Σε πεδίο μάχης μεταξύ γιατρών, φαρμακοποιών και στη μέση το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να εξελιχθεί η διάθεση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που ισχύει σήμερα.

Την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την πώληση των φαρμάκων, ζητά από το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει, για ακόμη μία φορά, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όμως όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν αρκετές αντιρρήσεις.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο NEWS 24/7 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ, «το φαινόμενο να δίνονται φάρμακα δίχως ιατρική συνταγή, δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης, παρά μόνο στην Ελλάδα».

Η πρόταση του ΠΙΣ είναι μόνο τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπως είναι τα αντιπυρετικά και τα παυσίπονα να χορηγούνται δίχως ιατρική συνταγή.

«Κανένα άλλο φάρμακο και για πολλούς λόγους, δεν θα πρέπει να διατίθεται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Αν πάει κάποιος και ζητήσει 10 κουτιά αντιυπερτασικά, ο φαρμακοποιός θα του τα δώσει. Αυτό ισχύει για όλα τα φάρμακα, εκτός από τα αντιβιοτικά και τα ναρκωτικά. Όλα τα άλλα μπορούν οι πολίτες να τα πάρουν ελεύθερα, αρκεί να πληρώσουν», λέει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Μάλιστα, μέχρι το 2020 τα ελληνικά φαρμακεία είχαν το δικαίωμα να δώσουν και αντιβιώσεις χωρίς ιατρική συνταγή και έτσι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη στην αντίσταση στα μικρόβια.

«Από τη στιγμή που σταμάτησε αυτό το φαινόμενο, είχαμε άμεσα μείωση 20% στις πωλήσεις αντιβιοτικών, δηλαδή στην ανεξέλεγκτη και χωρίς ιατρική διάγνωση λήψη τους από τους πολίτες», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων

Το πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια η μεγάλη έλλειψη φαρμάκων που υπάρχει, ένα φαινόμενο που αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονο το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει σημαντική μείωση στην παραγωγή τους από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 48-58% των δηλώσεων ελλείψεων, αφορούν προβλήματα βιομηχανικής παραγωγής, ενώ άλλο ένα 31% που μπορεί να μειωθεί μέχρι και το 18% αφορά προβλήματα εμπορικής διάθεσης.

Ποσοστό 9% αποδίδεται σε απρόσμενη αύξηση της ζήτησης και 8% σε προβλήματα διανομής.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, εάν σε αυτή τη φάση οι πολίτες φοβούμενοι τις ελλείψεις αγοράζουν προληπτικά φάρμακα, το πρόβλημα των ελλείψεων θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Αν πάλι ληφθούν άμεσα μέτρα, «τουλάχιστον όπως είδαμε από το παράδειγμα των αντιβιοτικών, θα μειωθεί τουλάχιστον 20% η υπερκατανάλωση και τελικά αυτός που θα έχει πραγματική ανάγκη από φάρμακα, θα βρίσκει».

Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί

Πάντως, οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους δεν υιοθετούν την άποψη των γιατρών και εξηγούν ότι δεν είναι εύκολο για τον καθένα να πηγαίνει στον γιατρό και να πληρώνει για ένα φάρμακο που γνωρίζει ότι το χρειάζεται άμεσα και επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Διαφωνώ. Καταρχάς δεν είναι εύκολο να βρεις άμεσα δωρεάν ραντεβού σε γιατρό για να σου συνταγογραφήσει φάρμακα. Και αν μπορείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Από την πλευρά τους οι γιατροί εκτιμούν ότι οι πολίτες αν σταματήσουν να χρησιμοποιούντα φαρμακεία σαν σούπερ μάρκετ, πέραν του ότι δεν θα έχουν κινδύνους για την υγεία τους, θα εξοικονομήσουν και χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 οι Έλληνες πλήρωσαν 521 εκατ. ευρώ για φάρμακα που επέλεξαν να τα πληρώσουν, χωρίς τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.

«Πρέπει ο πολίτης να εκπαιδευτεί να πηγαίνει στον γιατρό και να παίρνει μόνο τα σωστά φάρμακα και μόνο αν τα χρειάζεται», συμπληρώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στη μέση το υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Υγείας αναμένεται για ακόμη μία φορά να πάρει τη θέση των φαρμακοποιών, καθώς ο κλάδος στάθηκε στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τα ραντεβού των εμβολίων του κορονοϊού.

Παράλληλα, πλέον τα φαρμακεία χρησιμοποιούνται ως φυσικά σημεία για την εγγραφή πολιτών στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Με τους γιατρούς όμως έχει αρκετά μέτωπα ανοιχτά, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς αισθάνονται ότι έχουν θιγεί από τον νέο νόμο για τη δευτεροβάθμια υγεία, καθώς αυτός είναι που στην ουσία καταργεί τη θεμελιώδη αρχή για τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η οποία προβλέπει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Γιάννης Δεβετζόγλου

news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις