Οι τουρκικές μονάδες επιφανείας σε μία θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και ελαφρά βορειότερα περί την Αλικαρνασσό και νότια μέχρι 50 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμά της Μεγίστης αύξησαν τον αριθμό τους αυξηθεί από 22 σε 30 πλοία, χωρίς να υπολογίζονται τα υποβρύχια που ανέρχονται πλέον σε ή τέσσερις μονάδες, εκ των οποίων οι δύο είναι 209T2/1400!
Η ποιοτική σύνθεσή περιλαμβάνει 5 ή 6 φρεγάτες, 1 ή 2 κορβέτες κλάσης ADA, 8 πυραυλακάτους, 2 κορβέτες κλάσης D’Estienne d’Orves, πλοία γενικής υποστήριξης και πετρελαιοφόρα
To πλέον ανησυχητικό, όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες που έχει στην διάθεσή του το ΓΕΕΘΑ, είναι ότι τουλάχιστον τρεις πυραυλάκατοι κλάσης Kılıç έχουν λάβει θέσεις απόκρυψης στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, στήνοντας ενέδρες στα ελληνικά πολεμικά πλοία
Αυτή την στιγμή εξακολουθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες νότια της Μεγίστης που έχουν καθυστερήσει την έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis.
Αντίστοιχα ανησυχητική είναι και η διαρκής ενίσχυση των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων: Μπαντίρμα και Μπαλίκεσιρ στον βορειοδυτικό τομέα, και η προωθημένη Σμηναρχία Μάχης στο Nτάλαμαν στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, δέχονται καθημερινά μετασταθμεύσεις μαχητικών από τις Πτέρυγες Μάχης της Ανατολής, ενώ και στο Ιντσιρλίκ, βάση των ιπτάμενων τάνκερ KC-135 υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.
Οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή παραμένουν σταθερά 15-20 πλοία, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχει ενισχυθεί και η αεροπορική δύναμη της 115 ΠΜ στο Ηράκλειο με τα F-16 Block 50/52+ να ενισχύονται αριθμητικά από άλλες Πτέρυγες Μάχης της ΠΑ.
Αν συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται, η Αεροπορία θα κρίνει το αποτέλεσμα, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Επιπλέον τα σημερινά αφιερώματα του τουρκικού Τύπου για το Oruc Reis και την NAVTEX, δείχνουν πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να στείλει το σεισμογραφικό για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μάλιστα τα τουρκικά δελτία παρουσιάζουν μέχρι και αναπαραστάσεις της διαδρομής που θα ακολουθήσει το πλοίο.
Όσον αφορά την ελληνική απάντηση αν κρίνουμε από τις σημερινές δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για κυρώσεις η πολιτική ηγεσία θα πάει (και αυτό) το θέμα ευρωπαϊκά και διπλωματικά.
Αντίθετα η στρατιωτική ηγεσία έχει θέσει στον πρωθυπουργό σενάρια για ένα πλήγμα στο τουρκικό πλοίο. Εδώ να σημειώσουμε πως μία ναυμαχία μεγάλης κλίμακας τόσο μακριά από τα ελληνικά νησιά δεν υπάρχει ως σενάριο αφού το υπόλοιπο Αιγαίο θα μείνει εκτεθειμένο.
πηγή:pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις