Το Μαξίμου επιμένει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, όμως ταυτόχρονα βάζει στο τραπέζι το γαλλικό μοντέλο, ενώ υπουργοί απειλούν με lockdown για τους ανεμβολίαστους και επιμένουν στην υποχρεωτικότητα.
Θα έρθουν πρόσθετα νέα μέτρα ή όχι; Το ερώτημα αυτό απασχολεί την επικαιρότητα, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εξακολουθεί και σαρώνει τη χώρα.
Το Μαξίμου επιμένει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Όμως ταυτόχρονα δύο στελέχη που ανήκουν στο στενό πυρήνα του Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης έβαλαν στο τραπέζι το γαλλικό μοντέλο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται μέτρα με στόχο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και με πρώτη, αλλά κυρίως με την τρίτη δόση και ιδίως για ευπαθείς ομάδες.
Εξάλλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνον η Γαλλία κόβει το υγειονομικό πάσο σε άτομα άνω των 65 ετών εάν δεν κάνουν την τρίτη δόση, αλλά η Κομισιόν προτείνει να επιτρέπονται τα ταξίδια εντός ΕΕ μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση.
Και εν τω μεταξύ, το μεν Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν συζητά, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, lockdown α λα Αυστρία για τους ανεμβολίαστους, με πλήρες μπλόκο από εστίαση, λιανεμπόριο και όλους τους κλειστούς χώρους. Αλλά οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο κ. Βορίδης μάλιστα επιμένει για την πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στο δημόσιο τομέα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.
Είναι προφανές ότι ένα σκληρό lockdown για ανεμβολίαστους θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων προέρχεται από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ενώ η εστίαση και το λιανεμπόριο αντιδρούν στα τελευταία μέτρα. Η εστίαση μάλιστα σήμερα κατεβάζει ρολά πανελλαδικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι “τουφεκιές” υπουργών φαίνεται λοιπόν πως έχουν ως στόχο περισσότερο να δημιουργήσουν κλίμα πίεσης στους ανεμβολίαστους, παρότι η κυβέρνηση προς το παρόν εμμένει στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης εξηγείται με δύο τρόπους: Πρώτον, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν και ελπίζουν ότι από Δεκέμβρη η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί ξανά. Και δεύτερον, δεν προτίθενται να ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο μπάτζετ για την υγεία, αν και ομνύουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου θέτει πλέον σαφώς την οικονομική ανάγκη να παραμείνει ανοιχτή η χώρα, με το επιχείρημα ότι εάν δεν λειτουργεί η οικονομία, δεν θα μπορεί να στηριχθεί το ΕΣΥ, αλλά ούτε και να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ανατιμήσεων.
news247.gr
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις