Η κυβέρνηση συνεχίζει να ψηφοθηρεί, ενώ η πανδημία καλπάζει εκτιμούν στην Κουμουνδούρου.
Καμία προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια εν μέσω ενός ακόμη φονικού κύματος της πανδημίας δεν θα μένει αναπάντητη. Αντιθέτως θα αναδεικνύονται οι κυβερνητικές ευθύνες με την ταυτόχρονη κατάθεση προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει. Αυτή θα είναι πλέον η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ όπως ξεκαθάρισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, με το τηλεοπτικό του μήνυμα αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση απέρριψε τις 8 προτάσεις άμεσης αντιμετώπισης της πανδημίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου. Επιβεβαίωσε έτσι την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πλέον η κυβέρνηση έχει στην πραγματικότητα παραιτηθεί από το στόχο να περιοριστούν οι επιπτωσεις της πανδημίας στην κοινωνία. Αντιθέτως ασχολείται αποκλειστικά με το να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πολιτικής της στην εκλογική της επιρροή.
Οι προτάσεις Τσίπρα
Εκτός από την – αυτονόητη για τον ΣΥΡΙΖΑ- άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας χθές ζήτησε να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα 8 συγκεκριμένα μέτρα στους σημαντικότερους τομείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:
- Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων.
- Πανστρατιά για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που αν νοσήσουν κινδυνεύουν περισσότερο.
- Nα προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό.
- Μαζικά δωρεάν τεστ τόσο για ανεμβολίαστους όσο όμως και για τους εμβολιασμένους.
- Ακύρωση μειώσεων των δαπανών Υγείας για το 2022 ενώ το ΕΣΥ καταρρέει και να προχωρήσει άμεσα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
- Ακύρωση συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων και να γίνουν άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη.
- Αύξηση στα λεωφορεία στα ΜΜΜ, ακόμη και με επιτάξεις οχημάτων αν χρειαστεί, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια. Να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα εξαερισμού σε κλειστούς χώρους συγχρωτισμού όπως στο Μετρό.
- Να επανέλθει η τηλεργασία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για όσο χρειαστεί και όπου αυτό είναι εφικτό.
Υπουργός Υγείας κύρους
Στον ΣΥΡΙΖΑ αν και βλέπουν ότι οι προτάσεις δεν λαμβάνονται υπόψη και ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική της θεωρούν ότι η στάση ευθύνης είναι απαραίτητη στην τρέχουσα, κρίσιμη συγκυρία. Έτσι παρότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για την συνεχή χειροτέρευση των δεικτών της πανδημίας επανέφερε την θέση του για συναινετική και διακομματική αντιμετώπιση. Μεταξύ άλλων πρότεινε εκ νέου να υπάρξει «ένας υπουργός Υγείας κύρους και αποδοχής για να υλοποιήσει μέτρα ουσιαστικά για την ανάσχεση αυτής της τραγωδίας» σημειώνοντας πως «είναι αναγκαίο το επόμενο διάστημα, και μπορούμε ακόμα και σήμερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
Κυβερνητικές παλινωδίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε δύο ακόμη παλινωδίες στις κυβερνητικές κινήσεις. Η πρώτη αφορά τις υποσχέσεις ότι δεν θα ακολουθήσει το αυστριακό πρότυπο ενώ, όπως σημείωσε, «ανακοίνωσε λοκνταουν για τους ανεμβολίαστους». Επίσης τόνισε πως «χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1.137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει γενική κατακραυγή για να εξαγγείλει σήμερα αυτό που προτείναμε και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία που καταψήφισε Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες».
Ψηφοθηρία
Στην χθεσινή του δήλωση για πολλοστή φορά ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει ψηφοθηρικά και επικοινωνιακά την πανδημίας. Ως τεκμήριο παρουσίασε το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και στα Σώματα Ασφαλείας. Ενισχυτικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι και η δήλωση που έκανε χθες ο τομεάρχης υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνοντας πως η κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των θανάτων από Covid 19 με στόχο να εμφανίζονται λιγότεροι. Όπως σημείωσε «η χώρα μας μέχρι τώρα ακολουθούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή από το ECDC δεν υπάρχει. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το λόγο να υιοθετήσουμε τώρα άλλη μεθοδολογία ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων. Η οποία -εντελώς τυχαία- θα οδηγεί σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών».
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις