να συμβουλέψω τον πρόεδρο, Ερντογάν, αλλά ελπίζω ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα αποφύγει οτιδήποτε θα συνιστά πρόκληση προς το διεθνές δίκαιο».

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Από τη μεριά του, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου μας και του Μητσοτάκη», κάτι που απέδωσε στο ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αυτή τη φορά, κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, δεν προέβη σε αντίστοιχη «ασέβεια» με αυτήν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Κατά τον Τσελίκ:

– «Η Αθήνα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να έχει με την Τουρκία και να μπορεί να το επιλύσει, πιέζοντας την ΕΕ ή άλλα κράτη. Εάν η Αθήνα θέλει να λυθεί ένα πρόβλημα, υπάρχει μόνο μία μέθοδος: Τουρκία και Ελλάδα να βρουν λύση».

Πρόκειται, βέβαια, για τη γνωστή θέση της Άγκυρας, η οποία θέλει να απομονώσει τα ελληνο-τουρκικά από τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ούτως ώστε να οδηγηθούν οι δύο πλευρές ενδεχομένως σε ένα «Ελσίνκι Νο2», όπως άλλωστε φροντίζουν να λέγουν και αρκετοί Ελληνες αναλυτές.

Ζητήματα, όπως οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) «δεν μπορούν να λυθούν, προσκαλώντας εκεί ένα γαλλικό πλοίο και επιδεικνύοντας τη γαλλική σημαία, εκεί που υπάρχει αντιπαράθεση για αυτές τις περιοχές. Ή θα λύσετε το πρόβλημα με την Τουρκία ή αυτό το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις