Το επόμενο διάστημα στην αλυσίδα αξίας χιλιάδες προϊόντα μεταποίησης θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων με φουσκωμένες τιμές, μια και είναι πολύ δύσκολο οι βιομηχανίες να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Νέο κύμα ακρίβειας και βέβαια πλήγμα στη ζήτηση και στα δημόσια έσοδα, που, με βάση διαθέσιμα στοιχεία, βαίνουν μειούμενα λόγω κάμψης της καταναλωτικής ζήτησης, αναμένεται να έλθει με αιχμή τα βιομηχανικά προϊόντα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο του 2021 κατέγραψε ρεκόρ φτάνοντας στην κορυφή τουλάχιστον των τελευταίων 21 ετών, κυρίως λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, κάτι που υποδηλώνει ότι Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 κατά 29,4%. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στην υψηλότερη ιστορικά τιμή τον Δεκέμβριο του 2021, στις 125,68 μονάδες, ενώ μόνο μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σημείωσαν αύξηση 5,7%. Επίσης, καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού για την εγχώρια αγορά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τις τιμές από το Δείκτη Εξωτερικής Αγοράς, που συνήθως ήταν πιο ανοδικές. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2021 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία για την εγχώρια αγορά αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 30,4% και για την εξωτερική αγορά κατά 26%. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν αντιστοίχως 8% και 1,5%.

Κλάδοι

Στους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας η αύξηση των τιμών παραγωγού σε ετήσια βάση για την εγχώρια αγορά έχει ως εξής: 60,8% στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, 56,5% στην παραγωγή πετρελαιοειδών, 35,4% στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, 15,9% στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, 15,4% στη βιομηχανία ξύλου, 11,4% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, 9,7% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 5,1% στην κατασκευή προϊόντων από καουτσούκ και πλαστικές ύλες, 3,3% στη βιομηχανία τροφίμων, 3,2% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων.

Πολιτική κόντρα

Όπως αναμενόταν το θέμα της ακρίβειας ήταν κεντρικό στην κοινοβουλευτική μάχη των τελευταίων ημερών. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «ξέρω πολύ καλά πως η ακρίβεια, ένα εισαγόμενο φαινόμενο το οποίο πλήττει όλες τις οικονομίες του πλανήτη, πριονίζει αρκετά από αυτά τα οποία επιτεύχθηκαν. Και για αυτό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε γενναίες επιδοτήσεις που μέχρι στιγμής αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ ενισχύονται ξεχωριστά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Στο 40% ανέρχεται η έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και το επίδομα θέρμανσης αυξήθηκε φέτος ώστε να φτάσει σχεδόν σε 900.000 νοικοκυριά. Είναι αρκετή αυτή η ενίσχυση για να καλύψει όλες τις αυξήσεις; Απαντώ πως όχι. Γιατί καλύπτει -και δεν θα μπορούσε να είναι δυστυχώς αλλιώς- ένα μέρος μόνο των διεθνών ανατιμήσεων.

Αυτές οι έκτακτες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε θα συνεχιστούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αμφισβητήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία. Δεν πρέπει δηλαδή να υπονομεύσουν το βασικό οικοδόμημα που έχουμε χτίσει ως τώρα και που είναι αυτό που μας επιτρέπει σήμερα να δίνουμε κάθε φορά έκτακτες επιχορηγήσεις και εκπτώσεις.

Αυτά ασφαλώς ισχύουν για όσους αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν τα δημόσια οικονομικά και όχι προφανώς για όσους εκτοξεύουν εύκολες και ανέξοδες εξαγγελίες, είτε για την κατάργηση ειδικών φόρων που τελικά αντιστοιχούν σε ελάχιστα ευρώ, είτε για εξωπραγματικά πακέτα παροχών που θα ανάγκαζαν τελικά το κράτος να καταφύγει σε νέα φορολογία για να τα καλύψει.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι και τα λεφτόδεντρα ανήκουν πια σε άλλες εποχές. Σήμερα είναι η εποχή της αλήθειας και της ανάπτυξης για όλους. Μιας πολιτικής που θέλει μέσω των επενδύσεων να αυξάνεται η απασχόληση και ο δημόσιος πλούτος και σε αυτό να έχουν μερίδιο όλοι οι πολίτες. Μία πολιτική που θέλει μέσω της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της εξειδικευμένης εργασίας να κάνει πιο ανταγωνιστική τη χώρα. Και με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να χρηματοδοτεί ένα δίχτυ ασφάλειας για τους πιο αδύναμους.»

Στον αντίποδα Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «ί μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει ο κατήφορος. Θα αποκατασταθεί η κανονικότητα. Θα επανέλθει το αίσθημα τη ασφάλειας. Θα επανεκκινήσει την οικονομία διαγράφοντας ή μειώνοντας δραστικά τα χρέη της πανδημίας. Θα προστατευτεί αποτελεσματικά το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα της ακρίβειας, στο ρεύμα και στα ήδη πρώτης ανάγκης. Με πάγωμα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με μείωση του ΕΦΚ στο ρεύμα, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Θα απελευθερωθεί η εργασία, με τη κατάργηση από την πρώτη εβδομάδα όλου το νομικού οπλοστάσιο κατά του οχτάωρου, των πληρωμένων υπερωριών, του δικαιώματος στην απεργία. Θα αυξηθεί άμεσα ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ και η αύξηση αυτή θα περάσει σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Θα ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ, με χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, με γενναία αύξηση στις αμοιβές του προσωπικού, και μονιμοποίηση όλων όσοι σήμερα απασχολούνται με σχέσεις ορισμένου χρόνου» ανέφερε.

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις