Σε περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκης προτείνει τον Ανδρέα Λοβέρδο για το καθοδηγητικό όργανο, βάζει το κεφάλι του στην ίδια λαιμητόμο. Πέραν των άλλων, θα τεθούν και ερωτήματα για ενδεχόμενο εκβιασμό ή για πιέσεις από τρίτους.

Στις χώρες που έχουν περάσει από την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, στην οποία ομνύει ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπάρχει ένας άτυπος κανόνας: Πολιτικός που ερευνάται για ζητήματα ηθικής τάξης και, πολύ περισσότερο όταν παραπέμπεται, τίθεται σε διαθεσιμότητα μέχρι να εκκαθαριστεί δικαστικά η υπόθεσή του.

Εκτός από ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης είναι και θέμα προνοητικότητας: Αν καταδικαστεί, δεν τον χρεώνεται το κόμμα. Αν αποδειχθεί αθώος, μπορεί να επιστρέψει στο δημόσιο βίο χωρίς σκιές.

Στη νότια πλευρά της Βαλκανικής, συνήθως οι πολιτικοί που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, καταφεύγουν στο κόμμα τους για προστασία σαν να πρόκειται για το λημέρι του λήσταρχου Νταβέλη.

Στο σκάνδαλο Novartis έγινε κατι περισσότερο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συρθήκαν από όσους ερευνούσε, όπως όφειλε, η τότε Εισαγγελία Διαφθοράς στην εκτρωματική θεωρία της «σκευωρίας».

Έτσι μετατράπηκαν σε μηχανισμούς υπεράσπισης δημοσίων προσώπων, που αντιδρούσαν σαν να ήταν υπεράνω του νόμου και είχαν ακαταδίωκτο.

Ήταν πλήγμα για την πολιτική, αλλά και για τη Δικαιοσύνη που οδηγήθηκε σε μεθοδεύσεις που δεν τιμούν όσους συνήργησαν να μετατραπεί σε …κατηγορούμενη η εισαγγελέας που έκανε αυτό που επέβαλε ο νόμος: Όταν εμφανίσθηκαν στην έρευνά της ονόματα πολιτικών, με επώνυμες αναφορές προσώπων που ήταν σε θέση να γνωρίζουν, έστειλε τους φάκελους τη Βουλή.

Η ΝΔ προσπαθεί να δείξει ότι «ξέμπλεξε» από την παγίδα στην οποία εισήλθε κατ’ απαίτηση ενός πρώην επικεφαλής της και στελεχών της. Η Δικαιοσύνη δεν θα ξεπλέξει χωρίς τραύματα. Και το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξεπλέξει ποτέ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις.

Η αδυναμία του, επί των ημερών της Φώφης Γεννηματά όταν ξέσπασε το σκάνδαλο που ενέπλεκε στελέχη του κόμματος, να αντιδράσει υγιώς, μετατρέπεται σε κίνδυνο αυτό-καταστροφής επί των ημερών του Νίκου Ανδρουλάκη. Λόγω του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ενώ οι υποθέσεις των εννέα από τους δέκα πολιτικούς που ερευνήθηκαν, βρίσκονται πλέον στο αρχείο, με τον τρόπο που έγινε για κάθε μια ξεχωριστά, ο πρώην υπουργός έχει στην πλάτη ποινική δίωξη για δωροληψία από τη Novartis. Ασκήθηκε με κυβέρνηση Μητσοτάκη, οπότε δεν είχε την ευχέρεια να την αποδώσει στη «συμμορία Τσίπρα – Τουλουπάκη».

Κρυπτόμενος από το 2019 που ασκήθηκε η δίωξη, πίσω την παράνομη με βάση το νόμο του Μιλτ. Παπαϊωάννου, συμπεριφορά του Δικαστικού Συμβουλίου που κινείται πλέον στα όρια της αρνησιδικίας, έφτασε ως το…απονενοημένο διάβημα -για πολλούς- να διεκδικήσει ως και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ως ασπίδα.

Όταν κάποια στιγμή συνέλθει το Συμβούλιο δυο πράγματα μπορεί να περιμένει: ή θα κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο ή θα κριθεί ότι το αδίκημά του έχει παραγραφεί και η δίωξη θα παύσει.

Καθώς οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι περίμενε το δεύτερο , ήλθε η κεραμίδα της παραποιημένης μετάφρασης. Και ο ίδιος παραδέχεται ότι διεγράφη το όνομά του από ένα κείμενο ξένης δημόσιας αρχής, που τον κατονομάζει ως αποδέκτη μίζας από τη Novartis. Μένει απλώς να προκύψει ποιος έκανε τη διαγραφή.

Καθώς το έγγραφο είναι υπαρκτό και ουδείς αμφισβητεί τη γνησιότητά του, εν αναμονή της νέας μετάφρασης υπό το φως της δημοσιότητας πλέον, η συνέχεια για τον πρώην υπουργό είναι σκοτεινή. Από τη στάση του, όμως, προκύπτει ότι μπορεί αυτό να πάρει στο λαιμό του και άλλους, πρωτίστως τον ανθυποψήφιό του Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε την πυγμή να τον εξαιρέσει από τη διάταξη των δυνάμεών του στην Κοιβουλευτική Ομάδα μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, και τον όρισε τομεάρχη. Ανέλαβε έτσι ευθύνες με την προσδοκία ίσως ότι τελικά θα τις αποφύγει.

Οι εξελίξεις τον διέψευσαν στη κρίσιμη στιγμή: Την Κυριακή θα καταθέσει πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την ανάδειξη νέου Πολιτικού Γραφείου. Το ερώτημα είναι αν θα συμπεριλάβει και τον Λοβέρδο. Σε περίπτωση που τον προτείνει για το καθοδηγητικό όργανο, βάζει το κεφάλι του στην ίδια λαιμητόμο. Πέραν των άλλων, θα τεθούν και ερωτήματα για ενδεχόμενο εκβιασμό ή για πιέσεις από τρίτους .

Αν τον αποκλείσει, οφείλει να του αφαιρέσει και το «χαρτοφυλάκιο» που του ανέθεσε . Έτσι όμως κινδυνεύει ο ίδιος και ίσως κάποια άλλα στελέχη να βρεθούν απέναντι στο «σύνδρομο Σαμψών» που ενδεχομένως θα καταλάβει τον Λοβέρδο: Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Εφιάλτης που στοιχειώνει τη σταδιοδρομία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ακόμη δεν άρχισε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο επικεφαλής κόμματος από αυτά κρίνεται.

ieidiseis.gr

Eurokinissi / Χρήστος Μπόνης

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις