Καταπέλτης η ετήσια έκθεση της Human Rights Watch στις αναφορές της για τη δραματική ολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Η ετήσια έκθεση της Human Rights Watch για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πλανήτη, στην Ελλάδα αναδείχθηκε για τους λάθος λόγους. Τα «ενημερωτικά» μέσα που παίρνουν γραμμή απευθείας από το Μαξίμου επέλεξαν να εστιάσουν στις… ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραβλέποντας τα ηχηρά καμπανάκια που σημαίνει για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ξεχωρίζει η εισαγωγική διαπίστωση για τη δραματική ολίσθηση της χώρας μας στα Τάρταρα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα οποία προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο λειτουργεί στην Ελλάδα το κράτος δικαίου, ενώ, όπως τονίζεται, «η κατάχρηση της επιβολής του νόμου παραμένει ευρέως διαδεδομένη», την ώρα που οι Αρχές δεν φαίνεται να αντιδρούν επαρκώς στα εγκλήματα μίσους, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις εμπλέκονται σε αυτά.

Αναφορικά με τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου:

  • Υπογραμμίζεται η «βουτιά» της Ελλάδας κατά 38 θέσεις μέσα σε έναν χρόνο στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022 για τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.
  • Περιλαμβάνεται εκτενής αναφορά στις επιθέσεις και τις απειλές κατά δημοσιογράφων (σωματικές επιθέσεις, απειλές, αυθαίρετη κράτηση, ποινικές μηνύσεις και παρακολούθηση).

Ειδικότερα, για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων:

  • Το ελληνικό Watergate περιγράφεται αναλυτικά από την αποκάλυψη της παρακολούθησης της ΕΥΠ εις βάρος του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη το 2021, μέχρι τις υποθέσεις Θανάση Κουκάκη, Νίκου Ανδρουλάκη και τον καταιγισμό αποκαλύψεων που ακολούθησαν.
  • Ειδική μνεία γίνεται στη Ν.Δ. και στο «απαγορευτικό» στην κατάθεση δεκάδων μαρτύρων στην κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά και η απόφαση για συνεδριάσεις «κεκλεισμένων των θυρών».
  • Στηλιτεύεται η απειλή της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά του ανταποκριτή του «Der Spiegel Greece» Γιώργου Χρηστίδη με νομικές ενέργειες σχετικά με την αναφορά του για την παρατεταμένη αποτυχία των Αρχών να σώσουν ένα παιδί και άλλους εγκλωβισμένους σε νησίδα στον Εβρο.
  • Υπενθυμίζεται η περίπτωση της Ολλανδής ανταποκρίτριας που αντιμετώπισε δίωξη επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της στην Υδρα Αφγανό υπήκοο που είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου του και υπέστη οργανωμένη διαδικτυακή επίθεση μετά τον έντονο διάλογο με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου τον ρώτησε για τις «επαναπροωθήσεις».
  • Υπενθυμίζεται ότι παραμένει άγνωστο ποιος ή ποιοι εμπλέκονται στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις