Σαν σήμερα το 2020 «έφυγε» από τη ζωή ο Περικλής Κοροβέσης. Πολλοί γνωρίζουν και θυμούνται τον Έλληνα συγγραφέα, λογοτέχνη, ποιητή, ακτιβιστή και πολιτικό της Αριστεράς, αλλά και την σημαντική αντιδικτατορική δράση του. Γνωρίζουν τις ιστορίες από τα βασανιστήρια που είχε υποστεί στη Χούντα, ωστόσο ελάχιστοι ενδεχομένως να θυμούνται την ιστορία που τον είχαν «εμπλέξει» στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Μια κατηγορία που αποδείχθηκε ανυπόστατη και η εφημερίδα «Έθνος» που την είχε «βγάλει» αναγκάστηκε να απολογηθεί.
Σε εκείνο το περιβόητο δημοσίευμα του «Έθνους», με τίτλο στο πρωτοσέλιδο «Ιδού ο δολοφόνος», τον Σεπτέμβριο του 1989, ο Περικλής Κοροβέσης «φωτογραφιζόταν» ως ο «εκτελεστής συμβολαίου» της «17 Νοέμβρη», αλλά και συνεργός σε αυτές των Γουέλτς και Μάλλιου. Η υπογραφή του δημοσιεύματος ήταν: «Αγγελική Νικολούλη». Ακριβώς… Η γνωστή σε όλους μας Αγγελική Νικολούλη, η οποία τότε ήταν φυσικά άσημη και νεαρή αστυνομική ρεπόρτερ.
«Η αποκάλυψη αυτή, που με όλη τη σοβαρότητα και τη συναίσθηση των ευθυνών φέρνει σήμερα στο φως το “Εθνος”, προέρχεται από υπηρεσίες του εξωτερικού και είναι διασταυρωμένη από ελληνική κρατική Υπηρεσία. Ο βασικός αυτός ύποπτος φέρεται στα αρχεία των υπηρεσιών σαν ηθοποιός–συγγραφέας με έντονη αντιστασιακή δράση. (Γνωρίζουμε τα στοιχεία του αλλά για λόγους ευνόητους δεν τα αναφέρουμε)» ανέφερε το δημοσίευμα που «φωτογράφιζε» τον Κοροβέση, γράφοντας «διανοούμενος δολοφόνος» που είχε ζήσει καιρό στο Παρίσι και «τα τελευταία χρόνια κατέληξε στη Σουηδία», όπου διεξήγαγε έρευνα για τους εκεί μετανάστες.
«Το μεγάλο συμβόλαιο “Παύλος Μπακογιάννης” κλείστηκε στην Αθήνα πριν από πενήντα μέρες περίπου από Ελληνα διανοούμενο, βασικό στέλεχος των τρομοκρατών, όπως τουλάχιστον φέρεται στα αρχεία τεσσάρων μυστικών υπηρεσιών. Ο εν λόγω συμβολαιογράφος ξεμύτισε από το καβούκι του και ήρθε στην Αθήνα από τη Σουηδία, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. Η Ιντερπόλ ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές με επείγον και άκρως απόρρητο προφορικό, όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, σήμα, ότι ο βασικός ύποπτος που παρακολουθείται από τις δολοφονίες Γουέλς και Μάλλιου μετακινείται προς Αθήνα για μεγάλο πολιτικό συμβόλαιο.
Ενημέρωσε η Ιντερπόλ ότι το πρόσωπο αυτό, το οποίο παρακολουθούσαν η CIA, οι Σουηδικές και Γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών και υποτίθεται η ΚΥΠ θα είχε επαφές με πρόσωπα πολιτικά για την ολοκλήρωση του συμβολαίου». Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι η αποκάλυψη προέρχεται «από υπηρεσίες του εξωτερικού και είναι διασταυρωμένη από ελληνική υπηρεσία».
Ο Περικλής Κοροβέσης όμως, που κατάλαβε πως «φωτογράφιζαν» αυτόν, κατέθεσε αμέσως μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση με την εφημερίδα να αναγκάζεται να ανασκευάσει. Την επομένη της «αποκάλυψης» με ανυπόγραφο κείμενο, η εφημερίδα υποστήριξε πως «οι πληροφοριοδότες της, τής είχαν δώσει διαφορετικό όνομα υπόπτου απ’ αυτό του κ. Κοροβέση. Ίσως και για λόγους παραπλάνησης» (!). Κάτω από το ανυπόγραφο κείμενο, η Αγγελική Νικολούλη διαβεβαίωνε σε τρίτο πρόσωπο ότι «η σύνταξη του δημοσιεύματος αγνοούσε το όνομα του αναφερόμενου στο σήμα».
Λίγες μέρες αργότερα δημοσιεύτηκε στο «Εθνος» ένα μικρό κείμενο υπέρ του Περικλή Κοροβέση από τον Βασίλη Ραφαηλίδη, με το οποίο θύμιζε το πέρασμά του από το μπουντρούμι της Μπουμπουλίνας, όπου τον είχε συναντήσει. Αμφότεροι κρατούμενοι της Χούντας.
gazzetta.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις