«Οι χώρες που αναγνωρίζουν το ΔΠΔ οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Σε επικίνδυνες για τον πλανήτη ατραπούς οδηγεί τα πράγματα η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ζήτησε από τα 123 κράτη τα οποία αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν εάν αυτός κάνει χρήση του εδάφους τους!
«Νομίζω ότι όποιος είναι συμβαλλόμενο μέρος του δικαστηρίου, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν όταν ρωτήθηκε από τον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ σε ακρόαση της επιτροπής πιστώσεων της Γερουσίας, αν θα ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους συμμάχους να «παραδώσουν» τον Β.Πούτιν.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του ΔΠΔ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Β.Πούτιν έχει σαφώς διαπράξει εγκλήματα πολέμου, προσθέτοντας ότι το ένταλμα του ΔΠΔ ήταν δικαιολογημένο.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «άκυρη».
Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αν και το Κίεβο παραχώρησε στο δικαστήριο δικαιοδοσία για τη δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν διαθέτει δική του αστυνομική δύναμη και η εκτέλεση εντάλματος σύλληψης εξαρτάται από τα κράτη-μέλη του.
Αλλά ακόμα κι αν διέθετε δική του αστυνομική δύναμη δεν θα είχε καμία δυνατότητα να εφαρμόσει την εξουσία του σε μία χώρα όπως η Ρωσία.
Η δήλωση Μπλίνκεν προκαλεί τέσσερα τουλάχιστον ζητήματα:
Το πρώτο είναι ότι επί της ουσίας δίνει εντολή σε 123 χώρες να προβούν σε σύλληψη του Ρώσου προέδρου θέτοντάς τες σε κίνδυνο ακόμα και για… πυρηνικό πλήγμα. Γιατί η σύλληψη ενός ηγέτη ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.
Το δεύτερο ζήτημα που προκαλεί είναι ότι η δήλωση αυτή προέρχεται από τον ΥΠΕΞ μίας χώρας που αποδεδειγμένα έχει εισβάλει στο πρόσφατο παρελθόν (όχι μακρινό) σε άλλες ανεξάρτητες χώρες και έχει βομβαρδίσει και αμάχους και υποδομές.
Οι τότε πρόεδροι της γιατί δεν ανακηρύχθηκαν «εγκληματίες πολέμου»;
Γιατί εδώ πρόκειται για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Σημειώνεται μάλιστα ότι η εισβολή στο Ιράκ είχε γίνει με ψεύτικα στοιχεία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής ενώ δεν είχε εγκριθεί καμία στρατιωτική επέμβαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το τρίτο ζήτημα είναι, πως θα γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κάποτε, κάποια στιγμή αν οι ΗΠΑ ετσιθελικά δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμο ηγέτη, τον πρόεδρο της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης του κόσμου;
Αυτό αυτόματα σημαίνει δύο πράγματα: Ή θα αλλάξει ο Ρώσος πρόεδρος, ή δεν θα υπάρχει τότε η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Το τέταρτο ζήτημα και πιο άμεσο, είναι πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να κλείσουν τον Β.Πούτιν στο «σπίτι» του. Να μην μπορεί δηλαδή να συμμετάσχει σε διεθνή φόρουμ και συνέδρια.
Όλα αυτά οδηγούν σε μία πρωτοφανή κλιμάκωση που πλέον παραβιάζει τους κανόνες της απλής Λογικής.
Όταν η Λογική δεν ισχύει πια τότε όλα μπορούν να συμβούν ακόμα και τα πιο εφιαλτικά…
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις