Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία – Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι πολίτες σε Βρετανία και Γαλλία εξαιτίας της αφόρητης ζέστης – Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν μέχρι και τους 45,7 Βαθμούς Κελσίου

Στο έλεος της πύρινης κόλασης και του φονικού καύσωνα παραμένουν πολλές περιοχές στη νότια Ευρώπη την ώρα που στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι νεκροί από τις ακραίες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους χίλιους.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο θάνατος των 1.027 ανθρώπων στις δύο χώρες της ιβηρικής- 368 στην Ισπανία και 659 στην Πορτογαλία– σχετίζεται με επιπλοκές από τον καύσωνα.

«Ψήνεται» η Βρετανία
Στο μεταξύ, σε Βρετανία και Γαλλία έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για ακραίο καύσωνα συστήνοντας στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τον φονικό καύσωνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα προετοιμάζεται για τις πιο ζεστές μέρες της ιστορίας της τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν- και να ξεπερνούν κατά μερικούς- τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για πρώτη φορά, για ακραία ζέστη.

Όπως αναφέρει το BBC, το Λονδίνο αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη στον κόσμο σήμερα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει «κόκκινο» και να ξεπερνά ακόμα και τη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική.

Η πρωτεύουσα προβλέπεται να είναι πιο ζεστή από την Ντάκλα στη Δυτική Σαχάρα (24 βαθμούς Κελσίου), το Νασάου στις Μπαχάμες (32 βαθμούς Κελσίου), το Κίνγκστον στην Τζαμάικα (33 βαθμούς Κελσίου), τη Μάλαγα στην Ισπανία (28 βαθμούς Κελσίου) και την Αθήνα (35 βαθμούς Κελσίου).

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η δεύτερη για το θέμα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο για να συζητηθεί το κύμα καύσωνα και να διασφαλιστεί πως η χώρα έχει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι υψηλές θερμοκρασίες που «ενέχουν κίνδυνο για τη ζωή» φτάνουν λοιπόν, στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα και αύριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας των 38,7 βαθμών Κελσίου αναμένεται να «σπάσει».

Εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας προέτρεψε τα άτομα με ευάλωτους συγγενείς ή γείτονες «να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα… γιατί αν η πρόβλεψη είναι όπως πιστεύουμε ότι θα είναι, τότε οι ζωές των ανθρώπων κινδυνεύουν». Αρκετές ενέργειες έχουν προταθεί από την κυβέρνηση, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων και το κλείσιμο των σχολείων στον νότο της χώρας.

Νεκροί και καύσωνας στη Νότια Ευρώπη
Όπως αναφέρει το Reuters, οι επιστήμονες αποδίδουν την ευθύνη για τους εκατοντάδες θανάτους που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην άνοδο της θερμοκρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Πλέον η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πάντες, όπως επισημαίνουν οιμ ειδικοί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου, την ώρα που και στη Βρετανία, οι πολίτες δοκιμάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να φθάνει σήμερα τους 41 Βαθμούς Κελσίου. Από την πλευρά τους, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται σε περιοχές της νότιας Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών και της κλιματικής αλλαγής.

Ισπανία
Η Ισπανία μετρά εκατοντάδες θανάτους με τις αρχές να ανακοινώνουν 366 νεκρούς από τον καύσωνα τις τελευταίες ημέρες. Την ώρα που η χώρα της ιβηρικής θρηνεί τους νεκρούς της, οι αρχές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε πολλές περιοχές με το θερμόμετρο να έχει σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς Κελσίου και το συχνά ορεινό έδαφος να δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι που παρακολουθούσαν χθες πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από την κεντρική δυτική κοιλάδα «Jerte». «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πάντες», υποστηρίζει ο κάτοικος Miguel Angel Tamayo.

Δύο από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές έχουν κάνει στάχτη περίπου 18.200 στρέμματα γης. Στη νότια Ανδαλουσία 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες του, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στην επαρχία της Μάλαγα. Οι πυροσβέστες προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την φωτιά που ξεκίνησε από κεραυνό σε περιοχή της Εξτρεμαδούρα, με τις αρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση οκτώ χωριών με 400 περίπου κατοίκους.

Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν χθες μέχρι και τους 45,7 Βαθμούς Κελσίου.

Γαλλία
Τον πιο ζεστή ημέρα του έτους ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι πολίτες στη Γαλλία , όπως γράφει η εφημερίδα «Le Parisien», καθώς σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 46 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι 3.000 πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στη χώρα του, στην οποία εστάλησαν δυνάμεις και από την Ελλάδα.

Ωστόσο, άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες στην Λαντιρά, όπου έχει ξεσπάσει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της περιοχής με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Τα δύο μέτωπα έχουν μετατρέψει σε στάχτη τουλάχιστον 23.800 στρέμματα γης τις τελευταίες ημέρες, ενώ περισσότεροι από 12.200 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν για προληπτικούς λόγους

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία βρίσκεται από χθες σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ η πορτογαλική κρατική τηλεόραση RTP μετέδωσε πως οι εκτάσεις που έχουν αποτεφρωθεί στην περιοχή έχουν ξεπεράσει το σύνολο εκείνων του 2021. Περισσότερα από 74.000 στρέμματα γης κάηκαν χωρίς σε αυτά να συγκαταλέγονται οι καταστροφές των τελευταίων ημερών.

Η χώρα έχει ανοιχτά τουλάχιστον 15 πύρινα μέτωπα και θρηνεί έναν πιλότο, που έπεσε θύμα πυρκαγιάς, όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεις κατάσβεσης στα βορειοανατολικά.

Στη μεταξύ περισσότεροι από 160 είναι οι τραυματίες που φέρουν εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της φωτιάς, ενώ οι υγειονομικές αρχές της Πορτογαλίας επιβεβαίωσαν ότι είχε καταγράψει 238 επιπλέον θανάτους λόγω του καύσωνα από τις 7 μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Η Κροατία, η Ουγγαρία και το Μαρόκο έχουν επίσης κληθεί να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές μέσα στην εβδομάδα.

Βέλγιο

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για κύμα καύσωνα, που κατευθύνεται στη Δυτική Ευρώπη με τον υδράργυρο ήδη να έχει εκτιναχθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρχές της βέλγικης πρωτεύουσας καλούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τη σωματική άσκηση και να πίνουν νερό.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και οι πυροσβέστες επιτρέπεται να φορούν σορτς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Ακόμα, στην περίπτωση που η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 28 βαθμούς, κάθε πόλη μπορεί να ενεργοποιήσει σχέδιο για τον καύσωνα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει «καταφύγιο» για ευάλωτα άτομα στα πολιτιστικά κέντρα γειτονιών, επισκέψεις σε σπίτια ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία από μαθητές και φοιτητές, που θα ελέγχουν αν χρειάζονται βοήθεια.

Αντιμέτωπη με την ξηρασία η Ιταλία

Ο ποταμός Πάος, ο μεγαλύτερος στην Ιταλία, έχει σημειώσει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά από μήνες χωρίς έντονες βροχοπτώσεις. Σημειώνεται πως χρησιμοποιείται για πόση, άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Στην περιοχή του Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας, περισσότεροι από 170 δήμοι έχουν εκδώσει ή σχεδιάζουν να εκδώσουν διατάγματα για την κατανάλωση νερού, που σημαίνει απαγόρευση κάθε χρήσης εκτός από τα τρόφιμα, την οικιακή χρήση και την υγειονομική περίθαλψη. Όποιος πιαστεί να χρησιμοποιεί νερό για άρδευση δημόσιων ή ιδιωτικών κήπων, πλύσιμο αυλών ή αυτοκινήτων, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500 ευρώ.

Δείτε βίντεο: Καύσωνας: Πάνω από 1.000 νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία – Το Λονδίνο πιο ζεστό και από τη Σαχάρα!

protothema.gr
photo:mylondon

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις