Την Κυριακή 10 Ιουλίου ανακοινώνουν οι προμηθευτές τις τιμές ανά κιλοβατώρα για τον Αύγουστο, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «φωτιά στη φωτιά» με αρχική τιμή περί τα 50 λεπτά.
Τεράστια ποσά θα χρειαστεί να δοθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) προκειμένου να μην «καούν» οι καταναλωτές από το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που κάνει η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, για να διατηρήσει το στόχο της και να πληρώνουν οι καταναλωτές τους λογαριασμούς με τελική χρέωση της κιλοβατώρας περί τα 15 λεπτά οι οικιακοί και περί τα 16 με 17 λεπτά οι επαγγελματικοί, θα πρέπει το ΤΕΜ κάθε μήνα να διαθέτει πάνω από 1 δις. ευρώ, με κάποια σενάρια να φτάνουν ακόμα και κοντά στο 1,5 δις. ευρώ.
Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς τα συμβόλαια του φυσικού αερίου TTF για τον Αύγουστο κινούνται στην περιοχή των 165 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και οι εκτιμήσεις θέλουν να μην αποκλιμακώνονται εύκολα, ενώ και οι τιμές της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας είναι εκτοξευμένες στα 340 με 370 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Με αυτά τα δεδομένα, οι υπολογισμοί των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών δείχνουν ότι, με τα τωρινά στοιχεία, θα πρέπει να ανακοινώσουν στους καταναλωτές μία τιμή κιλοβατώρας στα 50 λεπτά. Τιμή «φωτιά», αν αναλογιστεί κανείς πως τον Ιούλιο και τον Ιούνιο χωρίς τις επιδοτήσεις η τιμή διαμορφώνεται μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα 35 λεπτά.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με την έντονη μεταβλητότητα που υπάρχει στην αγορά ενέργειας και τα σενάρια περί περιορισμού και διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου να δίνουν και να παίρνουν, αναμένουν την τελευταία καταληκτική «στιγμή» που τους δίνει ως δυνατότητα ο νόμος, δηλαδή την Κυριακή 10 Ιουλίου, για να ανακοινώσουν την ενιαία τιμή Αυγούστου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, ο νέος μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές (πλαφόν στα έσοδα της χονδρεμπορικής) δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ούτε στους καθετοποιημένους, για χαμηλότερες χρεώσεις. Ουσιαστικά οι εκπτώσεις που έκαναν οι πάροχοι τώρα παρακρατούνται «στην πηγή» για λογαριασμό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), και θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση για την παροχή επιδοτήσεων.
Αντίστοιχη εικόνα δίνουν οι πληροφορίες και για τη ΔΕΗ, την οποία όλοι οι παίκτες αναμένουν προκειμένου να «βάλλει τον πήχυ» και να προσαρμόσουν και αυτοί με τη σειρά τους τις τιμές. Αλλά όπως αναφέρουν κύκλοι περί την διοίκηση της ΔΕΗ, η επιχείρηση δεν έχει πλέον κανένα «εργαλείο» συγκράτησης των τιμών, ούτε καμία δυνατότητα να μην ανακοινώσει την τιμή κιλοβατώρας που θεωρεί ότι είναι βιώσιμη για τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι ίδιοι υποστηρίζουν, ήδη, ότι δύσκολα η τιμή κιλοβατώρας θα κινηθεί κάτω από τα 50 λεπτά.
Πάντως, αν θέλει η κυβέρνηση να ρίξει την τελική χρέωση της κατανάλωσης στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα, θα πρέπει, όπως λένε πηγές, να διαθέτει κάθε μήνα πάνω από 1 δις. ευρώ ακόμα και 1,5 δις. Και στηρίζουν την εκτίμησή τους σημειώνοντας πως για να πέσει η τιμή στα 15 λεπτά από τα 35 λεπτά τον Ιούλιο, διέθεσε πάνω από 700 εκ. ευρώ.
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις