Απολογήθηκαν χθες στην ανακρίτρια κατηγορούμενοι για απιστία, σε βαθμό κακουργήματος
Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, 42χρονος υπάλληλος του νοσοκομείου της Ρόδου που μαζί με τον πρώην διοικητή κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Ο πρώην διοικητής, συνοδευόμενος από το συνήγορο του, κ. Στέλιο Κιουρτζή και ο υπάλληλος, συνοδευόμενος από το συνήγορο του κ. Σπύρο Σαλαμαστράκη προσήχθησαν χθες ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου, όπου και έδωσαν εξηγήσεις για την υπόθεση, αρνούμενοι τα όσα τους καταλογίζονται.
Η υπόθεση αφορά στις συμβάσεις αντιδραστηρίων ποσού 1.650.000 ευρώ, που συντάχθηκαν μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε το 2010 και η πληρωμή των οποίων δεν εγκρίθηκε από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς δεν είχε γίνει προσυμβατικός έλεγχος. Δηλαδή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επειδή επρόκειτο για μεγάλο χρηματικό ποσό έπρεπε να είχε γίνει προέγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν την υπογραφή των συμβάσεων αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος χθες στην ανακρίτρια Ρόδου ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου εξήγησε μεταξύ άλλων ότι υπήρχε απόφαση (υπ’ αριθμ. 19/27-9-2010) και μάλιστα ομόφωνη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, με τη οποία ενέκρινε την υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια αντιδραστηρίων και πλέον τυπικά, ως διοικητής, υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση διαπραγμάτευσης και κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο, ακόμη και για να γίνει η συγκεκριμένη πρόσκληση διαπραγμάτευσης είχε προηγηθεί έγκριση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.) που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και τυγχάνει καθ’ ύλην αρμόδια, για τον έλεγχο όλων των προμηθειών των μονάδων υγείας του ΕΣΥ.
Η έγκριση της Ε.Π.Υ. δημιούργησε στον τέως διοικητή -ο οποίος μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα- «την ασφαλή πεποίθηση ότι λειτουργούσε απολύτως σύννομα, ενώ σε κάθε περίπτωση, με την ενέργειά του αυτή τήρησε τον ουσιώδη τύπο, αλλά και την επιβαλλόμενη πρωτίστως Αρχή της Διαφάνειας» – όπως ο ίδιος ανέφερε χθες στην απολογία του, ενώ πρόσθεσε πως «Με τη διαπραγμάτευση, τέθηκε ως όρος που επιβαλλόταν από τον νόμο στην κάθε προσφορά να περιλαμβάνεται υπεύθυνη δήλωση ότι οι τιμές προσφοράς είναι σύμφωνες με το Παρατηρητήριο Τιμών».
Ο πρώην διοικητής εξήγησε επίσης, ότι την περίοδο εκείνη δεν ήταν ξεκάθαρο με ποιες διαδικασίες θα διενεργείται η διαπραγμάτευση, αφού δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο που να ορίζει τα στάδια, όπως υπάρχει αντιστοίχως για τους δημόσιους διαγωνισμούς (ΠΔ 118/2007 ΦΕΚ Α’ 150) και εξήγησε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το νοσοκομείο και την άμεση ανάγκη που υπήρχε για την έγκριση της διενέργειας των διαπραγματεύσεων αντιδραστηρίων και οξυγόνου, «καθώς το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει εντός των ημερών σοβαρά προβλήματα από την καθολική έλλειψη των παραπάνω υλικών», καθόσον δεν υφίστανται συμβάσεις.
Ο πρώην διοικητής πρόσθεσε ότι το αίτημα τους αυτό είχε εγκριθεί από την Ε.Π.Υ. και μόλις παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα, ζήτησαν από τις εταιρείες με τις οποίες το νοσοκομείο είχε από το 2008, υπογεγραμμένες συμβάσεις, την αποστολή οικονομικής μόνο προσφοράς, η οποία θα ήταν σύμφωνη με το Παρατηρητήριο Τιμών ή αν το είδος δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτό, τουλάχιστον ίση με την αντίστοιχη της προηγούμενης σύμβασης. Μάλιστα, ζήτησαν και αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα βεβαιώνονται όλο τα παραπάνω.
Έτσι, σύμφωνα με αυτές τις οικονομικές προσφορές υπογράφηκαν, αμέσως εξάμηνες συμβάσεις με τις συγκεκριμένες εταιρείες, καθώς ήδη είχαν ξεκινήσει να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πολλά αντιδραστήρια. Δυστυχώς, όμως, οι προμήθειες αυτές δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς οι συμβάσεις που υπογράφηκαν, ξεπερνούσαν το 1.000.000€ και σύμφωνα με αυτό θα έπρεπε να είχε προηγηθεί προσυμβατικός έλεγχος, κάτι το οποίο ο τέως διοικητής τόνισε ότι αφενός δεν γνώριζε και αφετέρου ουδέποτε είχε ενημερωθεί από κάποιον ότι έπρεπε να συμβεί.
«Η διαδικασία που τηρήσαμε αποσκοπούσε στο να αποφύγουμε μονοπωλιακές καταστάσεις και εξ αυτών ανεξέλεγκτες τιμές. Περαιτέρω δε υπόψη ότι με την υπογραφή των συμβάσεων, επιβάλαμε και υποχρεώσαμε την αντισυμβαλλόμενη πλευρά να αποδεχθεί τις τιμές που είχαν προσφερθεί το έτος 2007. Πέραν των προαναφερομένων, το νοσοκομείο μας βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού η έλλειψη αντιδραστηρίων θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία διενέργειας μικροβιολογικών και αιματολογικών εξετάσεων, χωρίς τις οποίες δεν θα είχε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει ούτε καν τα επείγοντα περιστατικά και τα επείγοντα χειρουργεία.
Από την εν λόγω προμήθεια δεν προέκυψε οικονομική ζημία για το νοσοκομείο μας, αφού οι τιμές με τις οποίες υπογράψαμε τις συγκεκριμένες συμβάσεις ήταν ίδιες με τις αντίστοιχες των συμβάσεων που προέκυψαν από τον διαγωνισμό του έτους 2007, ο οποίος διαγωνισμός ήταν καθόλα νόμιμος και τα Χρηματικά Εντάλματα εγκρίθηκαν κανονικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου. Από την πλευρά του ο υπάλληλος τόνισε ότι δεν έχει υπογράψει, ούτε εισηγηθεί κάτι και φυσικά δεν εκπαιδεύτηκε και δεν είχε νομική υποστήριξη και γνώση για τους νόμους που ίσχυαν, σχετικά με την υποχρέωση προσυμβατικού ελέγχου είναι κάτι το ουσιαστικά δεν είχε ξαναγίνει στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους.
rodiaki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις