Ο κανονισμός της Βουλής τρομάζει το περιβάλλον του πρωθυπουργού
Είναι ίσως η πρώτη φορά από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, που στο Μαξίμου υπάρχει διάχυτο ένα πραγματικό αίσθημα ανησυχίας. Πίσω από την αυτοδυναμία, το ισχυρό και συγκεντρωτικό επιτελικό κράτος και τις αβυσσαλέες δημοσκοπήσεις, η εξέλιξη που έφερε η πρόταση του ΣυΡιζΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ήταν ουσιαστικά το πρώτο ισχυρό χτύπημα.
Έμπειροι συνεργάτες του πρωθυπουργού όπως ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αντελήφθησαν έγκαιρα τον κίνδυνο που ελλοχεύει αυτή η πρόταση. Ειδικά από την στιγμή που η σύσταση της εξεταστικής μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς πλέον σύσσωμη η αντιπολίτευση θα την υπερψηφίσει.
Η απειλή λοιπόν για την κυβέρνηση έγκειται στο άρθρο 145 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής. Το οποίο έχει ως ακολούθως:
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βουλευτές που θα συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, έχουν τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Συνεπώς, μπορούν να απαιτήσουν την διερεύνηση εταιρειών, εταιρικών σχημάτων, φυσικών προσώπων, καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία και τα ακριβή ποσά για κάθε ευρώ που διακινήθηκε κατά την επίμαχη κυβερνητική δραστηριότητα.
Εδώ, το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα: Η αντιπολίτευση δεν χρειάζεται να αποδείξει χρηματισμό υπουργού προκειμένου να τεκμηριώσει αδίκημα. Αρκεί να αποδείξει ότι η διανομή του κρατικού χρήματος δεν έγινε με όρους αδιάβλητους που εγγυώνται την ισονομία, όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα επιλήψιμες περιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε δίωξη πολιτικού προσώπου, είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:
Να αποδειχτεί ότι δύο εφημερίδες ίδια κυκλοφορίας, έλαβαν τελείως διαφορετικά ποσά, κατά τρόπο που αποδεικνύει ότι μία εκ των δύο ευνοήθηκε. Εάν μάλιστα η ευνοημένη εφημερίδα λάμβανε εξόφθαλμα θέση υπέρ της κυβέρνησης, πολλώ δε επιτίθετο με τρόπο ανοίκειο έως και συκοφαντικό στους πολιτικούς της αντιπάλους, τότε η αντιπολίτευση μπορεί να τεκμηριώσει αδίκημα.
Αδίκημα μπορεί να τεκμηριωθεί και στην περίπτωση που κάποιο μέσο έλαβε χρηματοδότηση, χωρίς να διατηρήσει την λειτουργία του, η κάποιο μέσο έλαβε χρηματοδότηση ενώ είχε βραχύβια λειτουργία.
Ομοίως, εάν κάποια εταιρία δημοσκοπήσεων, έλαβε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση, μέσω άλλης εταιρείας ίδιων συμφερόντων.
Το σχέδιο αντεπίθεσης του Μεγάρου Μαξίμου
Τα μεγάλα μυαλά της κυβέρνησης έχουν πάρει φωτιά μέσα στη νύχτα. Γνωρίζουν ότι εάν η πρόταση του ΣυΡιζΑ ψηφιστεί ως έχει, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμποδίσουν την διερεύνηση των πεπραγμένων των τελευταίων 18 μηνών. Πράγμα που θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.
Στο πλαίσιο αυτό, έπεσε η ιδέα της αντεπίθεσης. Η οποία θα λάβει την μορφή εναλλακτικής πρότασης την οποία θα καταθέσει η κυβερνητική πλειοψηφία και θα περιλαμβάνει την διερεύνηση των πεπραγμένων από το 2015 και μετά. Ώστε το εύρος της έρευνας να ανοίξει, η διαδικασία να είναι χρονοβόρος και τα φώτα της δημοσιότητας να φύγουν από την επίμαχη περίοδο που το Μαξίμου θέλει να συσκοτίσει.
Σε κάθε περίπτωση, η σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην πρόταση του ΣυΡιζΑ, δεν σημαίνει και αδράνεια. Η στρατηγική της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο, οπότε θα ξέρουμε τις λεπτομέρειες του πρωθυπουργικού σχεδιασμού. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρίξει μόνο του τον Στέλιο Πέτσα η οποιονδήποτε άλλον στην «αρένα».
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις