Τεράστια κινητοποίηση στη Γαλλία, ενόψει της άφιξης των «Κονβόι της Ελευθερίας» στην πρωτεύουσα της χώρας.
Η Γαλλία κινητοποίησε χιλιάδες αστυνομικούς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα εκτόξευσης νερού στο Παρίσι σήμερα, προκειμένου να μην επιτρέψουν την άφιξη των κονβόι των οχημάτων που κατευθύνονται προς τη γαλλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας κατά των περιορισμών εναντίον της Covid-19.
Σημεία ελέγχου στήθηκαν στα διόδια στις εισόδους της πόλης, ενώ μεταλλικά κιγκλιδώματα τοποθετήθηκαν στο κέντρο του Παρισιού, ενόψει των πορειών που οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το Σαββατοκύριακο.
Με έμπνευση από τις διαδηλώσεις των «Κονβόι της Ελευθερίας» στον Καναδά, οι οδηγοί, από διάφορες πόλεις στη Γαλλία, αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το Παρίσι σήμερα και σκοπεύουν να αψηφήσουν την αστυνομική εντολή να μην μπουν στην πόλη.
Μόλις νύχτωσε, η αστυνομία άρχισε τους ελέγχους στα έγγραφα των οδηγών σε διάφορα σημεία που οδηγούν στο κέντρο της πόλης. Περισσότεροι από 7000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν τις επόμενες 72 ώρες.
Οι συμμετέχοντες στο κονβόι αντήλλαξαν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πώς μπορούν να μπουν ανενόχλητοι στην πόλη, αποφεύγοντας την αστυνομική παρουσία, την ώρα που ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μην επιχειρήσουν να προκαλέσουν κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους του Παρισιού.
«Το να διαμαρτύρεται κανείς αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα. Το να προκαλείς μποτιλιάρισμα δεν είναι», είπε στο France 2 TV.
Έκκληση Μακρόν να επικρατήσει ηρεμία
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα έκκληση να επικρατήσει «ηρεμία», την ώρα που τα κονβόι των οχημάτων κατευθύνονται προς το Παρίσι, με τους διαδηλωτές να θέλουν να διαμαρτυρηθούν κατά του εμβολιαστικού πάσου ή κατά της κυβέρνησης.
Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Ouest-France, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους υπογραμμίζει ότι η Γαλλία «έχει ανάγκη από ομόνοια, από συλλογική καλή θέληση», επισημαίνοντας πως «ακούει και σέβεται» την «κόπωση» και την «οργή» που συνδέονται με την υγειονομική κρίση.
«Είμαστε όλοι συλλογικά κουρασμένοι από αυτό που ζούμε εδώ και δύο χρόνια. Αυτή η κόπωση εκφράζεται με πολλούς τρόπους: από την αναστάτωση σε ορισμένους, από την κατάθλιψη σε άλλους. Βλέπουμε έναν ψυχικό πόνο πολύ ισχυρό, μεταξύ των νέων μας και των λιγότερο νέων. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η κόπωση μεταφράζεται επίσης από την οργή. Το ακούω και το σέβομαι», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Απευθύνω έκκληση για τη μέγιστη ηρεμία»
«Οι διεκδικήσεις είναι πάντα νόμιμες. Προστατεύσαμε πάντα το δικαίωμα στη διαδήλωση, τον δημοκρατικό πλουραλισμό, τον κοινοβουλευτικό διάλογο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όμως, έχουμε ανάγκη από ομόνοια, από μεγάλη συλλογική καλή θέληση», κατέληξε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Ερωτηθείς από την Ouest-France σχετικά με την υγειονομική κατάσταση, ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε «να πούμε σήμερα» ότι η επιδημία «τερματίστηκε, όσο τα νοσοκομεία δεν βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται πολύ, τον επαναπρογραμματισμό των επεμβάσεων να ξεκινάει και πάλι και τις ΜΕΘ να καταγράφουν μικρότερο συνωστισμό».
Η άρση του εμβολιαστικού πάσου «θα εξαρτηθεί από το νοσοκομείο», όταν θα «επαναλειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις