Ασκεί εξωτερική πολιτική one man show, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην αυτοπροβολή του και στις δημοσκοπήσεις
- Από τον Πάνο Σώκο
Εξωτερική πολιτική one man show ασκεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις και με καθαρά επικοινωνιακά κριτήρια, καθώς από τη μια προχωράει σε εν κρυπτώ συμφωνίες, όπως είναι οι αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία που δεν ανακοινώνει ποτέ ο ίδιος αλλά τις πληροφορούμαστε εκ των υστέρων από τους ξένους, κι από την άλλη προβάλλει τα ευχάριστα και εύπεπτα γεγονότα, όπως τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο και τα καλά λόγια του Μπάιντεν, που ενισχύουν τη δική του εικόνα και του δίνουν δημοσκοπικούς πόντους, αλλά δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για τις εθνικές μας υποθέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κυβέρνηση, μετά τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο, ανυπομονούσαν όχι τόσο, σε πρώτη φάση, για το αν θα εισακουόταν η παρότρυνση του πρωθυπουργού να μην εγκρίνει το Κογκρέσο την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά για την απήχηση που θα είχε η παρουσία του στις δημοσκοπήσεις που θα ακολουθούσαν, και δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους όταν είδαν ότι αυξήθηκε η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μόλις την Πέμπτη δήλωσε ότι, παρά την εξαιρετικά δυσχερή παγκόσμια συγκυρία, η κυβέρνηση διατηρεί υψηλότατα ποσοστά αποδοχής από την κοινωνία, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Αυτή η one man show και εν κρυπτώ εξωτερική πολιτική του πρωθυπουργού, πέρα από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις δεν φέρνει αποτελέσματα γιατί στερείται στρατηγικής και στέρεης βάσης, καθιστά τη χώρα δεδομένο και προβλέψιμο σύμμαχο και όχι πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Είναι πολλά τα γεγονότα που συνηγορούν σε αυτήν την άποψη.
Στις αρχές της εβδομάδος που πέρασε κι ενώ η Τουρκία έθετε θέμα κυριαρχίας των νησιών μας αν δεν προχωρήσουμε σε αποστρατιωτικοποίησή τους, μία «ισχυρή σύμμαχος», η Γερμανία, με δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της κυβέρνησης Κριστιάνε Χόφμαν κράτησε ίσες αποστάσεις και ζήτησε από τις δύο χώρες «να τα βρουν»! Επίσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Χεμπεστράιτ, που είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».
Χρειάστηκε η εκ των υστέρων παρέμβαση του πρωθυπουργού στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς για να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση σε διορθωτική δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχίας των νησιών.
Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, σε εκείνη τη «φιλική», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον κ. Σολτς στις Βρυξέλλες έκανε απανωτά σφάλματα -αποτέλεσμα της προσωπικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί-, το ένα πιο σοβαρό από το άλλο: Οχι μόνο δεν ζήτησε εξηγήσεις για τη γερμανική στάση, η οποία και σε εκείνη και σε άλλες περιπτώσεις καλύπτει συνεχώς την Τουρκία, αλλά συμφώνησε αφενός να στείλει η Ελλάδα άρματα μάχης στην Ουκρανία και αφετέρου να τα αντικαταστήσει με άλλα γερμανικά τεθωρακισμένα άρματα. Στη συνέχεια, αντί να ενημερώσει αυτός τον ελληνικό λαό για τη συμφωνία, στην 45λεπτη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, πληροφορηθήκαμε τα συμφωνηθέντα από τον Γερμανό καγκελάριο, στην ενημέρωση που έκανε εκείνος στον Τύπο της χώρας του.
Λίγες ημέρες πριν από αυτή τη συμφωνία με τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα, η ελληνική κοινή γνώμη μάθαινε πάλι από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, ότι η Ελλάδα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα στείλουν πάλι βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία και έδωσε και τις ευχαριστίες του για το γεγονός. Μία ακόμα μυστική συμφωνία, που απαξίωσε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ο ίδιος για να μην πληγεί η εικόνα του, γιατί στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται υψηλό ποσοστό διαφωνίας του κόσμου με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο, τα κόμματα, η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, το ΚΥΣΕΑ, ο ελληνικός λαός τα μαθαίνουν τελευταίοι και από ξένους.
Τα «παιχνίδια» του Κυριάκου και η συμμετοχή των ΗΠΑ στις τουρκικές αποβατικές ασκήσεις
Ο πρωθυπουργός, με αυτές τις εν κρυπτώ συμφωνίες αποστολής βαρέος οπλισμού, εμπλέκει την Ελλάδα ακόμα πιο πολύ στον πόλεμο στην Ουκρανία, αντί να πρωτοστατήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. για να τερματιστεί ο πόλεμος. Πρωτοβουλίες που ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του την περασμένη Τετάρτη να αναλάβει η Ε.Ε. γιατί, όπως είπε, οι ΗΠΑ ουσιαστικά δεν θέλουν τον τερματισμό του πολέμου. Ο κ. Καραμανλής, με το θεσμικό και προσωπικό κύρος που διαθέτει, είπε χωρίς περιστροφές αυτό που όλοι περιμένουν από την Ε.Ε. να κάνει, αυτό που όλοι ψιθυρίζουν για τις επιδιώξεις των ΗΠΑ κι αυτό που και στην Κ.Ο. της Ν.Δ. συζητείται εδώ και πολύ καιρό αλλά κανείς δεν τολμά -για την ώρα- να πει δημοσίως.
Ομως και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διάθεση να καταδικάσουν την Τουρκία. Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, τα καλά λόγια του Τζο Μπάιντεν και τα χειροκροτήματα των γερουσιαστών, οι ΗΠΑ έστειλαν το αμερικανικό αποβατικό «USS Arlington», που βρισκόταν στην αμερικανονατοϊκή βάση της Αλεξανδρούπολης, να πάρει μέρος στην αποβατική άσκηση της Τουρκίας «EFES». Επίσης, λίγες ημέρες πριν, παρατηρητές από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε άλλη αποβατική άσκηση της Αγκυρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι συμμετείχαν σε αποβατικές τουρκικές ασκήσεις, τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας. Επίσης, την ημέρα της επιστροφής του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες τουρκικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήσεις στα 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντί να καταδικάσει το γεγονός, παρότρυνε την Ελλάδα και την Τουρκία να τα βρουν μεταξύ τους. Ισες αποστάσεις.
Εκτός, όμως, από τη Γερμανία, και η Κομισιόν ίσες αποστάσεις κρατάει. «Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της στο «Μητσοτάκης γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν, και μόνο μετά τις διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε σε νέα, «διορθωτική», αλλά εξίσου προβληματική δήλωση, όπως τη χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό «Τσεσμέ» πλέει μεταξύ Σκύρου, Αη Στράτη και Λέσβου, περιοχή που δεσμεύτηκε από την Αγκυρα, ενώ τουρκικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα Νισύρου, νησίδα για την οποία η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία!
Κι όλα αυτά ενώ μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός καθησύχαζε τους πάντες ότι θα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι και οι δικοί του πάλι θριαμβολογούσαν…
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις