«Έχει κριθεί και ο κ. Μητσοτάκης, έχει κριθεί και ο κ. Τσίπρας: ο ένας μίλησε για αυταπάτες, ο άλλος ζει με τις αυταπάτες. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, η χώρα μας να αλλάξει σελίδα». Αυτό τόνισε από το βήμα του forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Επαναλαμβάνοντας δε, την εκτίμησή του πως το βράδυ των εκλογών, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην πλευρά των ηττημένων και το κόμμα του στην πλευρά των νικητών, έκανε ένα βήμα πιο πέρα σημειώνοντας ότι με ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε τις δικές μας πολιτικές και τα πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «αν εμείς είμαστε ισχυροί στην όχθη των νικητών, τότε στην όχθη των ηττημένων θα είναι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είχε δε, την ευκαιρία να επισημάνει σε άλλο σημείο, «αν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες, όπως πιστεύω εγώ, όπως πιστεύει και η παράταξη μας, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή. Αν το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά και για τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι στυγνοί τακτικισμοί». Και, αναδεικνύοντας την κουλτούρα των συνεργασιών που λείπει πάντως από το εγχώριο πολιτικό προσωπικό, όπως ανέφερε, υπογράμμισε «την ανάγκη να τοποθετούμαστε αξιακά, προγραμματικά και να προσπαθούμε να βρούμε συναινέσεις».
«Σοσιαλδημοκρατικός κορμός»
Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η πρώτη εκλογική Κυριακή δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία, κατηγορώντας στο σημείο αυτό την κυβέρνηση για συνταγματική απρέπεια. «Ο ελληνικός λαός, με την ετυμηγορία του, θα καθορίσει συσχετισμούς κι εγώ φιλοδοξώ να έχω ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, να πάρουμε την εντολή για να πρωταγωνιστήσουμε ως σοσιαλδημοκρατικός κορμός σε μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της φθοροποιού στασιμότητας, όπως είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά μια κυβέρνηση της σταθερότητας, της προόδου, μια κυβέρνηση που θα βελτιώσει τη χώρα μας, τη ζωή του ελληνικού λαού».
Μέμφθηκε όμως και τον πρωθυπουργό προσωπικά, με αφορμή όσα εκείνος είπε από το βήμα του ίδιου forum την Τρίτη, συγκεκριμένα υποστήριξε ότι άλλαξε προσέγγιση επειδή «δεν του βγαίνουν τα κουκιά (…) τώρα που πιέζεται, κάνει πολιτική τα προσωπικά του αδιέξοδα». Και, στο «δια ταύτα», «θεωρώ οπορτουνισμό την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη της, την αλαζονεία της, την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα, εγώ δεν πρόκειται να δώσω», ξεκαθάρισε με έμφαση.
«Τίποτε δεν έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ»
Όμως, ο κ. Ανδρουλάκης είχε βέλη στη φαρέτρα του και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις και στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ουσιαστικά δεν έμαθε τίποτε από την αποτυχία της διακυβέρνησής του και ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τα ίδια πράγματα, κάνει δημοσκοπικές προσεγγίσεις».
Κατηγόρησε εξάλλου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και για τη στάση του στον εν εξελίξει πόλεμο: «Η πρώτη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν να κάνει μια …καρδούλα, η μισή στα χρώματα της Ουκρανίας και η άλλη μισή στα χρώματα της Ρωσίας. Πώς θα ένιωθε ο ελληνικός λαός αν το 1974, την ώρα της εισβολής στον Κύπρο, ένας πρώην πρωθυπουργός δυτικής χώρας έβαζε μια καρδούλα με τη μισή σημαία της Τουρκίας και τη μισή σημαία της Ελλάδας;», διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς στεκόμαστε αξιακά, όπου υπάρχει καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου η δημοκρατική παράταξη είναι απέναντι. Είτε το καταπατούν οι Σαουδάραβες, είτε οι Ρώσοι, είτε οι Αμερικάνοι, στεκόμαστε αξιακά».
Ενώ για το θέμα της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, απάντησε και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία (Επιτροπή) πήρε την απόφαση να αποστείλει 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, σε μια μορφή στήριξης και πολεμικού υλικού. Υπερασπιζόμενος την απόφαση αποστολής στρατιωτικού υλικού διερωτήθηκε αν, στο υποθετικό σενάριο πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας, «θα μας άρεσε να μας στείλουν γάλατα και πατάτες;». Επικαλούμενος, μάλιστα, την τραγική εμπειρία τού Κυπριακού, όπου «ο αμερικανικός παράγων φέρθηκε με τρόπο απαράδεκτο εις βάρος του ελληνικού λαού», υπερασπίσθηκε την αξιακή τοποθέτηση του κόμματός του.
Μιλώντας για το κόμμα του οποίου ηγείται, ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «μετά από μια περίοδο στασιμότητας, έχουμε μια δυναμική. Τις δημοσκοπήσεις τις βλέπω ως εργαλείο, όλα είναι θέμα μόνιμου αγώνα και προσπάθειας. Θεωρώ ότι τα πράγματα πάνε καλά για μας και θα πάνε καλύτερα όσο εξελίσσεται η προσπάθεια ανανέωσης, ενδυνάμωσης, σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος, θεσμικής συγκρότησης του κόμματος».
Και έκλεισε την απάντησή του αυτή με μια εκτίμηση: «Επειδή έχουμε ακόμη καιρό, θα δούμε σημαντικές ανατροπές», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «βαθιές κοινωνικές και ιστορικές ρίζες» του ΠΑΣΟΚ, για αυτό, άλλωστε, «ήρθαν και 270.000 άνθρωποι και στήριξαν αυτήν την προσπάθεια», προσέθεσε.
Οικονομία – ακρίβεια
Στα θέματα της οικονομίας, επέκρινε την κυβέρνηση, κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δημοσιονομική ανευθυνότητα την περίοδο της πανδημίας. Σε άλλο σημείο, επισήμανε τα λάθη της κυβέρνησης, όπως είπε, στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας (αύξηση χρήσης φυσικού αερίου στην παραγωγή και εξ ολοκλήρου διασύνδεση με τη χρηματιστηριακή τιμή της επόμενης ημέρας), υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές Ιανουαρίου το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής είχε κάνει λόγο για πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και για φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων παραγωγών. Για τη στροφή, ειδικότερα, από το λιγνίτη στον άνθρακα, ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε και σε μια ακόμη επισήμανση, ότι, από τα γεγονότα της Κριμαίας, το 2014, τα άλλα κράτη έγιναν περισσότερο προσεκτικά, αλλά το μόνο κράτος που είχε ραγδαία αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή, ήταν η Ελλάδα.
«Ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στις Βρυξέλλες για τη χονδρική, αλλά για τη λιανική στην Ελλάδα, δεν βάζει γκολ», ήταν μια άλλη, χαρακτηριστική αναφορά του στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για «ατολμία». Τα χρήματα που τώρα δίνει, είναι «τα χρήματα του ελληνικού λαού, είναι τα υπερκέρδη του κράτους από τις ανατιμήσεις», δήλωσε ακόμη.
Η συνέντευξη στους δημοσιογράφους Δ. Μανιάτη και Ν. Φιλιππίδη, ξεκίνησε από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πορτογαλία και τις επαφές που είχε εκεί με τον Αντόνιο Κόστα, πώς ειδικότερα το πορτογαλικό μοντέλο μπορεί, λόγω και κοινών προβλημάτων, να τύχει αξιοποίησης και από τη χώρα μας. Έχουν στοχευμένες πολιτικές, παρατήρησε, «έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλο σεβασμό στις δημοσιονομικές τους επιλογές, καμία σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα».
Διαπίστωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αξιοποίησε για να εξαπολύσει μία ακόμη επίθεση κατά της ΝΔ.: «Εμείς, εδώ, βγαίνουμε από μια 10ετή κρίση, και προτεραιότητα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν να κάνει ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις σε θέματα μεγάλης ακίνητης περιουσίας». Κατηγόρησε, επιπλέον, την κυβέρνηση ότι «επαίρετο για την τέταρτη παγκοσμίως, δημοσιονομική επέκταση, έδωσε 6 δισ. δανεικά και αγύριστα χωρίς κριτήρια και φθάνει σήμερα, στον πυρήνα της ενεργειακής κρίσης, να έχει μείνει από “καύσιμα” και να μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει λεφτόδεντρο. Είχε, όμως, πριν ένα χρόνο…».
Ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε, όμως, ειδική μνεία στο θέμα της κοινωνικής κατοικίας, θέμα που ο ίδιος προτάσσει εδώ και ένα χρόνο, βλέποντας και τα σχέδια των άλλων χωρών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατέθεσε δε, και συγκεκριμένα συγκριτικά στοιχεία: στην Πορτογαλία 26.000 κατοικίες, 10.000 στην Ιταλία, 20.000 στην Ισπανία και τη Γερμανία, αριθμούς που συνέκρινε με την πρόβλεψη του ελληνικού προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης, για 70 κατοικίες στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε μια χώρα όπου το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα, όπως είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει επίσης. Το 80% των ενοικιαστών στην Ελλάδα δίνουν πάνω από το 40% του μισθού τους, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 30%, επισήμανε τέλος.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις