Προτάσεις για «κυρώσεις» – χάδι στην Τουρκία, προσανατολίζεται να καταθέσει ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τη Δευτέρα, για το άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου. Τρεις ημέρες μετά, στις 16-12, γίνεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Την βαθιά απογοήτευσή τους για το options paper (κείμενο επιλογών), των υποτιθέμενων «κυρώσεων», σε βάρος της Τουρκίας για το μερικό -κατ’ αρχήν- άνοιγμα της Αμμοχώστου, εξέφρασαν προ ημερών η Κύπρος και η Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ουδεμία άλλη χώρα της ΕΕ, ούτε η Γαλλία, έσπευσαν να συμπαρασταθούν σε Αθήνα και Λευκωσία.
Όλα δείχνουν ότι το κείμενο που έχει δεσμευθεί να υποβάλλει η Κομισιόν και ειδικά ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, Ισπανός, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών – ΣΕΥ), στις 13 Δεκεμβρίου 2021, αποτελεί ευχολόγιο, και κάθε άλλο παρά στέλνει μήνυμα αυστηρότητας προς την Τουρκία για τον «τρίτο Αττίλα», στα Βαρώσια.
Να σημειωθεί ότι ο Ζ.Μπορέλ απέφυγε να καταθέσει το options paper στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τον περασμένο μήνα. Κι’ αυτό παρ’ ότι είχε δεσμευθεί ότι θα το κάνει.
Στη συνέχεια έλαβε παράταση για το ΣΕΥ του Δεκεμβρίου. Κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, δεδομένου ότι μερικές ημέρες αργότερα, συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 16 Δεκεμβρίου 2021), όπου κανονικά θα πρέπει να εγκρίνει ένα τέτοιο κείμενο.
Παρασκήνιο Βρυξελλών
Άραγε, μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνουν τα «παρασκήνια των Βρυξελλών» τι σκοπεύουν να πράξουν τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας;
Πόσο μάλλον, όταν, ως όλα δείχνουν, η Κομισιόν ακολουθεί παρελκυστική τακτική, παραπέμποντας το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στις καλένδες, και αναδεικνύοντας έτσι ως βασική «γραμμή» της την πολιτική κατευνασμού έναντι της Άγκυρας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προ ημερών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών, ουδεμία ουσιαστική συζήτηση έγινε επί του θέματος των Βαρωσίων και του «κειμένου επιλογών» (options paper), δηλαδή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν κατά της Τουρκίας.
Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Στέφανο Σανίνο (Stefano Sannino), απλά περιορίστηκε να δηλώσει ότι καταβλήθηκαν οι απαραίτητες προσπάθειες, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα «ισορροπημένο» κείμενο, και ότι αυτό είναι που θα κατατεθεί στο ΣΕΥ.
Να σημειωθεί, όπως είχε αποκαλύψει τον προηγούμενο μήνα το Antinews, ότι και πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (ΣΕΥ), τον Νοέμβριο, υπήρχε ήδη έτοιμο ένα κείμενο, το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε ευχολόγιο και χάδι για την Τουρκία. Αλλά, ακόμα και αυτό το «δειλό» κείμενο, ο Ζ.Μπορέλ απέφυγε να το καταθέσει.
Αποκλειστικό: Ωμό άδειασμα Ελλάδας-Κύπρου από την Κομισιόν – Τι θα κάνετε γι’ αυτό κ. Δένδια;
Η Κύπρος, πάντως, στις πρόσφατες συνεδριάσεις της προετοιμασίας του επικείμενου ΣΕΥ, τη Δευτέρα, εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή της για το κείμενο επιλογών (options paper). Την υποστήριξή της στις θέσεις της Κύπρου εξέφρασε και η Ελλάδα.
«Θερμή» ατζέντα
Ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον περασμένο μήνα, δεν έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην Κύπρο και την Ελλάδα άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά πληροφορίες, ωστόσο, πολλές αντιπροσωπείες χωρών – μελών της ΕΕ δεν μετείχαν (!) στις πρόσφατες συνεδριάσεις, αν και τα θέματα που πρόκειται να εξεταστούν στο ερχόμενο ΣΕΥ είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν:
-Τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, εστιάζοντας -και- στην περιοχή του Σαχέλ. Κάτι στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα η γαλλική πλευρά, και, όπως έχει αφήσει σαφώς να διαφανεί η ελληνική κυβέρνηση, η χώρα μας σκοπεύει να στείλει σώμα μερικών δεκάδων μελών των Ειδικών Δυνάμεων.
Να σημειωθεί ότι ανησυχία και έκδηλο προβληματισμό προκαλούν στους κόλπους της ΕΕ οι συχνές επαφές που έχουν πολλές αφρικανικές χώρες με τις Τουρκία, Ρωσία και Κίνα.
Σε αυτό το φόντο, τον Φεβρουάριο συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Αφρικανικής Ένωσης.
-Στη συνέχεια, βάσει του προγράμματος, θα ακολουθήσει η κατάσταση στην Κεντρική Ασία και ειδικά στο Αφγανιστάν, καθώς και στη Βενεζουέλα.
-Κατόπιν, στην ενότητα «θέματα επικαιρότητας», το ΣΕΥ «θα ενημερωθεί για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και τις κινήσεις στρατευμάτων και εξοπλισμού στα σύνορα με την Ουκρανία, και θα συζητήσει για τα Βαρώσια, τη Λευκορωσία και την Αιθιοπία».
Ουσιαστικά, δηλαδή, το θέμα της Αμμοχώστου – Βαρωσίων μετακυλίεται στο τέλος.
Αλλά το πρωί και άλλα το βράδυ
Να σημειωθεί πως στο περασμένο ΣΕΥ, τον Νοέμβριο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εξετέθη, διότι ο ίδιος άλλα έλεγε το πρωΐ, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, και άλλα διέρρεε το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών.
Ειδικότερα, το πρωΐ, πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν.Δένδιας δήλωνε ότι το options paper θα συζητιόταν στο ΣΕΥ, ενώ το βράδυ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δια των «διπλωματικών πηγών» του, ανέφερε τα εντελώς αντίθετα.
Χαρακτηριστικά, οι «διπλωματικές πηγές» σημείωναν ότι «αναφορικά με το έγγραφο με προτάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος τόνισαν τη σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο. Πρόταση που έγινε δεκτή».
Κανονικά, βέβαια, ο Ζ. Μπορέλ είχε δεσμευθεί ότι θα καταθέσει την πρόταση στο ΣΕΥ του Νοεμβρίου.
Το πρωί, αντίθετα, ο Ν. Δένδιας δήλωνε: «Σήμερα, στην επέτειο των 38 ετών μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το Συμβούλιο (σ.σ. ΣΕΥ) θα συζητήσει το options paper, το οποίο θα παρουσιάσει ο Josep Borrell, ώστε να υποδειχθούν, ελπίζω, στην Τουρκία οι κόκκινες γραμμές όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων. Η συνεχής παραβατικότητα και η προσπάθεια της Τουρκίας να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ελπίζω ότι θα βρουν σήμερα την ευρωπαϊκή απάντηση».
Άραγε, η «ευχή» που εξέφρασε τότε ο Ν.Δένδιας θα γίνει πράξη τώρα, στο ΣΕΥ της Δευτέρας, και πολύ περισσότερο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ;
Μποϋκοτάζ στην Κίνα
Πάντως, στη σημερινή αναμφισβήτητα ταραγμένη περίοδο διεθνώς, για πολλούς Ευρωπαίους άλλα θέματα προέχουν.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προετοιμασία του ΣΕΥ της Δευτέρας, η Ολλανδία φέρεται να ζητάει την ευθυγράμμιση της ΕΕ με την αμερικανική «γραμμή» για μποϋκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα.
Κορονοϊός: Γερμανικές … καθυστερήσεις
Επίσης, ως προς το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα του κορονοϊού, η ΕΕ δεν φαίνεται να βρίσκει κοινή γλώσσα.
Έτσι, αν και θεωρητικά άπαντες συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να ρίξει το βάρος της στους εμβολιασμούς και των συντονισμό των κρατών – μελών για την αντιμετώπιση του Covid, η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της, επιμένουν ότι χρειάζεται κι άλλος χρόνος προκειμένου να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από τη μετάλλαξη, «Όμικρον», και κατόπιν να αποφασιστεί εάν απαιτούνται νέες πολιτικές.
antinews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις