«Μόνο αν έχεις ζήσει εκεί μπορείς να το καταλάβεις. Φεύγοντας αφήσαμε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την προτροπή και την παρέμβαση του διοικητή μου, Δημήτρη Παντελάτου, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θλίβομαι όταν σκέφτομαι ότι θα καταστραφεί και αυτό μαζί με ότι άλλο κατασκεύασε η ISAF».
Είναι η ανάρτηση που έκανε, με αφορμή τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν το μέλος της αποστολής που είχε κάνει η Ελλάδα στη χώρα, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου στο Facebook.
Αρχαιολογικό μουσείο
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά καλέσματα προς την ελληνική κυβέρνηση από στελέχη της Διπλωματίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που δραστηριοποιήθηκαν στο παρελθόν στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες.
Μεταξύ των άλλων να γίνουν κινήσεις και με γνώμονα την Πολιτιστική Διπλωματία, αφού, εκτός των ιστορικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, η Ελλάδα στο παρελθόν ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο άλλοτε πρέσβης της Ελλάδας στο Πακιστάν, ο οποίος παρακολουθούσε το Αφγανιστάν, Πέτρος Μαυροειδής, ότι με ενέργειες της χώρας μας, εκτός των άλλων, αναστηλώθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καμπούλ.
Σε αυτές τις παλιές πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς, καίριο ρόλο έπαιξε ο άλλοτε υπουργός Πολιτισμού και πρώην πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, Ομάρ Σουλτάν, με τον οποίο η ελληνική πλευρά, στο παρελθόν, είχε συναντηθεί πολλάκις στην Καμπούλ.
Ο Ομάρ Σουλτάν, ένας Αφγανός διανοούμενος και φιλέλληνας, ο οποίος μιλάει άπταιστα τα ελληνικά, σήμερα ζει στην Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες, χρειάστηκαν οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, για να τον ξαναθυμηθεί η ελληνική πλευρά, εκ μέρους της οποίας, διακομματικά σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα συμπαράστασης.
Μνημείο και αεροδρόμιο υπό τουρκική «διαχείριση»
Με αφορμή τα σχέδια για να περάσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ υπό τουρκική «διαχείριση» -κάτι που μένει να φανεί, υπό τις έκρυθμες σημερινές συνθήκες- ο πρώην διοικητής του αεροδρομίου, Δημήτρης Παντελάτος, σε ανάρτησή του στο Facebook είχε γράψει:
«Ένα επιπλέον πρόβλημα που προκύπτει υπό την τουρκική διοίκηση είναι η τύχη του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη που κατασκευάστηκε με χρήματα της Ελληνικής πρεσβείας του Πακιστάν επί πρέσβη, κ.Πέτρου Μαυροειδή, και παρουσιάζει σε κλίμακα την μορφή του πεσόντα στρατιώτη που βρίσκεται στη πλατεία Συντάγματος».
Η ελληνική δύναμη «επαναπατρίστηκε» το 2012. Ωστόσο, παρέμειναν λίγοι στρατιωτικοί ως επί το πλείστον για το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Προ μηνός, μετά τις αμερικανικές ανακοινώσεις για απόσυρση των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, επέστρεψαν στην Ελλάδα οι τελευταίοι -δέκα, κατ’ άλλους τέσσερις- Ελληνες.
Ελληνικές παλινωδίες
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία επιθυμεί την ανάληψη της «διαχείρισης» του αεροδρομίου της Καμπούλ, έχοντας το πράσινο φως και την γενναιόδωρη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.
Ακρως ενδιαφέρουσα γι’ αυτό είναι η ανάλυση του Δ.Παντελάτου στο Law&Order.
Παρά ταύτα, ήταν οι Ελληνες στρατιωτικοί στην Καμπούλ που πριν από έντεκα χρόνια είχαν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την στρατιωτική ηγεσία της εποχής για να αναλάβει η Ελλάδα κρίσιμους τομείς του αεροδρομίου, όπως την εκπαίδευση αφγανικού προσωπικού. Οι προτάσεις τους δεν εισακούστηκαν ούτε από τις ελληνικές ηγεσίες ούτε και από το ΝΑΤΟ.
Με αφορμή τα σχέδια για ανάληψη της διοίκησης του Διεθνή Αερολιμένα της Καμπούλ από τους Τούρκους μετά την αναχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, έγραψε ο Δ.Παντελάτος σε ανάρτησή του στο Facebook ότι υπήρχαν «προτάσεις της ελληνικής διοίκησης του αεροδρομίου, έντεκα χρόνια πριν, περί δημιουργίας ενός πυρήνα Αφγανών επαγγελματιών που θα επέτρεπαν την αυτόνομη λειτουργία του από το υπουργείο Μεταφορών και Πολιτικής Αεροπορίας μέχρι την αρχική ημερομηνία αποχώρησης του ΝΑΤΟ πού τότε προγραμματιζόταν για το 2014».
Και προσθέτει: «Συγκεκριμένες και λεπτομερείς μελέτες κατατέθηκαν και προς το ΓΕΑ και το ΝΑΤΟ (142 σελίδες μελέτη) μετά από διαταγή του τελευταίου τις οποίες κανένας από τους δύο φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να “χωνέψει”.
Η Ελλάδα αλλά και το ΝΑΤΟ δεν φάνηκαν αποτελεσματικοί στην διαχείριση του θέματος και ενδεχομένως ηθελημένα ή άθελα υποστήριξαν την διαρκή εξάρτηση της χώρας αυτής από ξένα συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση και εγώ και οι συνεργάτες μου αισθανόμαστε ότι πράξαμε το καθήκον μας απέναντι σε μια, στην καλύτερη, περίπτωση, αδιάφορη ηγεσία της ΠΑ αλλά και του ΓΕΕΘΑ που αργότερα «ταρακουνήθηκε» και ανέλαβε την ευθύνη παρακολούθησης, των ελάχιστων επόμενων, Εθνικών αποστολών εκτός Ελλάδας».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις