Μετά τον Ούγγρο Β.Ορμπάν και η Πολωνία καταφέρεται κατά των μεθοδεύσεων συγκεκριμένων χωρών

Μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, τα πιο σημαντικά σημεία για την Πολωνία παραμένουν άλυτα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, όπως έχει προταθεί στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι οι ηγέτες των χωρών παραμένουν διχασμένοι σε διάφορα θέματα, όπως στις επιστροφές κονδυλίων, ή το ποσοστό επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένας από τους επίμαχους τομείς είναι η σύνδεση του κράτους δικαίου με τον προϋπολογισμό. «Υπάρχει… μια πολύ γενική ρήτρα κανόνα δικαίου η οποία – το έχουμε μάθει καλά στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια – έχει χρησιμοποιηθεί υπερβολικά, ως απειλή και για μια τόσο γενική κατάσταση, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε» τόνισε προσθέτοντας: «Είναι ένα εργαλείο στα χέρια ισχυρότερων χωρών που μπορούν να αρχίσουν να εκβιάζουν άλλες χώρες».

Υπάρχουν ακόμη ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των χωρών του Νότου και του Βορρά

Είπε, επίσης, ότι οι ηγέτες δεν έχουν συμφωνήσει για τις κλιματολογικές προϋποθέσεις στις οποίες αντιτίθεται τόσο έντονα η Βαρσοβία. Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε ότι καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλές αποκλίσεις» ειδικά όσον αφορά στην κατανομή και την διακυβέρνηση των κεφαλαίων. «Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των χωρών του νότου και του Βορρά» τόνισε.

«Οι θέσεις έρχονται εγγύτερα αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά», κατέληξε, προσερχόμενος στη σύνοδο για την Τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Μαρκ Ρούτε, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.

«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Όρμπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο. Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου. Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση. Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

πηγή:pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις