Την στιγμή που το Μαξίμου ετοιμάζεται να δώσει στην Γερμανία 4 δισ. για όπλα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κάνει αγωγή στην Rheinmetall για την καθυστέρηση στην παράδοση βλημάτων.

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση έριξε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καθώς ετοιμάζεται με συνοπτικές διαδικασίες και με διαμεσολαβητή πρώην σύμβουλο του Άκη Τσοχατζόπουλο, να διαθέσει στην γερμανική αμυντική βιομηχανία 4 δισ, για εκσυγχρονισμό παλαιότερων αρμάτων Leo και φρεγατών ΜΕΚΟ, καθώς και αγορά καινούργιων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

Το Μέγαρο Μαξίμου έμεινε στα «κρύα του λουτρού» όταν πληροφορήθηκε ότι παραμονές της επίσκεψης Σολτς στην Αθήνα (27 Οκτωβρίου) και ενώ ετοιμάζεται φιέστα για να συμμετάσχουν τα γερμανικά Marder στην παρέλαση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε συνεννόηση με την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών προέβη στην κίνηση ματ καταθέτοντας Αγωγή με την οποία απαιτεί 45 εκατομμύρια ευρώ από την Γερμανική εταιρία Rheinmetall λόγω μη υλοποίησης συμβατικών υποχρεώσεων από την προηγούμενη αγορά αρμάτων μάχης από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το 70% περίπου των βλημάτων RH-40BB / DM131A1 παραδόθηκε το 2009 και από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αποθήκες πυρομαχικών χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η οριστική παραλαβή τους γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η πιστοποίηση τους από την KMW, ενώ εκκρεμεί η παράδοση του υπολοίπου 30%. Επιπρόσθετα, πριν την παράδοση των πιστοποιημένων πυρομαχικών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση λογισμικού στο υπολογιστικό σύστημα των Α/Κ οβιδοβόλων PzH-2000GR.

Το θέμα αυτό από το 2001 μέχρι σήμερα, αποτέλεσε αντικείμενο των επαφών μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης 017A/2001 και τελικά συμφωνήθηκε η πιστοποίηση, η παράδοση των υπόλοιπου 30% και η οριστική παραλαβή του συνόλου της ποσότητας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2021. Όμως η ανωτέρω προθεσμία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα.

Η υπομονή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών εξαντλήθηκε με την αλαζονική στάση της γερμανικής πλευράς που εκπροσωπούσε πρώην σύμβουλος του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος αφού ανέλαβε «να λύσει» μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της γερμανικής εταιρείας με έναν «μαγικό τρόπο» υπερδιπλασίασε τις αμφισβητούμενες απαιτήσεις των γερμανών ανεβάζοντας τις κοντά στα 200 εκ ευρώ! . Αν συνέχεια μεθόδευε ώστε αυτό το πόσον να δοθεί μέσω απ΄ ευθείας ανάθεσης σε δική του εταιρεία!

Η παραπάνω πρόταση του συμβούλου Άκη εμπεριείχε μια δέσμευση! Η Ελληνική πλευρά να αποσύρει την αξίωση των 45 εκ ευρώ που έχει από την εταιρεία λόγω κακής εκτέλεσης παρελθούσης σύμβασης, αξιώσεις που βρίσκονται υπό εξέταση στην δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο του Κράτους και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών με την αγωγή που κατέθεσαν τίναξαν στον αέρα όλο το παρασκήνιο που εξελίσσονταν από τον σύμβουλο του Άκη για λογαριασμό των Γερμανών και την επιτελική ομάδα του Μαξίμου, πίσω από την πλάτη των αρμοδίων οργάνων.

Η Αγωγή καταδεικνύει ότι οι Γερμανοί δεν είναι αξιόπιστοι και εκεί που μας χρώσταγαν θέλουν να μας πάρουν και το βόδι!

Το Ημερολόγιο με τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την προμήθεια των αρμάτων Λέοπαρντ έχει ως εξής:

• 2003: Προμήθεια 170 Αρμάτων Leo2Hel από την εταιρεία KMW και Rheinmetal (RLS,RDE)ύψους 1,7 δις ευρώ

• 2006: α. Εντοπισμός αστοχίας αντοχής πύργου των αρμάτων (σχεδιαστικό λάθος σε τοποθέτηση θυρίδας) σε βολές πυροβόλου. Η σύμβαση προέβλεπε αντικατάσταση του πύργου εφόσον ήταν συστημικό σφάλμα, γεγονός που δεν έγινε ποτέ.

β. Εντοπισμός τριχοειδών ρωγμών στην περιοχή των θυρίδων στην οροφή του πύργου αρμάτων.

γ. Εντοπισμός ξεφλουδίσματος στο εσωτερικό πυροβόλων 120/55 αρμάτων κατασκευής Rheinmetall.

• 2009: Σταμάτησε η ροή υπογραφών στα πρωτόκολλα παραλαβής και ξεκίνησε η αποκατάσταση τους. Επισημαίνεται ότι ήδη μέχρι εκείνη την στιγμή τα άρματα είχαν εξοφληθεί μέχρι το τελευταίο άπαξ. Παρολα αυτά δεν ήταν σχεδόν τα μισά (70) επιχειρησιακά για τον Ε.Σ αφού είχαν τις προαναφερθείσες αστοχίες.

• 2012: Προσφυγή της εταιρείας KMW στο ΝΣΚ για αναγνώριση απαίτησης τους για καταβολή τόκων υπερημερίας 118 εκ ευρώ λόγω μη πληρωμής εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου του 69% αξιας τιμολογίων «παραδοθέντων συμβατικών ειδών». Επισημαίνεται ότι μέχρι το 2011 οι επιδιορθώσεις των ανωτέρω προβλημάτων δεν είχαν ολοκληρωθεί.

• 2013: Παράδοση του Ηνιόχου των Αρμάτων προκειμένου να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό με την επικοινωνία τους.

• 2017: Προσφυγή στα αστικά δικαστήρια από τον ΥΕΘΑ κ.Καμμένο για 43 εκ ευρώ ρήτρες για την κακή εκτέλεση προγράμματος PzH.

• 2018: Προσφυγή της εταιρείας KMW στο ICC (διεθνές δικαστήριο συμβάσεων) για αποζημίωση με ρήτρες ύψους 165 εκ ευρώ κατόπιν τόκων υπερημερίας για την υπόθεση των αρμάτων Leo2Hel της 016 Α/03 της σύμβασης προμήθειας των.

• 2020: Υποβολή πρότασης (από την KMW) συμβιβασμού τα βασικά σημεία της οποίας είναι:

(α) Διευθέτηση όλων των ανοιχτών συμβατικών θεμάτων

(β) Καταβολή στην KMW του ποσού των 80 εκατ. € εκ των οποίων:

1/ 50% θα διατεθεί μέσω της ίδρυσης ενός κεφαλαιουχικού οργανισμού/εταιρείας (Fund/Company) για βιομηχανικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν τις δυνατότητες της KMW για ανάπτυξη και παραγωγή στην Ελλάδα.

2/ 25% θα πληρωθεί προς την εταιρεία για αποζημίωση της ζημίας που προκλήθηκε λόγω των καθυστερημένων πληρωμών.

3/ 25% θα είναι πληρωτέο στην εταιρεία, αν και εφόσον η τελευταία δεν λάβει από το ΥΠΕΘΑ τα επόμενα πέντε (5) έτη παραγγελίες ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. € (Η νομιμότητα αυτής της διάταξης θα πρέπει να εξεταστεί καθόσον πιθανό να παραβιάζει τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού, απ ευθείας ανάθεση).

4/ Η KMW θα τοποθετήσει επίσης παραγγελίες υποκατασκευαστικού έργου ύψους 200 εκατ. € στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, οι οποίες δε σχετίζονται με τις παραγγελίες του Ελληνικού Δημοσίου στην KMW.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις