Τι λέει ο εκ των κορυφαίων καθηγητών, Ξενοφών Κοντιάδης, για τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού.

«Ορθή, μέσα στη γενικότητά της», χαρακτηρίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις» ο Ξενοφών Κοντιάδης.

«Δεν θα διαφωνήσει κανείς. Το ζήτημα είναι όμως να συγκεκριμενοποιηθεί με ποιον ακριβώς τρόπο θα μπλοκαριστεί η συμμετοχή στις εκλογές των εν λόγω εγκληματικών οργανώσεων χωρίς να υπάρξει παραβίαση του Συντάγματος, στο οποίο προβλέπεται ότι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μπορεί να επιβληθεί μόνο μετά από αμετάκλητες καταδικαστικές απoφάσεις», επισημαίνει ο εκ των κορυφαίων καθηγητών, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί: «Ο Κασιδιάρης θα βρει μια νομική φόρμουλα για να κατέβει στις εκλογές, έστω μέσω παρένθετων προσώπων, άρα το ζητούμενο τελικά είναι να μην προσελκύσει ψηφοφόρους. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας και με κίνδυνο να προκαλέσουν την “ηρωοποίηση” των αποκλειόμενων από τις εκλογές».

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΟΝΤΙΑΔΗ ΣΤΟ FB ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

«Είναι ορθή, μέσα στη γενικότητά της, η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι “το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις”. Δεν θα διαφωνήσει κανείς. Το ζήτημα είναι όμως να συγκεκριμενοποιηθεί με ποιο ακριβώς τρόπο θα μπλοκαριστεί η συμμετοχή στις εκλογές των εν λόγω εγκληματικών οργανώσεων χωρίς να υπάρξει παραβίαση του Συντάγματος, στο οποίο προβλέπεται ότι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μπορεί να επιβληθεί μόνο μετά από αμετάκλητες καταδικαστικές απoφάσεις. Σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι οποίες πρέπει επίσης να γίνουν σεβαστές. Η συνταγματική επιστήμη δεν έχει εδώ εύκολες απαντήσεις και διατυπώνονται διιστάμενες απόψεις.

Περιμένοντας συνεπώς την προαναγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία και ελπίζοντας ότι θα μας εκπλήξει ευχάριστα, ας υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα, και μάλιστα αποτελεσματικότερα, που θα μπορούσε να κάνει το πολιτικό σύστημα και ιδίως η κυβέρνηση για να περιορίσει την επιρροή των νεοναζιστικών οργανώσεων, ξεκινώντας από τη μη περαιτέρω διολίσθηση του πολιτικού λόγου και της πολιτικής πρακτικής προς την ακροδεξιά ατζέντα, που έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίησή της σε ένα ευρύ ακροατήριο, προετοιμάζοντάς το να υποδεχτεί την ορίτζιναλ Ακροδεξιά.

Ακόμη δεν έχουν απαντηθεί από το πολιτικό σύστημα ερωτήματα όπως: Ποιος ευθύνεται για την πολιτική άνοδο της Χρυσής Αυγής; Γιατί καθυστέρησαν τόσο τα “αντανακλαστικά” της Δημοκρατίας και χρειάστηκε η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου για να αμυνθεί; Πώς φτάσαμε να δίνεται απεριόριστο βήμα σε στελέχη της από τα ΜΜΕ ή να στηρίζονται από συγκεκριμένα κέντρα οικονομικής και επικοινωνιακής ισχύος; Πώς δέχονταν να συνομιλούν ή να συνυπάρχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις με τους διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης οι εκπρόσωποι του λεγόμενου “δημοκρατικού τόξου”; Γιατί καθυστέρησε τόσο η απόφαση της Δικαιοσύνης; Πώς έφτασε η Χρυσή Αυγή να έχει τόσο επιρροή στα σχολεία;

Ο Κασιδιάρης θα βρει μια νομική φόρμουλα για να κατέβει στις εκλογές, έστω μέσω παρένθετων προσώπων, άρα το ζητούμενο τελικά είναι να μην προσελκύσει ψηφοφόρους. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας και με κίνδυνο να προκαλέσουν την “ηρωοποίηση” των αποκλειόμενων από τις εκλογές».

 

 

Τ. Τε.

 

ieidiseis.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις