Αίσθηση προκαλεί το Πόθεν Έσχες του μέχρι χθες “γαλάζιου” βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Από 161.000 ευρώ το 2018 οι συμμετοχές σε εταιρείες έφθασαν σε 1,33 εκ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Τα μισόλογα και ο “τρύπιος” έλεγχος της Επιτροπής της Βουλής. Υποστηρίζει ότι τα “ήξεραν όλα στη ΝΔ”.
Βλέποντας κανείς το Πόθεν έσχες του Ανδρέα Πάτση από το 2018 θα διαπιστώσει μια αλματώδη αύξηση εισοδημάτων και εταιρειών στις οποίες συμμετέχει.
Το 2018 είχε εισόδημα 34.700 ευρώ μαζί με τη σύζυγό του και από επιχειρηματική δραστηριότητα 12,94 ευρώ. Είχε μετοχές αξίας 94,04 ευρώ και καταθέσεις 3.339,73 και μηδενικό δανεισμό. Συμμετείχε σε 7 εταιρείες με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 161.600 ευρώ.
Το 2019 εμφανίζεται να λαμβάνει δάνειο 1.000.000 ευρώ από ελβετική τράπεζα και να συμμετέχει με 1.000.000 ευρώ στο κεφάλαιο της εταιρείας LYKTOS PARTICIPATIONS και οι καταθέσεις του αυξάνονται σε 2,299.969,53 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί στο προηγούμενο πόθεν έσχες. Επιπλέον το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις φθάνει το 1.325.100 ευρώ. Ο αριθμός τους φθάνει τις 16. Mε εξαίρεση την εταιρεία ALL4SEA στην οποία συμμετείχε το 2018 οι υπόλοιπες δεν εμφανίζονται στο πόθεν έσχες του 2018. Το οικογενειακό εισόδημα υπερτριπλασιάστηκε σε 91.000 ευρώ.
Δεν δόθηκαν στοιχεία για την εταιρεία LYKTOS η οποία είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα, με τον κ. Πάτση να μετέχει σε αυτή από το 2017, και με τον γιο του να είναι στο ΔΣ της.
Το 2020 τα εισοδήματά του φθάνουν τα 242.000 ευρώ, οι καταθέσεις τα 2,3 εκ. ευρώ, δανεισμός 1,37 εκ. ευρώ και οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις τα 1,33 εκ. ευρώ.
Η επιτροπή Πόθεν έσχες είχε θέσει στο αρχείο καταγγελίες για το ψευδές πόθεν έσχες αλλά και για συμμετοχή σε κυπριακή offshore εταιρεία HORSELORD LTD. Ο κ. Πάτσης έδωσε συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή και το θέμα έκλεισε εκεί… Σημειώνεται πως η HORSEHOLD είχε επενδύσει 1 εκ. ευρώ στην εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations, μια επένδυση που αρχικά δεν είχε δηλωθεί. Η Lyktos είναι η εταιρεία που φέρεται να αγόρασε αντί 4.300.000 ευρώ, κόκκινα δάνεια την Τράπεζας Πειραιώς τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 62.000.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο Παύλος Πολάκης.
Την αναφορά για το ψευδές Πόθεν έσχες Πάτση είχε κάνει στην επιτροπή της Βουλής το Μάιο του 2020, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος είναι θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών από το Predator. Ο κ. Κουκάκης διερευνούσε τα δάνεια της Πειραιώς.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ, πως βάσει του πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί και βουλευτές δεν μπορούν να κατέχουν ή να μετέχουν σε offshore εταιρείες, ως ασυμβίβαστη δραστηριότητα. Στο πολυνομοσχέδιο υπήρχε διάταξη που αρχικά έδινε τη δυνατότητα σε βουλευτές και υπουργούς να έχουν εξωχώριες εταιρείες σε χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον ΟΟΣΑ ως “φορολογικά συνεργάσιμες” – δίνουν δηλαδή στοιχεία για την ταυτότητα των μετόχων των εταιρειών αυτών, τις κινήσεις κεφαλαίων κλπ. Η δυνατότητα αυτή τελικά απαγορεύτηκε με τροπολογία της τότε κυβέρνησης, ενώ προηγήθηκαν αντιδράσεις.
Κυβερνητικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν τότε, απαντώντας σε κριτική της Νέας Δημοκρατίας: “Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος”.
Από τη δική της μεριά, η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωνε τότε: “Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό. Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα. Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας. Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή”.
Πρακτικά, αυτή τη στιγμή θεωρείται ασυμβίβαστη η συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.
Από τη δική του πλευρά, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, τόνιζε πως είχε συμπεριλάβει στις δηλώσεις της περιουσιακής του κατάστασης που υπέβαλε στη Βουλή τις δραστηριότητές του, και δεν του είχε επισημανθεί ασυμβίβαστη ή παράτυπη ενέργεια.
Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες – Ο Πάτσης “έδωσε” τη ΝΔ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες ενώ στοχοποιεί και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, για τις αναθέσεις μέσω των ΕΛΤΑ στην DLA Piper, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο κ. Πάτσης. Από τη δική του μεριά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζει πως τα ΕΛΤΑ δεν εμπίπτουν στη δική του αρμοδιότητα, ενώ ο ίδιος ο Πάτσης σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ανέφερε για τα ΕΛΤΑ και το νοσοκομείο Γρεβενών:
“Η συνεργασία μου με τα ΕΛΤΑ άρχισε νομίζω από το 2020. Είναι συμφωνία μίας μεγάλης ξένης δικηγορικής εταιρίας με τα ΕΛΤΑ.Συμβάσεις με νοσοκομείο δεν έχω υπογράψει. Αλλά δεν προβλέπεται η αναστολή δικηγορικού συλλόγου. Παρείχα όμως νομικές υπηρεσίες σε συγκεκριμένα θέματα. Τα ΕΛΤΑ κέρδισαν από τη συνεργασία μας δεκάδες εκατομμύρια”.
Σχετικά δε, με το ασυμβίβαστο, είπε: “Ομολογώ ότι δεν γνώριζα ότι απαγορευόταν να μην έχω εξωχώριες εταιρίες. Δεν μου το είπαν ποτέ. Όταν όλες αυτές οι ξένες εταιρείες δημοσιοποιήθηκαν, κανείς δεν είπε στον νέο δικηγόρο ότι υπάρχει κάτι παράνομο. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως υπήρχε τέτοιο πρόβλημα”.
“Η πρώτη καταγγελία ήταν για μια τράπεζα και για συμμετοχή σε μια εξωχώρια εταιρεία. Ήταν δική μου η εξωχώρια εταιρεία. Αυτό ελέγχθηκε από την Βουλή. Κανένας δεν μου είπε ότι αυτό ήταν παράνομο. Το πόρισμα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής έβγαλε πόρισμα απαλλακτικό για μένα, μετά από την έρευνα από ελεγκτική εταιρεία”.
Πρόσθεσε πως η ΝΔ είχε γνώση για όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις πόθεν έσχες του Ανδρέα Πάτση, ανά χρονιά:
Οι πίνακες και η σύγκριση στοιχείων έχει καταρτιστεί από το vouliwatch.gr, ενώ αναλυτικά τα στοιχεία για τον Ανδρέα Πάτση μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Στη δήλωση πόθεν έσχες του βουλευτή και της συζύγου του για το φορολογικό έτος 2021, φαίνεται πως ο πρώην βουλευτής της ΝΔ διαθέτει λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες με καταθέσεις λίγο μεγαλύτερες των 2 εκατ. ευρώ καθώς και ακίνητα και μικρότερους λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες, όπως και μετοχές.
Οι εξωχώριες εταιρείες στις οποίες εμπλέκεται ο Α. Πάτσης, είναι οι εξής:
α) “SIGHTGREEN LTD”,
β) “DAGORLIA LTD”,
γ) “HORSELORD LTD”.
Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Επιτροπής Πόθεν Έσχες, σημειώνεται πως η συμμετοχή του Αν. Πάτση στις προαναφερθείσες εξωχώριες εταιρίες πιστοποιείται “από την υπ’ αριθ. Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος ο κ. Πάτσης έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων”.
Σημειώνεται ακόμη πως “σύμφωνα δε με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου “η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ”.
Πέραν του παράτυπου που προκύπτει από το ασυμβίβαστο, ο κ. Πάτσης αγόρασε κόκκινα δάνεια με 4,3 εκ ευρώ, στο 1/15 της αξία τους, βάζοντας στο “στόχαστρο” πολίτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο τους για να εισπράξει τα οφειλόμενα. Ακόμη κι αν αυτή η επιχειρηματική ήταν νόμιμη, πρόκειται για κάτι που αντιβαίνει της όποιας ηθικής εκ μέρους ενός εκλεγμένου εκπροσώπου των πολιτών στη Βουλή.
news247.gr
VOULIWATCH.GR
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις