Μαύρες ημέρες για την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς το μόνο που κάνει ο αρμόδιος υπουργός είναι να μη βοηθά τη διερεύνηση βαρύτατων καταγγελιών
Εδώ και κάποιες ημέρες η ΑΔΑΕ κρατάει στα χέρια της τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τις υποκλοπές, αλλά δεν έχει πού να τα ακουμπήσει. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αρνείται να τα μάθει. Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τύποις… Διαφάνειας, επιλέγει ξανά τη συσκότιση. Δεν επιθυμεί καν να ακούσει τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστο Ράμμο.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό, αναβάλλοντας το μοιραίο. Γνωρίζει ότι η έκθεση της ΑΔΑΕ δεν θα είναι ταιριαστή με τις δικές της επιθυμίες και το «κουκουλωτικό» πολιτικό της αφήγημα.
Ο Τσιάρας, μικροβιολόγος, που επελέγη -άγνωστο με ποια κριτήρια- από τον Μητσοτάκη για υπουργός… Δικαιοσύνης έσπευσε χθες να νουθετήσει τον Χρήστο Ράμμο. Κάνοντας μαθήματα στον πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ περί λειτουργίας Ανεξάρτητων Αρχών. Κι όλα αυτά, όταν επί Τσιάρα υπάρχει επανειλημμένη καταστρατήγηση του κράτους δικαίου.
Ομως ο υπουργός Δικαιοσύνης, έστω και γιατρός στο επάγγελμα, δεν νοείται να μη γνωρίζει πως υπάρχουν στην Ελλάδα πέντε Ανεξάρτητες Αρχές που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες: ΑΔΑΕ, Αρχή Προστασίας Δεδομένων, ΕΣΡ, ΑΣΕΠ και Συνήγορος του Πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες Ανεξάρτητες Αρχές δεν έχουν ανάγκη από «παιδονόμους» πολιτικούς.
Ο Καρδιτσιώτης είπε χθες ότι λόγω των φωνών «δεν δημιουργούνται οι καλύτερες συνθήκες για τη συνέχεια και την πραγματικά σωστή ανεξάρτητη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών».
Δηλαδή οι αντιδράσεις απέναντι στο κυβερνητικό κουκούλωμα των υποκλοπών είναι αυτές που, κατά τον Τσιάρα, ευθύνονται για τις συνθήκες που δεν ευνοούν τη σωστή λειτουργία της ΑΔΑΕ. Οχι το γεγονός ότι απειλούνται τα μέλη της με φυλάκιση αν κάνουν ελέγχους, ούτε ο νέος νόμος που επιχειρεί να βάλει εμπόδια, ούτε, βέβαια, ότι η ελεγχόμενη από τη Ν.Δ. πλειοψηφία της Επιτροπής Διαφάνειας αρνείται να συγκληθεί για το πόρισμα Ράμμου.
Στο τέλος της ομιλίας του ο Τσιάρας επιχείρησε «βιτριολικά» να διασπείρει αμφιβολίες για τον ρόλο των μελών της ΑΔΑΕ: «Το ποιος έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές, το ποιος επέλεγε πρόσωπα την τελευταία στιγμή στις Ανεξάρτητες Αρχές με “ανίερες συμμαχίες” και ποιος θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχεια και το κύρος τους είναι μια άλλη συζήτηση». Δεν το είπε ευθέως, αλλά όλοι αντιλήφθηκαν τι εννοούσε και πού πήγαν τα βέλη περί «ανίερων συμμαχιών» της τελευταίας στιγμής. Οτι ο Ράμμος και τα μέλη της ΑΔΑΕ ορίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ έναν μήνα πριν από τις εκλογές του 2019.
Είναι οδυνηρό για μια δημοκρατική χώρα εν έτει 2023 ο υπουργός Δικαιοσύνης της να μην αντιλαμβάνεται ότι το Σύνταγμα τοποθετείται πάνω από την κάθε κυβέρνηση, ακριβώς για να μην μπορεί να νομοθετεί η οποιαδήποτε πλειοψηφία στη Βουλή τις συγκαλύψεις που επιθυμεί. Ο Ράμμος μιλάει έχοντας στη φαρέτρα του όλα τα συνταγματικά όπλα. Η κυβέρνηση νομίζει ότι απαντά ισοβαρώς προβάλλοντας τα… νομοθετήματά της που σήμερα ισχύουν κι αύριο, το ίδιο εύκολα, καταργούνται με μια τροπολογία.
Απαξίωση, υπόνοιες και σενάρια αντικατάστασης
Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν συνηθίζουν να σηκώνουν κεφάλι και να κάνουν τη δουλειά τους ακριβώς γιατί θα υποστούν όσα και ο Ράμμος. Απαξίωση, υπόνοιες και σενάρια αντικατάστασης. Κάθε φορά που μια Ανεξάρτητη Αρχή αποφασίσει να κάνει όσα ορίζει το Σύνταγμα, προσκρούει στα κυβερνητικά «θέλω» και στους νόμους-λάστιχο που περνούν νύχτα για να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε όποιον τόλμησε να λειτουργήσει συνταγματικά και όχι κυβερνητικά.
Τον Αύγουστο ο Τσιάρας δήλωνε για τις υποκλοπές ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο ζήτησε σύσταση Εξεταστικής και επανασύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά είπε ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία με κάθε τρόπο». Ομως αποδείχθηκε ότι η Εξεταστική ήταν φιάσκο, η Επιτροπή Διαφάνειας δεν λειτούργησε για τη διαφάνεια, η κυβέρνηση σαμποτάρει με κάθε τρόπο τις έρευνες της ΑΔΑΕ, και ο τομέας αρμοδιότητας Τσιάρα, η Δικαιοσύνη, το μόνο που κάνει είναι να μη βοηθά τη διερεύνηση των καταγγελιών.
Βέβαια, στην πορεία ο υπουργός είχε κι άλλες σκοτούρες. Οπως όταν κλήθηκε να απαντήσει στις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» ότι δεν εμφάνιζε επί τρία χρόνια στις δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασής του την εταιρία που είχε ιδρύσει η σύζυγός του μαζί με τον Πάτση.
Επί ημερών Τσιάρα η υπερχειλισμένη αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για το ξεκίνημα της δίκης στο Μάτι θύμιζε βαγόνι τρένου στην Ινδία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε επίσης τίποτα για να μην… τραβάνε μέχρι να παραγραφούν αδικήματα σοβαρών υποθέσεων, όπως της Siemens. Επί Τσιάρα υπήρξε η σκανδαλώδης και ψευδής διαρροή των βουλευμάτων Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για τη Novartis μέσα από το Yπουργείο Δικαιοσύνης.
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ζήτημα της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών» είπε χθες -με νόημα- ο Τσιάρας. Για να προσθέσει πως «ο Κανονισμός της Βουλής λέει ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε, είτε είναι απλός πολίτης είτε είναι επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής, να στέλνει μια επιστολή και να λέει “θέλω να έρθω”».
Στην «παλαιοκομματική» θεώρηση του Τσιάρα περί δικαίου πρέπει να υπερισχύει απαρέγκλιτα το δίκαιο του… Κανονισμού της Βουλής, όχι το δίκαιο της αλήθειας. Για τον ξαφνικά τυπολάτρη Τσιάρα μια άνευ σημασίας απόκλιση στον συγκεκριμένο κανονισμό της Βουλής θα βλάψει περισσότερο τη χώρα από το να αποκαλυφθούν τα κακουργήματα των υποκλοπών και οι ένοχοι.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1966 στην Καρδίτσα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Θράκης. Εργάζεται ως ιατρός μικροβιολόγος. Στα φοιτητικά του χρόνια έγινε μέλος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ κι εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Ν.Δ. το 2004. Ορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών το 2012-14 και από την 9η Ιουλίου 2019 είναι υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Στεργιούλη, με την οποία έχουν τρία παιδιά.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις