Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου του 2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών και έως τις 30 Ιουνίου 2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

Διπλή παράταση ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για όσες επιχειρήσεις βρέθηκαν να μην πληρούν τους όρους των επιστρεπτέων προκαταβολών και καλούνται να επιστρέψουν το 100% του ποσού που έλαβαν ως κρατική ενίσχυση, και μάλιστα με τόκο με εφάπαξ καταβολή.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία θα προβλέπεται ότι:

1. Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου του 2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

2. Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την επιστροφή των ποσών έληγε κανονικά απόψε το βράδυ, με τις επιχειρήσεις που δεν πληρούν τους όρους να καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά στο 100% και με τόκο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν δικαίωμα επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων σε 92 μηνιαίες δόσεις και με «κούρεμα» έως 75%.

Το παρασκήνιο

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει… μέτωπο με χιλιάδες επιχειρήσεις που τους ζητά να επιστρέψουν σε μία δόση και με τόκο τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών και γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγει να μεταφέρει την είσπραξη σε χρόνο μετά τις διπλές κάλπες, ώστε να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς η ΑΑΔΕ δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή των νέων σημειωμάτων στις επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν στην πρώτη φάση να μην πληρούν τους όρους της ενίσχυσης, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει για αρκετές ακόμα εβδομάδες. Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν ούτε με την τελευταία τροποποίηση του πλαισίου που έφερε το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με ρήτρα διατήρησης προσωπικού. Με βάση τα παραπάνω, επιλέχθηκε η ανώδυνη λύση της διπλής παράτασης, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αφήνοντας το καθεστώς… μετέωρο για το τι μέλλει γενέσθαι για το επόμενο εξάμηνο, τόσο για τις ίδιες όσο και για τους εργαζομένους που απασχολούν.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις