Τα νέα στοιχεία αποδομούν το αφήγημα της κυβέρνησης για… ανάπτυξη

Στο 2,8% γκρεμίστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του 2022 εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού αλλά και της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια. Για μια ακόμα φορά καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κάνει λόγο για «ανάπτυξη», αφού τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και προκαλούν αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στο 4,45% από 7,8% που ήταν με βάση τις προηγούμενες προβλέψεις.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ πάτησε φρένο το γ΄ τρίμηνο, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου αποτυπώνοντας τους πρώτους σοβαρούς τριγμούς στο σημερινό περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 2,8%.Eπί τα χείρω αναθεωρείται και η ανάπτυξη για το προηγούμενο εξάμηνο καθώς είχε υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ σε 7,7% και το 1ο τρίμηνο σε 8%, αλλά πλέον διαμορφώνεται σε 7,1% και σε 7,9% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του imerisia.gr υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης και η μείωση εισαγωγών – εξαγωγών, λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας, που προκάλεσαν αλυσιδωτές αυξήσεις των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, έφεραν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Πώς θα ολοκληρωθεί η χρονιά, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο με τις προβλέψεις να μην είναι αισιόδοξες λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Μετα την ανακοίνωση των στοιχείων του γ τριμήνου η ανάπτυξη διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο 5,9% από 5,6% που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η οικονομική δραστηριότητα κατά την εορταστική περίοδο που επηρεάζει τη διαμόρφωση του ετήσιου ΑΕΠ.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις