Στον Οργανισμό επικρατεί αναβρασμός
Ανατροπή στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, τον ΕΟΠΥΥ, φέρνει διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση.
Πρόκειται για μία διάταξη που προβλέπει την παραχώρηση των σημαντικότερων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν – αν τελικώς υιοθετηθούν οι ρυθμίσεις – ουσιαστικά τη διαχείριση του ΕΟΠΥΥ.
Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες για τη διάταξη έχουν ενημερωθεί τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι σύντομα δεν θα μπορούν να ελέγχουν και το αντικείμενο που είχαν αναλάβει. Γι αυτό άλλωστε στον Οργανισμό επικρατεί αναβρασμός, αφού οι αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές για τον φορέα, ο οποίος έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ενώ το κονδύλι που διαχειρίζεται ξεπερνά τα 5,5 δις ευρώ. Μάλιστα, υψηλόβαθμες πηγές έλεγαν ότι ήδη είναι έτοιμο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας το οποίο ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
Τι προβλέπεται
Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη διάταξη με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν από τις δαπάνες του Οργανισμού, μέχρι και τα περιουσιακά του στοιχεία. Πρόκειται προφανώς για μία νέα κατεύθυνση που δίνεται στους δημόσιους φορείς υγείας. Θυμίζουμε, άλλωστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατες δηλώσεις του, διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας θα συνεχιστεί, αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας απεδείχθη, όπως είπε, αποτελεσματική. Υπενθυμίζεται, ότι τους προηγούμενους μήνες είχαν μισθωθεί ιδιωτικές κλινικές οι οποίες εφημέρευαν για λογαριασμό του ΕΣΥ ώστε να νοσηλεύουν ασθενείς τόσο με covid όσο και non covid.
Οι αλλαγές πάντως που προωθούνται περιγράφονται ως εξής στη διάταξη η οποία διακινείται ως επτασφράγιστο μυστικό: «Ο ΕΟΠΥΥ δύναται ύστερα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου να αναθέτει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τις ακόλουθες εργασίες:
α) Τη μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων
β) Τη διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών τους
γ) Το κλείσιμο των ισολογισμών – απολογισμών και τη λογιστική εν γένει ενημέρωση
δ) Την καταχώρηση και επεξεργασία στοιχείων στα μηχανογραφικά τους προγράμματα
ε) Τον έλεγχο των δαπανών υγείας
στ) την εκπόνηση νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των Διευθύνσεων Προμηθειών, Συμβάσεων και Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του Οργανισμού».
Αξιοσημείωτο είναι πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ότι ήδη το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έχει παραγκωνιστεί σε έναν βαθμό, ενώ ακυρώνονται και συνεδριάσεις του. Και αυτό επειδή έγινε μεταφορά αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς παράγοντες και διευθυντές τμημάτων με αποτέλεσμα να μην αποφασίζει το ΔΣ σχεδόν για τίποτε, σε βαθμό που αναβάλλονται ακόμη και συνεδριάσεις λόγω έλλειψης θεμάτων. Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, που θυμίζει το «μοντέλο ΕΦΚΑ» εν είδει εταιρείας Α.Ε., θα ανατρέψει και τον τρόπο ελέγχου των δαπανών υγείας που σήμερα γίνονται από δημόσιους φορείς όπως είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Και προφανώς- σύμφωνα με τα όσα αναλύουν παράγοντες του Οργανισμού- δεν πρόκειται για μία απλή ανάθεση διοικητικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες, που καταλαμβάνει ένα κόστος της τάξης των 300 – 400 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε ιδιωτικές εταιρείες να διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, καθιστά τον Οργανισμό ένα διαφορετικό από το ισχύον σύστημα στον τομέα της Υγείας.
Προκύπτει, λοιπόν το εύλογο ερώτημα αν στόχος είναι να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και άλλους παρόχους, οι οποίοι θα νοσηλεύουν τους ασφαλισμένους του και να προχωρά σε συμβάσεις έπειτα από διαπραγματεύσεις με ιδιωτικές μονάδες ή φυσικά πρόσωπα. Ένα σύστημα πολύ πιο διευρυμένο από το σημερινό και με εμπλεκόμενο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον ιδιωτικό τομέα. Γεγονός που πιθανόν να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα θα αλλάξει και η κατανομή των κονδυλίων που σήμερα διατίθενται από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα ανώτατο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ σημείωνε ότι ήδη προωθείται από το υπουργείο Υγείας, νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα.
Βέβαια παραμένει άγνωστο εάν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δώσει το πράσινο φως υπηρεσίες του δημοσίου να ανατεθούν σε ιδιώτες. Πάντως, οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ προωθούνται σε μία περίοδο που ο Οργανισμός έχει φέρει σοβαρά αποτελέσματα, παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρουσιάζει. Ερώτημα αποτελεί τι θέση θα λάβουν τα στελέχη του στις φημολογούμενες αλλαγές και στο νέο σχήμα, με δεδομένο ότι οδήγησαν τον ΕΟΠΥΥ στο να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αλλά και να παρουσιάζει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις