Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία αυτή τη στιγμή, καθώς η χώρα δεν θέλει να καταστραφούν οι ισχυροί οικονομικοί της δεσμοί με τη Μόσχα.

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία θέλει να παραμείνει σε διάλογο με τη Ρωσία ως πιο σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή της απόφασης των κυρώσεων. Δηλώνοντας ότι αξιωματούχοι από δυτικές χώρες έχουν επίσης μεταφέρει στις τουρκικές αρχές τη σημασία της διατήρησης της επαφής της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο Καλίν είπε:

«Κάποιοι από εμάς πρέπει να μείνουμε σε επαφή με τη Ρωσία και να τους ενθαρρύνουμε να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα ήταν μεγάλο λάθος για τη Ρωσία να συνεχίσει να επιτίθεται στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις χωρίς να της δώσει την ευκαιρία».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης, ο Καλίν είπε ότι θα ήταν καταστροφικό αν συμβεί αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ απάντησε «ψυχρά» σε αυτή τη ρητορική του Προέδρου Πούτιν και αυτή είναι η σωστή προσέγγιση.

Υπενθύμισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να μετριαστούν οι εντάσεις και ελπίζει ότι η πυρηνική απειλή θα παραμείνει μόνο σε επίπεδο ρητορικής.

Οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι «πολύ μαξιμαλιστικές», τόνισε. Στο ερώτημα εάν η θετική προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ καλύπτει επίσης το πιθανό σενάριο ένταξης της Ουκρανίας, ο Καλίν είπε ότι δεν εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο θετικά σε αυτή τη φάση.

Είπε ότι η Τουρκία δεν έχει δει αρνητικά τις διαδικασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και σε άλλα μέρη στο παρελθόν. «Γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους θέλουμε να τελειώσει αυτός ο παράνομος πόλεμος και ελπίζουμε ότι και οι Ουκρανοί θα μας καταλάβουν», είπε.

Και για τις τρεις απαιτήσεις που έχει εγείρει η Ρωσία για κατάπαυση του πυρός σε αυτό το στάδιο, «είναι υπερβολικά μαξιμαλιστικές και δεν έχουν νόημα», είπε ο Καλίν, σημειώνοντας ότι η αναγνώριση της Κριμαίας, που είναι μεταξύ αυτών των προτάσεων, ως εδάφους που ανήκει στη Ρωσία, και το αίτημα για τον παροπλισμό της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτες απαιτήσεις από τη σκοπιά μιας κυρίαρχης χώρας».

Είπε ότι η Τουρκία πιστεύει ότι το κύριο ζήτημα της Μόσχας είναι η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει θέσει αυτό το θέμα στο παρελθόν και ότι χρειάζεται μια ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις