Τι δήλωσε λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον απεσταλμένο μας στην Αττάλεια Σπύρο Σιδέρη ο εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μίλησε αποκλειστικά στο iEidiseis στο περιθώριο του Φόρουμ Διπλωματίας στην Αττάλεια, για το ποιος είναι ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό από την δική του οπτική.

Ο Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η βασική πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας ως συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Βασικά, η πολιτική μας είναι η εξής. Θέλουμε οι Ελληνοκύπριοι φίλοι μας να επαναβεβαιώσουν να αναγνωρίσουν την κυρίαρχη ισότητά μας που είμαστε ως Τουρκοκύπριοι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε ο Ερσίν Τατάρ.

«Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε μετά το 1963 είχαμε πολλές διαμάχες και εσωτερικές συγκρούσεις και αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την Κυπριακή Δημοκρατία και να ιδρύσουμε το δικό μας κράτος ως Τουρκοκύπριοι και κυβερνούμε τους εαυτούς μας εδώ και 60 χρόνια» συνέχισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Συνεχίζοντας σημείωσε, ότι «παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τα Ηνωμένα Έθνη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθούμε να θέλουμε μια λύση στην Κύπρο βασισμένη σε δύο ισότιμα κράτη, επειδή εμείς έχουμε το δικό μας κράτος, αυτοί έχουν το δικό τους κράτος».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επεσήμανε ότι «ως εκ τούτου, σε μια σχέση γειτονίας μπορούμε να βρούμε μια λύση για να ξαναρχίσουμε τις επίσημες διαπραγματεύσεις. Επιμείναμε στην κυρίαρχη ισότητα μας και ως εκ τούτου αναγνωρίζεται από το διεθνές καθεστώς. Εάν αυτό αναγνωριστεί, τότε μπορούμε να δούμε να ξαναρχίζουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για να συζητήσουμε κάθε πτυχή του Κυπριακού προβλήματος με σκοπό την εξεύρεση λύσης».

 

Ο Ερσίν Τατάρ, επέμεινε ότι επιθυμεί λύση.

«Θέλουμε μια λύση. Θέλουμε να συνεχιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τους Ελληνοκύπριους φίλους μας και προφανώς τη μητέρα πατρίδα μας την Τουρκία και την Ελλάδα, μητέρα πατρίδα των Ελληνοκυπρίων σε αυτό το τμήμα της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο.»

«Αν έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία, αυτό θα είναι καλό για όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Ως εκ τούτου, προσφέρω πάντα τις επιθυμίες μου και τις προσδοκίες μου για ειρήνη και σταθερότητα σε όλους τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες φίλους μας» κατέληξε στη δήλωση του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στο iEidiseis.

Σπύρος Σιδέρης

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις