Η γυναίκα στα Ιωάννινα μπλέχτηκε σε έναν 7χρονο δικαστικό αγώνα – Παρά το ότι δικαιώθηκε στο Εφετείο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σπίτι της από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι επιτήδειοι
Δίχως τέλος η περιπέτεια μιας 75χρονης γυναίκας στα Ιωάννινα η οποία έπεσε «θύμα» επίδοξων χρυσοθήρων που αναζητούσαν τον χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά.
Η γυναίκα, η οποία μπλέχτηκε σε έναν 7χρονο δικαστικό αγώνα, παρόλο που δικαιώθηκε από το Εφετείο πριν από λίγες ημέρες εν τούτοις δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σπίτι της, στο οποίο γίνονταν οι έρευνες για τον θησαυρό, μιας και οι επιτήδειοι προκάλεσαν καταστροφές ύψους 70.000 ευρώ. Η γυναίκα, η οποία μένει σε άλλο σπίτι με το σύζυγό της, αδυνατεί να βρει τα χρήματα για να αποκαταστήσει τις ζημιές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει χρήση της ιδιοκτησίας της.
Οι χρυσοθήρες είχαν καταγγείλει την 75χρονη για σωρεία οικοδομικών παραβάσεων ζητώντας να κατεδαφιστεί το σπίτι της, ενώ παράλληλα πραγματοποιούσαν ανασκαφές από όμορη κατοικία προκαλώντας ζημιές στο σπίτι της γυναίκας. Όπως προαναφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες το Εφετείο δικαίωσε την 75χρονη ενώ καταδίκασε τους δυο επιτήδειους χρυσοθήρες.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2015 όταν οι επιτήδειοι χρυσοθήρες άρχισαν να σκάβουν στην αυλή του σπιτιού που ήταν μεσοτοιχία με εκείνο της 75χρονης, ανοίγοντας μια τρύπα βάθους 9 μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου. Οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι ήθελαν να ανοίξουν ένα πηγάδι, αλλά κατά τις εργασίες τους προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο σπίτι της ηλικιωμένης με αποτέλεσμα η πολεοδομία να τα θεωρήσει ετοιμόρροπα και τα δυο σπίτια.
«Η γυναίκα χωρίς να φταίει σε τίποτα ενεπλάκη σε έναν δικαστικό αγώνα. Η πολεοδομία έκρινε ότι το σπίτι της, εξαιτίας των εργασιών των γειτόνων της, κατέστη ετοιμόρροπο και επικίνδυνο κι έτσι η εντολέας μου βρέθηκε κατηγορούμενη, επειδή δεν προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασής του. Αν και ήταν πολύ καθαρό ότι η γυναίκα δεν έφταιγε σε κάτι, που το σπίτι της κατέστη ξαφνικά ετοιμόρροπο και επικίνδυνο, πρωτόδικα, πήγε στη δίκη χωρίς δικηγόρο, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, αλλά αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό, ενώ αθωώθηκε πριν από λίγες ημέρες και στο Εφετείο. Αλλά η γυναίκα αυτή δεν έχει τα χρήματα που υπολογίζονται στις 70.000 ευρώ περίπου για να φτιάξει το σπίτι της. Ο θρύλος για το χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά συνδέεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί είχε ανοιχτεί ένα φρέαρ, μια τρύπα βάθους 9 μέτρων και διάμετρο στο 1,5 μέτρο, μέσα στην όμορη κατοικία, στη μεσοτοιχία των δύο σπιτιών, αλλά και έξω στην αυλή. Αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2015. Στο ακροατήριο, υπήρξαν υπαινιγμοί και νύξεις από μάρτυρες, πως ο λόγος των εργασιών, ήταν για την αναζήτηση θησαυρού, ενώ ο γείτονας υποστήριζε πως ήθελε να κάνει αποθήκη και πηγάδι», λέει η δικηγόρος της 75χρονης κα Αμαλία Τάσση.
Όπως αναφέρει ο Σπύρος Αραβαντινός στη μελέτη του για την ιστορία του Αλή Πασά: «Μόνο στα Ιωάννινα και πέριξ της πόλης, εκτός των παλατιών, του φρουρίου και των Λιθαριτσίων, επτά άλλα παλάτια είχε αναγείρει ο Αλή Πασάς, μέσα στα οποία η ευμάρεια, η αφθονία και η πολυτέλεια αντανακλούσε στα βαρύτιμα έπιπλα και στα ολόχρυσα και αστραποβόλα αργυρά σκεύη”. Υπολογίζει δε πως “η χρηματική του περιουσία είχε ξεπεράσει τα 72 εκατομμύρια γρόσια, ενώ τα τιμαλφή του αποκτήματα άγγιζαν τουλάχιστον τα 50 εκατομμύρια».
Το 1913 μια ιταλική εταιρεία πήρε άδεια για ανασκαφές προκειμένου να εντοπίσει τον χαμένο θησαυρό. Για πέντε χρόνια έκανε εκσκαφές σε πιθανές περιοχές των Ιωαννίνων αναζητώντας τον θησαυρό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ” τον Απρίλιο του 1923 δυο κυνηγοί του θησαυρού υπολόγισαν την αξία του στα 12 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά παρά τις έρευνές τους δεν βρήκαν κάτι.
Αρχές του 2000 δημοσειέυματα στον τοπικό Τύπο έκαναν λόγο για ανασκαφές στο μαυσωλείο του Ασλάν Πασά στο Κάστρο, ενώ το 2012 ένας 65χρονος Ελληνοαυστραλός έσκαβε στο χωριό Βασιλική Τρικάλων αναζητώντας μέρος του θησαυρού.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις