Το Λονδίνο υπέγραψε συμφωνία με τα Σκόπια για την εγκατάσταση της μονάδας

Μόνιμη στρατιωτική μονάδα στα Δυτικά Βαλκάνια, σηματοδοτώντας ένα νέο επίπεδο αμυντικής συνεργασίας με τους εταίρους της στην περιοχή, αναπτύσσει η Βρετανία, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των βρετανικών υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Οπως όλα δείχνουν, η Βρετανία φαίνεται πως κατάφερε να αποσπάσει, πιθανώς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την «δουλειά» της εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να προσαρμοστούν στα στρατιωτικά – επιχειρησιακά δεδομένα του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί πως οι εκπαιδεύσεις σε μονάδες της βόρειας γείτονος γίνονται και από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μία από τις πρώτες αποστολές του «Χερσαίου Περιφερειακού Πυρήνα Συντονισμού Δυτικών Βαλκανίων» θα είναι η προετοιμασία μιας ελαφράς μονάδας πεζικού των ΕΔ της Βόρειας Μακεδονίας για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ το επόμενο έτος.

Θεωρείται βέβαιον, πάντως, ότι η βρετανική αποστολή δεν θα περιοριστεί στα Σκόπια, αλλά θα επεκτείνει τη δράση της σε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια. Κάτι που άφησε να εννοηθεί στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Μαυροβούνιο η Βρετανίδα υφυπουργός Άμυνας, Goldie.

Στο Κόσοβο, επίσης, όπως είναι γνωστό βρίσκεται η μεγάλη αμερικανική βάση, «Μπόντστιλ», καθώς και η ΝΑΤΟϊκή δύναμη, KFOR, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο Βρετανός υφυπουργός Ενοπλων Δυνάμεων, James Heappey, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψαν Λονδίνο και Σκόπια για την εγκατάσταση της βρετανικής μονάδας στη Βόρειο Μακεδονία εξέφρασε την «ανυπομονησία να συνεργαστούμε πιο στενά από ποτέ με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σε αυτήν τη σημαντική περιοχή».

Ο «Πυρήνας Δυτικών Βαλκανίων» θα αποτελείται από μια μικρή στρατιωτική μονάδα, η οποία θα έχει ως αποστολή της την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και τον στρατιωτικό συντονισμό της Βρετανίας συνολικότερα με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Κάτι που, όπως αναφέρει το Λονδίνο, θα ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στη Βρετανία και στους «εταίρους» της στην περιοχή, θα βελτιώσει τον συντονισμό της κοινής στρατιωτικής εκπαίδευσης και θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να κατανοήσει καλύτερα και να υποστηρίξει τις απαιτήσεις εκπαίδευσης των εταίρων του σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο «Πυρήνας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα εδρεύει στη Βόρεια Μακεδονία, τον νεότερο σύμμαχο του ΝΑΤΟ που προσχώρησε τον Μάρτιο του 2020, και θα υποστηρίξει αυτή και άλλους περιφερειακούς εταίρους του ΝΑΤΟ στην επίτευξη των στόχων στρατιωτικών δυνατοτήτων που σχετίζονται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις