Αυτοψία σε επιβατηγό πλοίο της γραμμής
Συνεχίζεται το… μπάχαλο με την εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού στα πλοία στα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών.
Μπορεί την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης να επισκέφτηκε το λιμάνι του Πειραιά για να διαπιστώσει την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, όταν όμως κλείνουν οι τηλεοπτικές κάμερες, αποκαλύπτεται η εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.
- Από τον
Βασίλη Τζήμτσο
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα δεν επιτράπηκε από τους λιμενικούς η επιβίβαση σε περισσότερους από 4.500 επιβάτες που δεν είχαν στη διάθεσή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοριακό ή rapid test. Ομως, αυτό δεν είναι αρκετό…
Η «Espresso» έγινε αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικά που αποδεικνύουν ότι πολλά από τα μέτρα δεν εφαρμόζονται και ότι τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία παραμένουν υγειονομικές «βόμβες» μετάδοσης του κορωνοϊού.
Ταξιδέψαμε την περασμένη Παρασκευή από την πατρίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα Χανιά, με το πλοίο της γραμμής προς τον Πειραιά. Πράγματι, οι λιμενικοί μάς ζήτησαν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και εναλλακτικά στους μη εμβολιασμένους μοριακό ή rapid test 48 ωρών. Ωστόσο, δεν έλεγξαν αν το χαρτί που τους δείξαμε ήταν… γνήσιο ή πλαστογραφημένο!
Κάτω από τον καυτό ήλιο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, δεν είχαν την πολυτέλεια του χρόνου να σκανάρουν το πιστοποιητικό, ούτε τη δυνατότητα να ελέγξουν αν τα rapid test είναι αληθή, παρά το γεγονός ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά. Και η συνέχεια ήταν ακόμη πιο αποκαρδιωτική…
Οταν ξεκίνησε το ταξίδι, ακούστηκε από τα μεγάφωνα του πλοίου το ηχογραφημένο μήνυμα του Λιμενικού Σώματος για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του πλοίου. Μάλιστα, το μήνυμα ανέφερε πως θα γίνονται εν πλω έλεγχοι από λιμενικούς. Δυστυχώς, οι έλεγχοι αυτοί έμειναν στα λόγια. Ουδείς λιμενικός έκανε έλεγχο, γιατί, αν έκανε, θα διαπίστωνε πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών δεν φορούσε μάσκα.
Τα χειρότερα
Παρά το γεγονός ότι οι επιβάτες κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο στα εσωτερικά και εξωτερικά καταστρώματα του πλοίου, ελάχιστοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες, ειδικά στους εξωτερικούς χώρους. Επιεικώς, θα λέγαμε ότι φορούσε μάσκα ο ένας στους δέκα επιβάτες! Τα χειρότερα, όμως, συνέβησαν κατά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά.
Ευτυχώς, κατά την αποβίβαση οι περισσότεροι επιβάτες φορούσαν μάσκες, όμως δεν τηρούσαν αποστάσεις. Συνωστίζονταν κατά δεκάδες σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, σχηματίζοντας ουρές στους διαδρόμους προς τις σκάλες και τον καταπέλτη του φέριμποτ ο ένας δίπλα στον άλλο, σε απόσταση αναπνοής, περιμένοντας πότε θα ανοίξει για να βγουν από το καράβι!
Και όλα αυτά σε ένα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο, με πάνω από χίλιους επιβάτες, προς τον Πειραιά από την Κρήτη, που βρίσκεται στο επίκεντρο υπερμετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα! Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και σε άλλα ακτοπλοϊκά πλοία, ιδιαίτερα στα δρομολόγια επιστροφής από τα νησιά προς τον Πειραιά και κυρίως την Κυριακή, όταν επιστρέφουν οι περισσότεροι αδειούχοι ή εκδρομείς του Σαββατοκύριακου…
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις