Το παζλ των συνεργασιών των χωρών της περιοχής έχει πάρει μια άλλη διάσταση μετά την απόφαση του Ισραήλ και της Τουρκίας να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Εξέλιξη που φαίνεται να ανησύχησε κάπως τη Λευκωσία η οποία εδώ και μια δεκαετία απολάμβανε στο μάξιμουμ τις δικές της σχέσεις με το Ισραήλ και ταυτόχρονα τη σύγκρουση Άγκυρας-Ιερουσαλήμ.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Όρεν Ανόλικ, εμφανίστηκε και πάλι –μιλώντας στο ΚΥΠΕ– καθησυχαστικός ως προς τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο, αλλά και σε σχέση με τον παράγοντα Τουρκία. “Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι καλοί φίλοι και στρατηγικοί εταίροι. Δεν έχουμε οποιαδήποτε πρόθεση να το αλλάξουμε αυτό όποιες και να είναι οι σχέσεις μας με άλλες χώρες στην περιοχή. Αισθανόμαστε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες. Και θα θέλαμε όλα αυτά να τα προωθήσουμε περαιτέρω προς όφελος των λαών της Κύπρου και του Ισραήλ”, επισήμανε ο Ο. Ανόλικ.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ηγηθεί μιας πολύ θετικής πολιτικής όσον αφορά στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ. “Αντικρίζεται ως ένας πραγματικός φίλος του Ισραήλ και εκτιμάται για αυτό. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ασχέτως του ποιος θα εκλεγεί στην Κύπρο (ως νέος Πρόεδρος) αυτό θα συνεχιστεί”, πρόσθεσε ο Πρέσβης του Ισραήλ.
Ερωτηθείς σε σχέση με την επαναπροσέγγιση που υπήρξε μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και εάν αυτή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Ανολίκ είπε πως εάν υπάρξει κάποια επίδραση αυτή θα είναι μόνο θετική. “Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, στέλνοντας πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στην κυπριακή ηγεσία, λέγοντας πως αυτό δεν είναι ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος”, επισήμανε, προσθέτοντας πως η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν άριστες σχέσεις σε διάφορα πεδία, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Υπογράμμισε πως “δεν θα πληρώσει τίμημα η Κύπρος για αυτό που μπορεί να γίνει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Δεν θα αφήσουμε οποιαδήποτε αναθέρμανση στις σχέσεις με την Τουρκία να επηρεάσει τις σχέσεις μας με τους καλούς μας φίλους στην Κύπρο, αλλά επίσης και στην Ελλάδα. Αυτό ήταν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και εμμένουμε σε αυτό”.
Η προσοχή στραμμένη στην οικονομία
Η επιτετραμμένη του Ισραήλ στην Τουρκία, Ιρίτ Λίλιαν, δήλωσε (πηγή ΑΑ/ΓΤΠ) ότι εκτός από την εναρμόνιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, υπάρχει μεγάλο φάσμα για συνεργασία μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ σε διάφορους τομείς, όπως ο τομέας της τεχνολογίας, του τουρισμού, της αμυντικής βιομηχανίας και της οικονομίας.
Αναφορικά με τον όγκο εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών που σήμερα ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, η Λίλιαν εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη διαδικασία εναρμόνισης των σχέσεών τους, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια.
Τέλος, για το θέμα διορισμού νέου Ισραηλινού Πρεσβευτή στην Τουρκία, η Λίλιαν ανέφερε ότι θα χρειαστούν ακόμη μερικές βδομάδες μέχρι να ανακοινωθεί το όνομά του.
Οι προοπτικές που δημιουργούνται στα ενεργειακά
Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη εκτιμάται ήδη από πολλούς ότι δημιουργεί μια προοπτική για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και το φυσικό αέριο που έχει εντοπιστεί στην περιοχή. Το Ισραήλ βρίσκεται ήδη πιο μπροστά από την Κύπρο σ’ ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των δικών του ενεργειακών αποθεμάτων και είναι φυσικό να ψάχνει για πιθανές αγορές.
Ο Όρεν Ανόλικ ανέφερε πως αυτό που πιστεύει είναι “πως τώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει νέες ενεργειακές πηγές μπορούμε να είμαστε βοηθητικοί, σε ένα περιορισμένο βαθμό αυτή τη στιγμή. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις περισσότερων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ενδιαφέρουσες από αυτής της άποψης, και υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις συνεχώς μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας, για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα θέματα.
Ο κ. Ανόλικ επίσης ανέφερε πως “συνεχίζουμε να βλέπουμε το τι μπορεί να γίνει όσον αφορά στον αγωγό EastMed. Αναμένουμε τη μελέτη βιωσιμότητας. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που πρέπει να μελετηθούν, ορισμένα που σχετίζονται με τεχνικές πτυχές, ορισμένα με οικονομικές πτυχές, ορισμένα με περιβαλλοντικές πτυχές και επίσης με πολιτικές πτυχές. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που είναι ακόμη ανοικτό.
Η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ δίνει ώθηση για αναβίωση των συζητήσεων για μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Με το σκεπτικό ότι ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου δεν προσφέρεται πλέον ως λύση για μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή. Ο Τούρκος καθηγητής, Τζιαγρί Ερχάν, υποστήριξε (πηγή ΑΑ/ΓΤΠ) προεξοφλεί πως η μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία είναι και η μόνη εφικτή λύση για τις δύο χώρες.
Philenews.com-thestival.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις