Ο ΟΗΕ ενέκρινε το επίσημο αίτημα της Τουρκίας να αλλάξει τη διεθνή της ονομασία – Το όνομα θα χρησιμοποιείται σε διεθνή φόρα και σε επίσημα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εθνόσημα, όπως Turkei ή Turkuie

«Ναι» στο επίσημο αίτημα της Τουρκίας να μετονομαστεί στις ξένες γλώσσες σε «Türkiye» αντί για «Turkey» είπαν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Stefan Dijarik,

Η αλλαγή του ονόματος έγινε κατόπιν επιστολή που έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστολή παρελήφθη την Τετάρτη και η αλλαγή του ονόματος τίθεται σε ισχύ από εκείνη την ημέρα.

Σύμφωνα με το Anadolu, το όνομα «Türkiye» θα χρησιμοποιείται σε όλα τα διεθνή φόρουμ και σε επίσημα έγγραφα στα οποία χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εθνόσημα, όπως Turkei ή Turkuie.

Ο Τσαβούσογλου έγραψε προηγουμένως στο Twitter ότι η Άγκυρα είχε υποβάλει επίσημο αίτημα του ΟΗΕ για αλλαγή του ονόματος της χώρας σε ξένες γλώσσες. Εξήγησε ότι η αλλαγή υιοθετήθηκε στο πλαίσιο των βημάτων της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αύξηση του κύρους της χώρας στη διεθνή σκηνή».

Mevlüt Çavuşoğlu
@MevlutCavusoglu
Türkiye devlet görevlisi
Ülkemizin marka değerini yükseltmek için Sayın Cumhurbaşkanımız @RTErdogan liderliğinde başlattığımız süreç nihayete eriyor. BM Genel Sekreteri’ne bugün gönderdiğim mektupla ülkemizin BM nezdinde yabancı dillerdeki adını da “Türkiye” olarak tescil ediyoruz. Hayırlı olsun!

Εικόνα

Εικόνα

Η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία αλλαγής του διεθνούς της ονόματος σε Türkiye από τον Δεκέμβριο, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με διάταγμά του ζήτησε από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τη νέα ονομασία.

«Το Türkiye είναι αποδεκτό ως ονομασία-ομπρέλα για τη χώρα μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» είχε πει, προσθέτοντας ότι το νέο όνομα αποτελεί την καλύτερη αναπαράσταση και έκφραση του πολιτισμού και των αξιών του τουρκικού λαού.Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τις εταιρείες να χρησιμοποιούν το «made in Türkiye» για τα εξαγόμενα αγαθά τους και έδωσε εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να το χρησιμοποιούν στην αλληλογραφία τους.

Τότε, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT είχε επικαλεστεί «μη κολακευτικές» συνεκδοχές της λέξης Turkey στα αγγλικά, λέγοντας πως αναφέρεται είτε για να περιγράψει «ένα μεγάλο πτηνό ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής» είτε «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα».

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις