Ο εξωραϊσμός της κατάστασης αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης όλο το τελευταίο διάστημα της πανδημίας. Η στήλη αναδημοσιεύει από τον «Ριζοσπάστη» ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την παραπληροφόρηση που υπάρχει σε σχέση με την «Όμικρον», αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία:
«Αν έχουμε 20.000 κρούσματα την ημέρα (…) κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι ευάλωτοι. Κάποιοι είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν νοσήματα, είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι. Άρα δεν νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίζει αυτό (σ.σ. θάνατοι από “Ομικρον”). Πολύ ευάλωτοι είναι επίσης οι παχύσαρκοι (…)
Τώρα για τα παιδιά, επίσης αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα, κάποια παιδιά μπορεί να κάνουν μια μυοκαρδίτιδα (…) Δηλαδή το ότι έχουμε μια περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε και σημαία».
Τα παραπάνω λόγια εξωραϊσμού της βαρβαρότητας που ζουν ασθενείς και υγειονομικοί ακούστηκαν χτες από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την πανδημία, μιλώντας για τους 1.500 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους και για τους 22.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας. Μεταξύ αυτών είναι από χτες και ένα βρέφος, το 6ο ανήλικο θύμα, ενώ ένα 13χρονο παιδί, διπλά εμβολιασμένο, παρουσίασε μυοκαρδίτιδα λόγω της «Ομικρον».
Υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι νοσοκομεία παραμένουν εδώ και 15 μήνες μόνο για COVID, όπως το «Αμαλία Φλέμινγκ», ενώ άλλα μετατρέπονται και πάλι σε μονοθεματικά, όπως το «Σισμανόγλειο», ή σε εμβολιαστικά κέντρα, π.χ. Παίδων Πεντέλης, με τμήματα και κλινικές να κλείνουν (όπως και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές στο «Σωτηρία») ή να συρρικνώνονται δραματικά και δεκάδες ασθενείς να παραμένουν εκτός ΜΕΘ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι το ΕΣΥ …«δεν έγινε ποτέ μονοθεματικό». Κι αυτό όταν καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες καθυστερήσεις χειρουργείων και άλλων ιατρικών πράξεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες, όπως κάθε μέρα, στο «Σωτηρία», στο «Αττικόν» και σε άλλα νοσοκομεία ασθενείς παρέμεναν στα φορεία των Επειγόντων δύο και τρεις μέρες. Όσο για την πρόσφατη πολυδιαφημισμένη συμφωνία για χρυσοπληρωμένη ενοικίαση 665 κλινών πανελλαδικά του ιδιωτικού τομέα, για νοσηλεία ασθενών με COVID, την περασμένη Τρίτη ήταν καλυμμένες μόνο οι 335, κι αυτές από ασθενείς αυστηρά ξεδιαλεγμένους από τους κλινικάρχες, ένα βήμα πριν το εξιτήριο.
Στην ίδια κατεύθυνση, του εξωραΐσμού και του εφησυχασμού, η κυβέρνηση συνεχίζει να διατυμπανίζει από τον περασμένο Νοέμβρη την «ηπιότητα της “Ομικρον”» και να επικαλείται «την επικράτησή της στον πληθυσμό» για να μην πάρει κανένα μέτρο αποτροπής της διάδοσης, όπως προληπτικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, ΜΜΜ, σχολεία κ.λπ.
Στο 56% των κρουσμάτων ήταν η «Ομικρον» και όχι «κυρίαρχη» στα τέλη του 2021
Το παραπάνω αφήγημα καταρρέει κι αυτό, καθώς χτες νοσηλεύονταν 4 διασωληνωμένοι με «Ομικρον» στο «Αττικόν» και άλλοι 3 στην Κρήτη, ενώ στο «Θριάσιο» κατέληξε ο πρώτος ασθενής με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Την ίδια στιγμή, σχεδόν το 50% των νοσηλειών COVID στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι με «Ομικρον».
Αποκαλυπτικά της κοροϊδίας της κυβέρνησης είναι και τα στοιχεία από τον έλεγχο του γονιδιώματος τις τελευταίες δυο βδομάδες του 2021, τα οποία δείχνουν ότι τότε η «Ομικρον» ευθυνόταν για το 56% των κρουσμάτων και για τις δύο πρώτες βδομάδες του 2022 για το 75%!
Αυτά τα στοιχεία καταρρίπτουν ξανά το «άλλοθι» που αναζητεί η κυβέρνηση για να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα, τάχα επειδή κυριαρχεί η «ήπια» μετάλλαξη. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι παράλληλα σέρνεται και η «Δέλτα», αναπτύσσονται δηλαδή δύο παράλληλα επιδημικά κύματα, επομένως τα σενάρια περί «τέλους της πανδημίας» διαψεύδονται ξανά και μαζί τους ξεγυμνώνουν τα επιχειρήματα στα οποία η κυβέρνηση στηρίζει τα βάρβαρα μέτρα της μείωσης της καραντίνας και τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης σε σχολεία και χώρους δουλειάς.
Σημειωτέον, στην ενημέρωση της 5ης Γενάρη η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι η αναλογία δειγμάτων «Ομικρον» είχε ξεπεράσει το 90%, ότι στις 30/12 η αναλογία ήταν 82% και στις 31/12 89%, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έδωσε χτες ο ΕΟΔΥ.
Κατέληξε βρέφος 52 ημερών
Στην τραγωδία που βιώνει ο λαός έρχεται να προστεθεί και ο θάνατος ενός βρέφους 52 ημερών το οποίο κατέληξε χτες στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη από κορονοϊό. Το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 30 Νοέμβρη, στις 12 Δεκέμβρη διακομίστηκε στο «Ιπποκράτειο» με συμπτώματα κορονοϊού και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Παρά τη μεγάλη μάχη των γιατρών, το βρέφος δεν τα κατάφερε και είναι το έκτο ανήλικο θύμα της πανδημίας.
Επιπλέον, στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύεται ένας 13χρονος, ο οποίος, αν και διπλά εμβολιασμένος, νοσεί από τη μετάλλαξη «Ομικρον» και παρουσίασε πρόβλημα μυοκαρδίτιδας.
Εκτεταμένη διασπορά σε προσωπικό και ασθενείς – φρακάρουν οι ΜΕΘ
Με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που παραμένουν και που γίνονται ακόμα μεγαλύτερες μετά τις πολλές νοσηλείες υγειονομικών και τις αναστολές εργαζομένων, καλούνται τα δημόσια νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις που δεν μειώνονται, με ασθενείς να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τους ιδιώτες κλινικάρχες που ξεδιαλέγουν ποιες περιπτώσεις θα περιθάλψουν.
Ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας. Σύμφωνα με αυτές, η παθολογική κλινική πλέον έχει απομείνει με 7 μόνο παθολόγους σε σύνολο 13 οργανικών θέσεων, μετά και από έναν εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του λόγω COVID, δύο παραιτήσεις, μία αναστολή εργασίας και μία νόσηση των τελευταίων ημερών. Δεν επαρκούν για να καλύψουν την κλινική, πόσο μάλλον και τα ΤΕΠ, για τα οποία έχουν καταστεί υπεύθυνοι μετά τη μετακίνηση των γιατρών του ΤΕΠ στις κλινικές COVID. Οι ειδικευόμενοι νοσούν ο ένας μετά τον άλλο, αφού όλο το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε χώρο διασποράς για τους υγειονομικούς με τα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης και την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από τη διοίκηση.
Το τμήμα ΤΕΠ, στο οποίο η προσέλευση ασθενών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τον τελευταίο μήνα, παραπέει, αφού στηρίζεται σε τρεις μόλις παθολόγους και συνεχείς μετακινήσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Η κατάσταση είναι τόσο εξοντωτική που ειδικός και ειδικευόμενος έφτασαν να εφημερεύουν θετικοί στον COVID και με πυρετό επί διήμερο, για να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο περιστατικών! Σημειώνεται ότι εδώ και 3 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία προκήρυξη θέσης για γιατρό στο ΤΕΠ και ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί δραματικά.
Το ακτινολογικό έχει πλέον μόνο δύο μόνιμους ακτινολόγους, μετά από τις τρεις παραιτήσεις στο τελευταίο εξάμηνο λόγω της εξοντωτικής εργασίας που εξωθεί τους γιατρούς σε άλλες θέσεις εργασίας. Η μετακίνηση δύο ακτινολόγων από τα Τρίκαλα και η σύμβαση ενός ακόμα με «μπλοκάκι» όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει σοβαρές και μόνιμες λύσεις, αλλά αντίθετα προωθεί σταδιακά την ιδιωτικοποίηση. Σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος τον Φλεβάρη να μην καλυφθούν εφημερίες για πάνω από τον μισό μήνα από τους γιατρούς του νοσοκομείου, ενώ ακόμα και οι εξετάσεις για τον μαγνητικό τομογράφο καθίστανται αμφίβολες.
Και στην Κρήτη, παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αύξηση των εισαγωγών και διασωληνώσεων, τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό. Χτες η ΜΕΘ covid στο ΠΑΓΝΗ φράκαρε. Δύο διασωληνωμένοι ασθενείς covid διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
Η μεγάλη διασπορά στο προσωπικό του νοσοκομείου (ως συνέπεια και της μείωσης της καραντίνας στις 5 μέρες) έχει ως αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να μένουν το απόγευμα ακάλυπτα τμήματα από καθαρίστριες, βοηθούς θαλάμων, όπως στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια στην απογευματινή βάρδια για όλο το νοσοκομείο.
Ενώ νέα αναστάτωση προκλήθηκε και στην Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου 6 νοσηλευόμενοι ασθενείς διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό και μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ). Οι υπόλοιποι αιματολογικοί ασθενείς – που …συννοσηλεύονταν στους ίδιους θαλάμους με τα κρούσματα! – υποβάλλονται σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ και έχουν τεθεί σε καραντίνα ως «ύποπτοι», σε γειτονικούς, ωστόσο, θαλάμους με ουδετεροπενικούς ασθενείς.
Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ «σε συχνούς ελέγχους υποβάλλεται και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, χωρίς να βγει κανείς σε καραντίνα. Για τις επόμενες δέκα μέρες η Αιματολογική δεν θα δέχεται νέες εισαγωγές, οι οποίες θα νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές». Να σημειωθεί ότι κρούσματα διαπιστώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες και σε νοσηλευόμενους σε άλλες κλινικές, την ορθοπεδική, τη γαστρεντερολογική, την ογκολογική, την καρδιολογική, με τις ΜΑΚ να επιβαρύνονται με χειρουργικά και άλλα περιστατικά χωρίς σοβαρή νόσο COVID.
ieidiseis.gr
ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις