Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της πρόδρομης έκθεσης της αυτοψίας για την τραγωδία στην Αγιά Φωτιά Κρήτης, η οποία κάνει λόγο για εκκένωση της περιοχής.
Η πρόδρομη έκθεση που παρουσίασε το Κρήτη ΤV ουσιαστικά θέλει την εκκένωση της περιοχής που βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη που αφορά κυρίως εξοχικές κατοικίες και τα δύο ξενοδοχεία. Με βάση την έκθεση από τεχνικογεωλογικής άποψης «η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ζώνη υψηλής αστάθειας, λόγω τόσο του έντονου τεκτονισμού που επικρατεί, όσο και της μέτριας διαγένεσης των σχηματισμών. Σημειώνεται ότι στα ανώτερα στρώματα συναντώνται μέτριας συνεκτικότητας ψηφιδοκροκαλοπαγή, που υπέρκεινται κυρίως χονδρόκοκκων άμμων, αμμοχάλικου και μαργών. Ο ημιπερατός χαρακτήρας των μαργαϊκών οριζόντων σε συνδυασμό με την περατότητα των υπερκειμένων ψηφιδοκροκαλοπαγών και αμμοχάλικων, δημιουργούν προϋποθέσεις διαφορικής διάβρωσης και επακόλουθης υψηλής επικινδυνότητας εμφάνισης φαινομένων καταπτώσεων».
Παράλληλα με τα δεδομένα της αυτοψίας η περιοχή χαρακτηρίζεται υψηλής επικινδυνότητας και έως ότου υπάρξουν κινήσεις θωράκισης πρέπει οι πολίτες να απομακρυνθούν από τα κτίσματα που βρίσκονται στην ζώνη επικινδυνότητας.
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει: Βάση των ανωτέρω, θεωρείται ότι η διαμονή στις κατασκευές κατάντη του πρανούς που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, αλλά και η πρόσβαση στο πρανές πρέπει να απαγορευθεί με ταυτόχρονη τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης. Επίσης θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, πέρα από τον στατικό έλεγχο του εναπομείναντος τμήματος της ξενοδοχειακής μονάδας, Τεχνικογεωλογική Μελέτη που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: «τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής, τεχνικογεωλογική χαρτογράφηση, μικροτεκτονική ανάλυση και κατάταξη βραχομάζας, καθώς και υπολογισμό τροχιάς πιπτόντων βραχοτεμαχών για την εξαγωγή των προτεινόμενων μέτρων προστασίας.
Μέχρι την ολοκλήρωση των ανωτέρω και την εφαρμογή των απαιτούμενων οριστικών μέτρων προστασίας, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη η λατόμευση των ευρισκόμενων σε οριακή ισορροπία βραχωδών ογκολίθων επί του πρανούς. Επίσης, θα πρέπει να απαγορευθεί η πρόσβαση στην έκταση νότια της λοφοειδούς έξαρσης όπου διαμορφώνονται κατακόρυφα πρανή και διαχρονικά παρατηρείται κατάπτωση βραχωδών τεμαχών, έως την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών διερεύνησης της ευστάθειας των πρανών και τον σχεδιασμό – υλοποίηση των αντίστοιχων μέτρων ανάσχεσης καταπτώσεων και βραχοπροστασίας. Κρίνεται επίσης αναγκαία η διερεύνηση της επικινδυνότητας του δρόμου διεύθυνσης Β-Ν που οδηγεί στην παραλία και η τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης».
Παράλληλα στις πρόδρομες εκτιμήσεις της αυτοψίας στον οικισμό της Αγίας Φωτιάς λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία των ρηγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή όπως και τα βροχομετρικά μετεωρολογικά στοιχεία. Με βάση λοιπόν τα ευρήματα:
«Τεκτονικά η περιοχή ελέγχεται από ένα κύριο σύστημα ρηγμάτων διεύθυνσης Α-Δ και ένα δευτερεύων ΒΔ-ΝΑ/κό, τα οποία έχουν συμβάλλει στην μορφολογική διαμόρφωση της περιοχής. Η παράταξη των στρωμάτων είναι προς τα Β-ΒΑ/κά και η κλίση αυτών της τάξης των 20ο, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατακόρυφου συστήματος ασυνεχειών.
Σημειώνεται ότι, η χαλάρωση της αντοχής των ψηφιδοκρακαλοπαγών μεταξύ ρηγματωμένων ζωνών, ευνοεί την διήθηση του νερού, με αποτέλεσμα να διευρύνονται περεταίρω οι ρωγμές και να αποκολλώνται μικρά και μεγάλα τεμάχη βραχομάζας».
Ως περιοχή υψηλής επικινδυνότητας χαρακτήρισε την Αγία Φωτιά και ο καθηγητής τεκτονικής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας ενώ ο γεωλόγος του μουσείου φυσικής ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς μίλησε και την ανάγκη θωράκισης της Αγιάς Φωτιάς τονίζοντας ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλάμε για εκκένωση της επικίνδυνης ζώνης έως ότου υπάρξουν οι παρεμβάσεις θωράκισης. Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης υπογράμμισε την άμεση κινητοποίηση των ειδικών αλλά και τις κινήσεις που έχουν γίνει με σημείο αναφοράς την σήμανση της εξαιρετικά επικίνδυνης περιοχής.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις