Τώρα, έστω εκ των υστέρων, έχει δυο λόγια να πει για τα τεκταινόμενα, όπως επί τρία χρόνια είχε άπειρες φωτογραφήσεις και αναρτήσεις (κατά την προσφιλή τακτική του) με τους Καταριανούς ή εξακολουθεί να τα βρίσκει όλα καλά με τον ρόλο του Κατάρ;

To Κατάρ gate έχει γίνει ο εφιάλτης του “lobbying” στις Βρυξέλλες, αγκαλιάζοντας ευρωβουλευτές και αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, έως την Κομισιόν, επιτρόπους πρώην και νυν και πλέον, ειδικά για την Ιταλία, ακόμη και υπουργούς πρώην κυβερνήσεων.

Από τη μια οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τον θάνατο πάνω από 6.500 εργατών στις υποδομές του Μουντιάλ, σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που έπρεπε στην “πολιτισμένη και ευαίσθητη” Ευρώπη να κουκουλωθούν, και από την άλλη προσκλήσεις, ταξίδια, επαφές με Ευρωπαίους και χρήμα, πολύ χρήμα από το εμιράτο των 300 χιλιάδων για πρόσβαση “επενδύσεων”, αλλά κυρίως για πλασάρισμα μιας καλής “φτιαχτής” εικόνας της χώρας και σταθερά πιστού συμμάχου της Τουρκίας, του Κατάρ.

Μια φωτογραφία με έναν οποιοδήποτε Ευρωπαίο αξιωματούχο, τώρα μόλις φαίνεται ότι για επικοινωνιακούς και όχι μόνο λόγους, αλλά και για διείσδυση στην Ε.Ε., είχε την αξία της για τους ιθύνοντες του Κατάρ. Ο άλλοτε top Ιταλός “σοσιαλδημοκράτης” ευρωβουλευτής Παντσέρι και ο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, μέχρι την αποκάλυψη του Qatar gate αντιπροέδρου του Ε.Κ., φαίνεται ότι άνοιγαν τον δρόμο στις Βρυξέλλες από το 2016 ήδη! Αλλά οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και οι υπουργοί τους ιδέα δεν είχαν; Για τα ταξίδια των εμπλεκόμενων στο Qatar gate γράφονται ήδη πολλά. Αλλά και στην Ελλάδα, κάποια μέλη της κυβέρνησης δεν πρέπει να μας πουν έστω τι κατάλαβαν αυτά με τις τόσες επαφές και τα σούρτα-φέρτα στο Εμιράτο και την εδώ πρεσβεία του; Φερειπείν, ο υφυπουργός Αθλητισμού, σε όλες τις αναρτήσεις του αλλά και ανακοινώσεις επίσημες, δείχνει μια έφεση στις επαφές που έχει με αξιωματούχους του Κατάρ, από τον πρέσβη του στην Αθήνα μέχρι τους περισσότερους αξιωματούχους του Εμιράτου.

Άρξασθαι το 2019, απ’ όταν ανέλαβε το υπουργείο. Εξαρχής ιδιαίτερη σχέση με τον πρώην πρέσβη του Κατάρ στην Αθήνα Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ-Ναάμα, το 2019-2020. Μάλιστα, από τις πρώτες επίσημες τριήμερες επισκέψεις του ήταν αυτή στην Ντόχα του Κατάρ, τον Νοέμβριο του 2019, σε επίσημη πρόσκληση από τον ομόλογό του Σαλάχ Μπιν Γκάνιμ Αλ Αλί, έως τον πρόεδρο των Αθλητικών Επενδύσεων του Κατάρ, συνιδιοκτήτη του beIN Media Group και πρόεδρο της Παρί Σ. Ζ., Nasser Al-Khelaifi, και τον γενικό γραμματέα της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ, Hassan Al Thawadi, και το επιτελείο του. Συναντήσεις με τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Ακαδημίας Ταλέντων, Abdullah Nasser Al – Nuaimi, συζητήσεις με τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Hamad Bin Khalifa Bin Ahmad Al – Thani (της οικογένειας που διαφεντεύει το Εμιράτο, δηλαδή εκ των διαδόχων).

Μάλιστα, τρεις μήνες μετά, ο πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα σε συνέντευξή του αναφέρεται εγκωμιαστικά στην επίσκεψη Αυγενάκη στην Ντόχα, αλλά και τον δρόμο για αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές επενδύσεις που ανοίγεται για το Κατάρ στην Ελλάδα, όπου δεν παραλείπει να αναφερθεί στις «άψογες» εργασιακές συνθήκες στη χώρα του για τις υποδομές του Μουντιάλ. Οι καλές σχέσεις συνεχίζονται και με τον νυν πρέσβη του Κατάρ Ουαλίντ Αλ-Εμάντι.

Μάλιστα, σε αναρτήσεις του ίδιου του κ. Αυγενάκη προκύπτει νέα επίσκεψη στο Κατάρ, τον Νοέμβριο του 2021, αυτή τη φορά με έμφαση το ότι βρέθηκε στην πίστα Losail, η οποία φιλοξένησε τον 20ό γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula 1. Ο ίδιος ο υφυπουργός έκανε και αναρτήσεις στα social media, εξυμνώντας την κίνηση του Κατάρ να φιλοξενήσει τη Formula 1: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Formula 1 επισκέφθηκε το Losail του Κατάρ και μάλιστα έχοντας κλείσει 10ετή συμφωνία! Η επένδυση στην τουριστική προβολή μέσα από μεγάλα αθλητικά γεγονότα μάς δείχνει τον δρόμο! Εξαιρετική διοργάνωση, σπουδαία πίστα με γρήγορες και απαιτητικές στροφές και ένα πρωτάθλημα που έχει πάρει φωτιά!».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν έμεινε μόνο στα θετικά σχόλια μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης, αλλά και στην εμπειρία που έζησε. Ο ίδιος σε δεύτερη ανάρτησή του έκανε γνωστό: «Συνάντηση με ομόλογό μου, υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Salah bin Ghanem Al Ali. Συζητήσαμε και δημιουργούμε ατζέντα κοινών αθλητικών πρωτοβουλιών & δράσεων για το προσεχές έτος, βάσει Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, το οποίο έχει κυρωθεί από τη Βουλή».

Για τα εργασιακά ούτε κουβέντα. Σύμφωνα όμως με το τότε ρεπορτάζ, ο υφυπουργός συζήτησε και άλλα θέματα εκτός από τη συνεργασία αθλητικών δράσεων των δύο χωρών. Τι άραγε να θέλουμε από μια τόσο μικρή πληθυσμιακά χώρα, αλλά και εχθρική χώρα (βλέπε τις θέσεις της για την Τουρκία);

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2021, έχει ξεχωριστή ανάρτηση ο Έλληνας υφυπουργός στην Εθνική Ημέρα του Κατάρ (οι Κύπριοι θα ζήλευαν για αντίστοιχες αναφορές στην επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου) στους προσωπικούς του λογαριασμούς, με αναφορές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό των επαφών του με τους Καταριανούς διαχρονικά. Και φυσικά ο υφυπουργός Αθλητισμού ήταν εκ των πρώτων στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ στις 20 Νοεμβρίου του 2022 και του πρώτου αγώνα, που το Κατάρ ως οικοδεσπότης υποδεχόταν τον Ισημερινό, στην πρεσβευτική κατοικία του Κατάρ στην Αθήνα. Ε, μετά απ’ όλα αυτά και μετά τον πανευρωπαϊκό σάλο που έχει ξεσπάσει για τον ρόλο και τις μεθοδεύσεις του Κατάρ, ώστε και τις εργασιακές συνθήκες που επικράτησαν για τις υποδομές του Μουντιάλ να “κουκουλώσει” με τόσους θανάτους εργατών, αλλά και με άξονα το χρήμα που διαθέτει το εμιράτο να επιχειρήσει διείσδυση στην Ευρώπη, προσελκύοντας κάθε λογής Ευρωπαίους αξιωματούχους, ακόμη και για μια φωτογράφηση, ο δικός μας υφυπουργός “ιδέαν δεν είχε για το τι συνέβαινε στο Κατάρ και τους σκοπούς του Εμιράτου”;

Τώρα, έστω εκ των υστέρων, έχει δυο λόγια να πει για τα τεκταινόμενα, όπως επί τρία χρόνια είχε άπειρες φωτογραφήσεις και αναρτήσεις (κατά την προσφιλή τακτική του) με τους Καταριανούς ή εξακολουθεί να τα βρίσκει όλα καλά με τον ρόλο του Κατάρ; Προφανώς και δε θα πούμε ότι ο ίδιος “έστρωσε τον δρόμο” και για την υπουργό Πολιτισμού, που έκανε επίσημη επίσκεψη ομοίως στο Κατάρ για να εγκαινιάσει σταθμό του μετρό με το άγαλμα του Ηνίοχου. Ούτε είναι ανάλογου διαμετρήματος και της ίδιας λογικής η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2022 στο Κατάρ.

Κυρίως, ουδείς θα ποινικοποιήσει τις διακρατικές σχέσεις, αλλά απ’ όσο είδαμε, τέτοια σταθερότητα επαφών επί 3,5 χρόνια με το Κατάρ και στην Αθήνα και στην Ντόχα, ούτε ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, ο Κώστας Φραγκογιάννης, είχε, ούτε ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής (που παραιτήθηκε για την αδειοδότηση εξαγωγής του Predator) του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναρωτιόμαστε: Γιατί τόσο στενές επαφές με το εμιράτο των 300 χιλιάδων πολιτών-κατοίκων και των 2,5 εκατομμυρίων ξένων εργαζομένων ο δικός μας υφυπουργός Αθλητισμού; Άντε και «ιδέαν δεν είχε» για το Κατάρ, τώρα που όλος ο πλανήτης βουίζει με το Qatar gate, μήπως μπορεί να εξηγήσει καλύτερα πρώτα στον εαυτό του και μετά σε όλους εμάς ποιος τελικά ωφελήθηκε περισσότερο από την τρίχρονη αυτή διακρατική σχέση σε επίπεδο αρμοδιότητας αθλητικού χαρτοφυλακίου με μια χώρα τόσο μικρή και αρωγό των σχεδίων και οικονομικών της Τουρκίας; Τι κατάλαβε και τι “ιδέα” έχει δηλαδή πέραν των άπειρων φωτογραφήσεών του, αναρτήσεων και αναφορών για το Κατάρ;

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις