Τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποστήριζαν το Παρίσι και το Βερολίνο εάν αναλάμβαναν τέτοια πρωτοβουλία, διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε χθες Τετάρτη να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε επαφή με τον Πούτιν», είπε ο κ. Σάντσεθ. «Τάσσομαι σθεναρά για παράδειγμα υπέρ της ιδέας οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να αναλάβουν πρωτοβουλία» για να γίνουν διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Έκρινε πως θα μπορούσε να υπάρξει αναβίωση του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), στο πλαίσιο του οποίου διεξάγονταν διαπραγματεύσεις προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει στην εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποστήριζαν το Παρίσι και το Βερολίνο εάν αναλάμβαναν τέτοια πρωτοβουλία, διαβεβαίωσε ο κ. Σάντσεθ.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Πούτιν θα εκλάβει τη βούληση από πλευράς της Δύσης να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ως «αδυναμία», ο ισπανός πρωθυπουργός (PSOE) απάντησε «δεν νομίζω».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες εξέφρασε επιφυλάξεις για την ενδεχόμενη παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 από τη χώρα του στην Ουκρανία.

«Η πιθανότητα αυτή δεν βρίσκεται στο τραπέζι προς το παρόν», είπε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press.

Η δήλωση εγγράφεται στο πλαίσιο της συζήτησης στη Δύση για το αίτημα του Κιέβου να σταλούν στον στρατό του δυτικά βαριά άρματα μάχης.

Ο κ. Αλβάρες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν τέτοια όπλα αργότερα, ενώ παρέπεμψε στην συνάντηση των συμμάχων στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν αύριο Παρασκευή. Η Ισπανία θα προτιμούσε οι σύμμαχοι να αποφασίσουν «μαζί και ενωμένοι», συμπλήρωσε ο ισπανός ΥΠΕΞ.

«Η στάση της Ισπανίας σε αυτόν τον πόλεμο είναι πως κάνουμε αυτό που θεωρούμε πως είναι καλύτερο για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία τους και την εδαφική ακεραιότητά τους και να φέρουμε ξανά την ειρήνη στη χώρα το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας πιθανόν αντανακλούν τις διαστάσεις απόψεων στην κυβέρνηση. Το κεντροαριστερό PSOE κυβερνά σε συνεργασία με το κόμμα Unidas Podemos, που γενικά αντιμετωπίζει επικριτικά τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, η Μαδρίτη ζύγιζε την παράδοση στην Ουκρανία αρμάτων μάχης Leopard παλαιότερου τύπου. Διαθέτει 53 τέτοια άρματα, παροπλισμένα στη Θαραγόθα από το 2012.

Όμως, έπειτα από αρκετές εβδομάδες σεναριολογίας, η ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες αποκάλυψε τον Αύγουστο πως τα άρματα αυτά είναι αδύνατον να επισκευαστούν.

Η Ισπανία διαθέτει 108 Leopard 2 A4S και 229 Leopard 2Es. Αυτά τα τελευταία είναι εκδοχή των 2 A6, προσαρμοσμένη στις προδιαγραφές των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις