Η δικογραφία για την επίθεση στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν βασισμένη σε δείγμα DNA που εντοπίστηκε 13 χρόνια αργότερα, το 2020.
Αθώος κρίθηκε 16 χρόνια μετά, ο αναρχικός Κώστας Καλαρέμας, που ήταν κατηγορούμενος, για την επίθεση με μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού, το 2007.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με ψήφους 5 – 2 έκρινε αναξιόπιστο το δείγμα DNA, που εντόπισε η Αστυνομία το 2020 και αποδόθηκε στον κατηγορούμενο.
Ο Καλαρέμας, που είχε καταδικαστεί για ληστεία τη δεκαετία του 1990, βρέθηκε κατηγορούμενος για απόπειρα έκρηξης, σε δικογραφία βασισμένη σε δείγμα DNA που εντοπίστηκε 13 χρόνια αργότερα, το 2020!
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2007, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού και στα αυτοκίνητα του τότε υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της φρουράς του. Το επεισόδιο διεκόπη όταν ένας εκ των φρουρών πυροβόλησε στον αέρα.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά, το φθινόπωρο του 2021 και ενώ η υπόθεση ήταν στο αρχείο, ξαφνικά βρέθηκε γενετικό υλικό του Κώστα Καλαρέμα στον ιμάντα μιας τσάντας και σε ένα πλαστικό μπουκάλι το οποίο περιείχε μικρή ποσότητα βενζίνης που είχε βρεθεί τότε στο σημείο. Δηλαδή ένα δείγμα DNA σε κινητό αντικείμενο, στοιχείο η αποδεικτική αξία του οποίου έχει αμφισβητηθεί ξανά και ξανά στις αίθουσες του δικαστηρίου σε πολύκροτες υποθέσεις, χωρίς ωστόσο να καταλήγει πουθενά!
Η ταύτιση του «ορφανού» DNA προέκυψε μετά από έρευνα των Αρχών στο σπίτι του Καλαρέμα τον Οκτώβριο του 2020, παρά το γεγονός ότι, γενετικό υλικό του είχε συλλεχθεί και αναλυθεί από το Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών της ΕΛ.ΑΣ. το 2012 και το 2009.
Το κατηγορητήριο περιλάμβανε απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή και έκρηξη που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο σε ανθρώπους και πράγματα και κλήθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή στις 4 Νοεμβρίου 2021. Ωστόσο, ελλείψει στοιχείων, παραπέμφθηκε να δικαστεί για απόπειρα έκρηξης.
Η αθωωτική απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 5 προς 2: υπέρ της αθωότητάς του τάχθηκαν η πρόεδρος του δικαστηρίου και οι τέσσερις ένορκοι, ενώ οι δύο εφέτες τάχθηκαν υπέρ της ενοχής του. Νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του Καλαρέμα ισχυριζόμενη πως πληρούται η αντικειμενική υπόσταση της απόπειρας έκρηξης, καθώς, όπως είπε, «η ενέργεια διακόπηκε από εξωγενείς παράγοντες και όχι εξαιτίας της βούλησης του δράστη», αποδεχόμενη δηλαδή πως πράγματι ο Καλαρέμας άφησε τον σάκο και το μπουκάλι στο σημείο επειδή τρόμαξε από τον πυροβολισμό.
Ο ίδιος ο Κώστας Καλαρέμας ωστόσο στην απολογία του ξεκαθάρισε πως όταν κλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. να καταθέσει, χρειάστηκε να… γκουγκλάρει την υπόθεση του 2007 ώστε να καταλάβει για ποια επίθεση κατηγορείται.
ieidiseis.gr
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις