Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Πούτιν σκοπεύει να εκπαιδεύσει τους νεοσυλλέκτους, ύστερα από τη μερική επιστράτευση που κήρυξε πριν από περίπου ένα μήνα

Mε το… πάσο του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει το σφυροκόπημα στην Ουκρανία καθώς, μετά της ανακοίνωσή του περί αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από την Χερσώνα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική.

«Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα», γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα «Guardian» επισημαίνοντας ότι ο Πούτιν δεν βιάζεται να τελειώσει τον πόλεμο.

Για τον Πιοτρ Σάουερ, αν και ο Ρώσος ηγέτης δεν είχε σκεφθεί καν το ενδεχόμενο να σταματήσει τον πόλεμο, το Κρεμλίνο επέδειξε προθυμία να μάθει από τα λάθη του στο μέτωπο του πολέμου.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι αναλυτές που θεωρούν ότι ο Πούτιν δεν βιάζεται να βάλει τέλος στον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, με βασικό στόχο του να εκπαιδεύσει τους νεοσυλλέκτους, ύστερα από τη μερική επιστράτευση που κήρυξε πριν από ένα περίπου μήνα.

Την ημέρα που η Ρωσία ανακοίνωσε την υποχώρηση από την ουκρανική πόλη Χερσώνα, ο Πούτιν προτίμησε να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο στη Μόσχα, χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά σε μία τόσο σοβαρή απόφαση.

Αντιθέτως, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού  όπως και ο διοικητής των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, εθεάθησαν σε τηλεοπτικά πλατό και παραδέχτηκαν ότι πλέον οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Χερσώνα.

Η σιωπή του Πούτιν έγινε ακόμη πιο εκκωφαντική, χθες, καθώς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωνε στην καθημερινή του ενημέρωση ότι «ακολουθώντας αυστηρά το εγκεκριμένο σχέδιο», η Ρωσία άρχισε να υποχωρεί από τη Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που κατέλαβε η Μόσχα από την έναρξη του πολέμου.

«Ο Πούτιν δεν ήθελε να είναι αυτός που θα πληροφορούσε τους συμπολίτες του για τα κακά μαντάτα και δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για αυτή την υποχώρηση», υποστηρίζει πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε θέματα Άμυνας, υπό καθεστώς ανωνυμίας για να αποφύγει αντίποινα.

«Δεν θέλει να συνδεθεί το όνομά του με την αποτυχία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια», προσθέτει ο αξιωματούχος υπενθυμίζοντας τη στρατιωτική υποχώρηση των Ρώσων από τη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο της Ουκρανίας, στην ανακοίνωση της οποίας και πάλι ο Πούτιν ήταν απών.

Εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου ισχυρίζονται ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει τη Χερσώνα, υποδηλώνει επίσης μια υπενθύμιση της ετοιμότητάς του να κάνει τακτικές παραχωρήσεις όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Είναι λάθος να λέμε ότι ο Πούτιν δεν υποχωρεί ποτέ ή δεν υποχωρεί. Αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι ο Πούτιν μπορεί να είναι ρεαλιστής», υποστηρίζει από την πλευρά της η Τατιάνα Στανοβάγια, πολιτική αναλύτρια στην «R Politik», μια εταιρεία ανάλυσης.

«Αυτή η απόφαση ήταν σαφώς πολύ συναισθηματική για εκείνον, αλλά την έλαβε. Μπορεί να είναι λογικός», προσθέτει.

Ο πρώην αξιωματούχος της ρωσικής άμυνας τονίζει επίσης ότι, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, εκθέτει περαιτέρω τη δεινή στρατιωτική κατάσταση της Μόσχας σχετικά με τις χερσαίες δυνάμεις του στο ουκρανικό μέτωπο, την οποία όμως δεν μπορούσε με τίποτα να αγνοήσει ο Πούτιν.

Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είχαν προβλέψει εδώ και εβδομάδες ότι η Ρωσία θα δυσκολευόταν να κρατήσει τη Χερσώνα καθώς δεν μπορούσε πλέον να υποστηρίξει τα στρατεύματά της που, ως επί το πλείστον, είχαν αποκοπεί από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους.

«Ο Πούτιν έφτασε απλά στο σημείο που δεν μπορούσε πλέον να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις του Σουροβίκιν. Απλά, τώρα, ο ουκρανικός στρατός έχει το «πάνω χέρι» στη Χερσώνα», προσθέτει.

Σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλέστηκαν οι «New York Times» τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος είχε απορρίψει τότε το αίτημα των διοικητών του στο πεδίο της μάχης να υποχωρήσει από τη Χερσώνα.

Η απόφαση του Κρεμλίνου να αποσύρει τις δυνάμεις τους από τη Χερσώνα, φαίνεται λοιπόν να σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο σκέψης του.

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της ρωσικής άμυνας, που δεν κατονομάζεται και υποστηρίζει ότι είναι σε τακτική επαφή με πρώην συναδέλφους του, ο Πούτιν σκοπεύει να «παγώσει» τη σύγκρουση έτσι ώστε ο κατεστραμμένος στρατός του να ανασυνταχθεί αλλά και να εκπαιδεύσει τον μεγάλο αριθμό των νεοσύλλεκτων στρατιωτών του, που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ξεπερνούν τις 300.000 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

«Ο Πούτιν δεν βιάζεται να τελειώσει τον πόλεμο. Θεωρεί ότι αυτό είναι μια μακρά σύγκρουση μεγάλης κλίμακας με τη Δύση», τονίζει.

«Είναι από τη φύση του οπορτουνιστής. Η στρατηγική του τώρα είναι να δει πώς έχουν τα πράγματα μέχρι το τέλος του χειμώνα και μετά να επανεκτιμήσει τη στρατηγική του», προσθέτει.

Για την εφημερίδα «Guardian», η υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα είναι η τελευταία σε μια σειρά από στρατιωτικές ήττες του Κρεμλίνου.

Αν και η επίθεση στο Χάρκοβο του Κιέβου προκάλεσε ταραχές με τις ρωσικές δυνάμεις να τρέπονται άρον- άρον σε φυγή και σε μία άνευ προηγουμένου ρήξη στη ρωσική άρχουσα τάξη, η απόφαση της Τετάρτης περί αποχώρησης από τη Χερσώνα, αντιμετωπίστηκε με κατανόηση από ορισμένους από τους πιο σκληρούς επικριτές του Κρεμλίμου.

Ακόμη και ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, όπως επίσης και ο ιδρυτής του Ομίλου «Wagner», Γεβγκένι Πριγκοζίν, του ιδιωτικού στρατιού του Πούτιν, έσπευσαν να επικροτήσουν την κίνηση της Μόσχας.

Ο Καντίροφ δήλωσε μάλιστα ότι πρόκειται για μία «δύσκολη αλλά σωστή επιλογή ανάμεσα σε παράλογες θυσίες με στόχο τη διάσωση της ανεκτίμητης ζωής των Ρώσων στρατιωτών».

Ορισμένοι πολιτικοί εκτιμούν πάντως ότι, ο Πούτιν διόρισε τον Σουροβίκιν τον Οκτώβριο αναζητώντας έναν αξιοσέβαστο στρατιωτικό διοικητή για να χρεωθεί το πολιτικό πλήγμα περί αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από ουκρανικές περιοχές.

«Ήταν προφανές ότι ο διορισμός του Σουροβίκιν και το εγκώμιο που του έπλεξε ο Πούτιν, οφείλονταν τουλάχιστον ως ένα βαθμό στην ανάγκη δημιουργίας ενός προσώπου που θα δώσει εντολή για «επαίσχυντες» ενέργειες με τις οποίες ο Πούτιν δεν ήθελε να αμαυρώσει την εικόνα του», εξηγεί ο Αλεξάντερ Μπάουνοφ , πολιτικός αναλυτής στη «δεξαμενή σκέψης» «Carnegie Endowment for International Peace».

«Ο Σουροβίκιν είναι το τέλειο πρόσωπο για να ανακοινώσει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Χερσώνα», υποστηρίζει και ο πρώην αξιωματούχος της άμυνας, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον νυν διοικητή στην Ουκρανία .

«Ο Σουροβίκιν δεν έχει εχθρούς μέσα στο σύστημα και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν κατανοεί τη στρατιωτική κατάσταση», προσθέτει.

Ασημίνα Αγγελίνη
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις