Στα «χαρακώματα» Γαλλία και Γερμανία για την ενεργειακή κρίση. Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής στις 20 – 21 Οκτωβρίου.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ηγετών καίριων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και τις 21 Οκτωβρίου να κρίνεται ως κρίσιμη για τη σύμπλευση ή μη, ειδικά της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι 27 έχουν συμφωνήσει μόνο για πάρα πολύ λίγα κοινά βήματα όσον αφορά στην αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ οι διαφωνίες για το πλαφόν είναι βέβαιον ότι δεν έχουν γεφυρωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον. Παράλληλα, στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας δεν έλειψαν οι έντονες ενστάσεις για το ύψος των χρημάτων που θα δαπανήσει η κυβέρνηση της Γερμανίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση στη χώρα της.

«Μάχη» για τον αγωγό MidCat

Εν τω μεταξύ, το Ρolitico αναφέρει ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για το ενεργειακό ζήτημα εντάθηκε δια μιας «κλιμακούμενης διαμάχης» μεταξύ των δυο χωρών για τον αγωγό MidCat, ο οποίος θα βοηθούσε τη Γερμανία και χώρες πέραν από αυτήν, παρέχοντάς τους φυσικό αέριο από την Ιβηρική Χερσόνησο μέσω Γαλλίας.

Η Γαλλία αντιτάχθηκε στο έργο, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για την ανακούφιση της τρέχουσας κρίσης και απλώς θα διαιώνιζε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η Γερμανία διαφωνεί με το χρονοδιάγραμμα και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.

Ενοχλημένοι ΕΕ – Μακρόν από τα 200 δισ. της Γερμανίας

Πριν από τέσσερις ημέρες, οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έκανε λόγο για ενδεχόμενη «παράνομη κρατική ενίσχυση» που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανακοίνωσή της για πακέτο ενεργειακής στήριξης, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα δαπανήσει η Γερμανία για το ενεργειακό πρόβλημα που ταλανίζει και τους δικούς της πολίτες.

«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης, που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πράγα.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και μεταξύ των κρατών μελών γενικότερα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τη Δευτέρα. «Εάν δεν υπάρξει διαβούλευση, αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη, εάν δεν υπάρξει στοχευμένη υποστήριξη για τις επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρχει σεβασμός στους ίσους όρους ανταγωνισμού, κινδυνεύουμε με κατακερματισμό της Ευρωζώνης», προειδοποίησε.

Ακόμη και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αντέδρασε με σφοδρότητα την περασμένη εβδομάδα, καταγγέλλοντας πιθανές «επικίνδυνες και αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς». «Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», είπε.

Η απάντηση Σολτς

«Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε ο Όλαφ Σολτς από την Πράγα και συμπλήρωσε ότι «αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό. Είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε εξάλλου ο Γερμανός καγκελάριος. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Δυσεπίλυτος γρίφος η υπόθεση του πλαφόν

Τα ερωτήματα που αφέθηκαν αναπάντητα στην Πράγα, σχετικά με την καταπολέμηση των τρομακτικά υψηλών τιμών της ενέργειας, φαντάζουν αναρίθμητα.

Σύμφωνα με το Ρolitico, ορισμένες χώρες θέλουν να αποζημιώσουν τους πολίτες για πληρωμές φυσικού αερίου πάνω από μια ορισμένη τιμή. Άλλοι θέλουν απλώς να περιορίσουν την τιμή που θα μπορούσαν να πληρώσουν οι χώρες της ΕΕ για αγορές φυσικού αερίου. Άλλοι πάλι έχουν αναζητήσει μια μείξη και ταίριασμα αυτών των ιδεών. Μέχρι στιγμής, η μόνη συμφωνία φαίνεται να είναι ότι πρέπει να βρουν συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η υπόθεση του πλαφόν αναδεικνύεται σε δυσεπίλυτο γρίφο, πεδίο αντιπαραθέσεων και κωλυσιεργίας, με τις βόρειες χώρες να αντιστέκονται στην επιβολή γενικού πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, την Ελλάδα βγαίνει μπροστά με τη δική της πρόταση και την Κομισιόν θέτει πρόταση-«σφήνα», η οποία προβλέπει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

Πρόταση παγκόσμιας συμμαχίας;

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η Γερμανία έχει βάλει στο «τραπέζι» ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου: Ότι η χώρα επιδιώκει να αποσπάσει τη συνεργασία των κρατών-μελών του G7 (του οποίου ασκεί την προεδρία την τρέχουσα χρονιά), προκειμένου να δρομολογήσει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για τη μείωση των τιμών του αερίου.

Κατά το γερμανικό σχέδιο, η συμμαχία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί με άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, που είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, προκειμένου να συμφωνήσουν από κοινού ότι δεν θα επιδίδονται σε έναν «πόλεμο» προσφορών που προφανώς θα ανεβάζουν τις τιμές.

Από κοινού οι χώρες-αγοραστές θα μπορούν να προσεγγίζουν τις μεγάλες εξαγωγικές (αλλά και «φιλικές») δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, ώστε να τις πείθουν να προσφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε χαμηλές τιμές.

Ορυκτά καύσιμα, άνθρακας και απεξάρτηση

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να βρει περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να απαλλαγούν τα ίδια από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. «Θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.

Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», προσέθεσε.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στην άτυπη Σύνοδο, τέθηκε και η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα «συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Έγινε ευρεία συζήτηση και για την απελευθέρωση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής (άνθρακα) από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς (ΑΣΑ – μηχανισμός για την αυτόματη προσαρμογή της ετήσιας ποσότητας δικαιωμάτων που πλειστηριάζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους, καθώς επίσης και άλλα πιθανά μέτρα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες. Ο Χέγκερ επισήμανε ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί με τρόπο ώστε να μην απειλούνται οι παραδόσεις.

ieidiseis.gr

CLEMENS BILAN / EPA

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις