Μόνο «αδιάφορη» δεν δείχνει να είναι η επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών την Πέμπτη στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα.

Η επίσκεψη, βεβαίως, αφορά τα γενικότερα συμφέροντα του Βερολίνου στην περιοχή, με τα εξοπλιστικά και την ενέργεια στην Αθήνα, αλλά και το προσφυγικό, την ενέργεια, το επισιτιστικό και τους διαύλους με τον Πούτιν στην Άγκυρα.

Θεωρείται, όμως, βέβαιον, ότι η Αναλένα Μπέρμποκ θα διερευνήσει και τις διαθέσεις των δυο κυβερνήσεων για αποκλιμάκωση της έντασης –ή της αποφυγής της περαιτέρω κλιμάκωσης- στην περιοχή.

Με την Αθήνα πλέον το Βερολίνο συνομιλεί για πώληση περισσότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και για τη συμπαραγωγή αρμάτων μάχης, την ίδια στιγμή που θέλει την Άγκυρα ως δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν, αλλά και για να συνεχίσει να συγκρατεί τα μεταναστευτικά κύματα.

Στο παρασκήνιο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», γίνονται έντονες διαβουλεύσεις για το εάν και πώς το Βερολίνο μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, ενώ το θέμα θεωρείται βέβαιον ότι θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης Κορυφής. Άλλωστε ακολουθούν το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23 και 24 Ιουλίου και, κυρίως, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ 29 και 30 Ιουνίου, όπου οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας δεν μπορεί να μην συζητηθούν.

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν πως το Βερολίνο θα διερευνήσει μεν τις προθέσεις των ηγεσιών Ελλάδας και Τουρκίας για τα ελληνοτουρκικά, δεν σχεδιάζει όμως να αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία, αντίστοιχη αυτή της Άγκελας Μέρκελ το 2020 για την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας και Άκγυρας.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις