A lot of heat going on both sides of the Atlantic right now... pic.twitter.com/eNlGxcu0tl
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) June 17, 2022
Τρίτωσε το κακό για την Ευρώπη, αφού στις δύο μεγάλες πληγές που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες, δηλαδή τον Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τα επακόλουθα προβλήματα που προέκυψαν στον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, τις τελευταίες μέρες ήρθε να προστεθεί και ένα ιδαίτερα πρόωρο κύμα καύσωνα. Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, με τη σειρά.
Ευρωπαϊκός πονοκέφαλος λόγω φυσικού αερίου
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη υπολείπονται της ζήτησης και οι ανησυχίες ότι η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να δυσκολευτεί να δημιουργήσει αποθήκες εγκαίρως για τον χειμώνα ολοένα και αυξάνονται.
Από πλευράς τους, Ιταλία και Σλοβακία ανέφεραν ότι λαμβάνουν λιγότερο από το ήμισυ των συνηθισμένων όγκων μέσω του αγωγού Nordstream 1, ο οποίος διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των ροών ρωσικών αγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γαλλία είπε ότι δεν είχε λάβει ρωσικό αέριο από τη Γερμανία από τις 15 Ιουνίου, ενώ η γερμανική Uniper ανέφερε παράδοση 60% λιγότερο φυσικού αερίου από τη Ρωσία από ό,τι είχε συμφωνηθεί, αλλά είπε ότι ήταν σε θέση να καλύψει το έλλειμμα αλλού. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας περιέγραψε την κατάσταση ως τεταμένη, αλλά υπογράμμισε ότι οι γερμανικές προμήθειες φυσικού αερίου είναι σταθερές προς το παρόν.
Η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και ο κίνδυνος ότι η Μόσχα θα κόψει τις προμήθειες ως αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκαλεί πονοκέφαλο στο δυτικό μπλοκ, ωθώντας το να συγκεντρώσει αποθέματα και να αναζητήσει εναλλακτικές προμήθειες.
Παράλληλα, ο ασυνήθιστα πρώιμος καύσωνας σε περιοχές της Ισπανίας και της Γαλλίας προκάλεσε περισσότερες αγορές φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία του κλιματισμού αυξήθηκε.
Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν και οι τιμές των συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν επίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ιταλική Eni (ENI.MI) δήλωσε ότι θα λάβει μόνο τα μισά από τα 63 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως που είχε ζητήσει από τη ρωσική Gazprom (GAZP.MM) την Παρασκευή, αφού αντιμετώπισε έλλειμμα τις δύο προηγούμενες ημέρες και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουκρανία μαζί με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομολόγους του την Πέμπτη, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου της για πολιτικούς λόγους.
Ωστόσο, η Ρωσία είπε ότι ο αγωγός παραδίδει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη λόγω της αργής επιστροφής του εξοπλισμού της γερμανικής Siemens Energy (ENR1n.DE) που στάλθηκε στον Καναδά για συντήρηση. Η Μόσχα πρέπει να περιμένει να δει πώς η εταιρεία και ο Καναδάς θα αντιμετωπίσουν την καθυστέρηση, δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
«Φλέγονται» Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία
Ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα «σφυροκοπά» τη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι θερμοκρασίες που σημειώνονται σπάνε κάθε ρεκόρ. Ο υδράργυρος έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, με υψηλές θερμοκρασίες να σημειώνονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.
Τον κώδωνα το κινδύνουν κρούουν ήδη οι επιστήμονες, οι οποίοι αποδίδουν τον καύσωνα στην κλιματική αλλαγή, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο φετινός Μάιος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί σε Γαλλία και Ισπανία τα τελευταία 100 χρόνια.
Οι ειδικοί λένε ότι το ασυνήθιστα πρώιμο κύμα καύσωνα είναι ένα σημάδι του τι πρόκειται να έρθει, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται, αυξάνοντας συνεχώς στο ημερολόγιο τις θερμοκρασίες που θα έβλεπε προηγουμένως η Ευρώπη μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Οι θερμοκρασίες είναι περίπου 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή σε ορισμένα μέρη, ασκώντας έντονη πίεση στις ευπαθείς ομάδες και κορυφώνοντας τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τον κλιματισμό. Το φαινόμενο αναπτύχθηκε μετά από μία μάζα θερμού αέρα που ταξίδεψε προς το βορά, από τη βόρεια Αφρική, ως αποτέλεσμα της υψηλής πίεσης σε όλη τη Μεσόγειο. Το σύστημα υψηλής πίεσης εντάθηκε σε όλη τη νοτιοδυτική Ευρώπη καθώς προχωρούσε η εβδομάδα, προκαλώντας περαιτέρω άνοδο των θερμοκρασιών, υποβοηθούμενη από τα ξηρά εδάφη.
«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι όταν πρόκειται για κύματα καύσωνα. Έχουν αυξηθεί σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια σε όλο τον κόσμο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων», δήλωσε στο Fortune η Friederike Otto, κλιματολόγος και καθηγήτρια στο παγκόσμιο πρόγραμμα επιστήμης του κλίματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Σημειώνει ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κύματα καύσωνα έχουν αυξηθεί σε συχνότητα κατά 100 φορές ή περισσότερο από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, σημειώνοντας με θλίψη ότι «οι καύσωνες είναι επίσης με πολύ μεγάλη διαφορά τα πιο θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη».
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις