Στον «αέρα»« οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου εξαιτίας της τεράστιας μεταβλητότητας στις τιμές φυσικού αερίου, ηλεκτρικού και πετρελαίου, που θυμίζουν «ασανσέρ»

Ένα ατελείωτο «γράψε, σβήσε» πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιχειρεί να σχεδιάσει το τελικό πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Βασική αιτία είναι η τεράστια μεταβλητότητα που επικρατεί στον ενεργειακό τομέα, με τις τιμές στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και πετρέλαιο) να θυμίζουν «ασανσέρ»! Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη πως στο τέλος Αυγούστου οι τιμές στο φυσικό αέριο κυμαίνονταν μεταξύ 320-340 ευρώ/μεγαβατώρα και πλέον έχουν επιστρέψει στα εξίσου υψηλά επίπεδα των 220-240 ευρώ. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης του 3%-4% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένας απολύτως υπολογισμός για το ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται, όπως επίσης και να «χτιστούν» οι παραδοχές για το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κανένα μέτρο δεν έχει «κλειδώσει» και πολλά θα εξαρτηθούν από τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα την προσεχή εβδομάδα.

Αναλυτικά, τα έξι κομβικά σημεία που θα καθορίσουν το «πακέτο της ΔΕΘ»:

1. Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το ύψος της ανάπτυξης στο 2ο τρίμηνο του 2022. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, τηρουμένων των αναλογιών, και έτσι θα συντηρήσουν την πρόβλεψη ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 θα είναι μια από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό.

2. Δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., για το ύψος του πληθωρισμού, που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση. Ήδη μας έχει προϊδεάσει για αυτό η Eurostat, που ανακοίνωσε για τον Αύγουστο πληθωρισμό χαμηλότερο τον Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που δείχνουν να φρενάρουν το «τέρας» του πληθωρισμού.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Σε τροχιά ρεκόρ φέτος η αγορά πολυτελών κατοικιών!

3. Στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα θα έχουν σαφή εικόνα για την πορεία των δημόσιων εσόδων για τον Αύγουστο. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχει διατηρηθεί η τάση υπέρβασης του στόχου και τον εν λόγω μήνα, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη δημιουργηθεί.

4. Ενα κομβικό στοιχείο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η επίδοση στον τουρισμό. Όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ του 2019, με τα έσοδα στα 18,2 δισ., μπορεί να καταρριφθεί και ο πήχης μπορεί να μπει ψηλότερα. Στο κυβερνητικό επιτελείο θα υπάρξει καλύτερη εικόνα εντός της προσεχούς εβδομάδας, με ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου, που αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα θετικά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.

5. Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τον τρόπο τιθάσευσης του πληθωρισμού. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων 0,50%-0,75%, ανάλογα με το πόσο ηχηρό μήνυμα θέλει να στείλει η Κεντρική Τράπεζα.

6. Τέλος, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, με την Κομισιόν να δείχνει αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε να βάλει φρένο σε αυτή την παράνοια των ανεξέλεγκτων τιμών. Μια πρώτη εικόνα θα αρχίσει να διαμορφώνεται στην έκτακτη σύνοδο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την Παρασκευή.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις