Η πολυδιάσπαση στον πέραν της ΝΔ δεξιό χώρο μπορεί να αλλάξει πολλά δεδομένα και ενδέχεται αυτή τη φορά οι εκλογές να κριθούν «στα δεξιά της Δεξιάς»…

Οι λεγόμενοι αστάθμητοι παράγοντες των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι τρεις. Οι δύο (η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη» ψήφος και οι 400 περίπου χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι) έχουν υπεραναλυθεί. Ο τρίτος, που είναι τα συμβαίνοντα στα δεξιά της ΝΔ, αποτελεί ακόμα terra incognita.

Ο χώρος αυτός, ο οποίος δυνητικά μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 10% του εκλογικού σώματος, εκπροσωπείται εν μέρει σήμερα στη Βουλή από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Και αποτελεί ερώτημα αν στις επικείμενες εκλογές θα δούμε κάποιον άλλο σχηματισμό, ο οποίος μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό του στη νέα Βουλή. Μέχρι στιγμής μοναδικός τέτοιος σχηματισμός είναι το κόμμα Κασιδιάρη ή το «ΕΑΝ» του πρώην εισαγγελέα Κανελλόπουλου, που φιλοδοξεί να το διαδεχθεί.

Επειδή το κόμμα Κασιδιάρη πιθανότατα θα προσκρούσει στην νομοθετική απαγόρευση(ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει σε λίγες ημέρες), πιθανότατα θα διεκδικήσει την «προίκα» της Χρυσής Αυγής το κόμμα του Κανελλόπουλου, μολονότι δε είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τον Κασιδιάρη ή αν οι δυο τους τα έχουν σπάσει(οι πληροφορίες επ’ αυτού είναι αντιφατικές).

Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά; Για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι και το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να επηρεαστεί και, κυρίως, διότι από το πόσα κόμματα θα έχει επόμενη Βουλή θα κριθεί η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί.

Σήμερα η Βουλή είναι εξακομματική. Αν στην επόμενη εισέλθει επιπλέον ένα κόμμα(Κανελλόπουλου) και γίνει επτακομματική, τότε η αυτοδυναμία γίνεται στόχος σχεδόν απλησίαστος ακόμα και σε δεύτερες εκλογές. Αντίθετα, αν η επόμενη Βουλή γίνει πεντακομματική, τότε η αυτοδυναμία μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με ποσοστό 35,5%.

Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί έχουν μπει στο μικροσκόπιο ιδιαίτερα του επιτελείου της ΝΔ. Και δεν είναι καθόλου άσχετοι με τα συμβαίνοντα στο κόμμα του κ. Βελόπουλου. Οι καταγγελίες για «αποστασία», οι «καρατομήσεις» και αποχωρήσεις «ύποπτων» βουλευτών προκαλούν αναταραχή και ουδείς είναι σε θέση να πει αν και πώς θα επηρεάσουν την τύχη αυτού του κόμματος στις εκλογές. Σε τόσο μικρά κόμματα αρκεί ακόμα και μια μικρή απώλεια, της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας, για να το αφήσουν εκτός Βουλής. Παράλληλα, η σύγχυση που επικρατεί στο χώρο που εκπροσωπούν οι Κασιδιάρης και Κανελλόπουλος μπορεί να τον αποδυναμώσει και να τον εμποδίσει να εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή, κάτι που θεωρούνταν σίγουρο μέχρι τώρα.

Εν κατακλείδι, η πολυδιάσπαση στον πέραν της ΝΔ δεξιό χώρο (ακροδεξιά, εθνικιστική δεξιά και νεοναζιστική δεξιά) μπορεί να αλλάξει πολλά δεδομένα. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ευνοείται η ΝΔ, αν ένα ή και οι δυο κόμματα αυτού του χώρου αποτύχουν να μπουν στη νέα Βουλή.

Αυτή είναι η ορατή πλευρά των πραγμάτων. Η μη ορατή είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων αυτού του χώρου, αν δουν ότι η ψήφος τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποτύχει να στείλει κάποιο κόμμα στη Βουλή. Δεν γνωρίζουμε πού θα στραφούν στις δεύτερες εκλογές και η όποια επιλογή τους μπορεί να αποβεί καθοριστική για το αποτέλεσμά τους.

Έτσι, το σύνηθες κλισέ «οι εκλογές κρίνονται στο κέντρο» ενδέχεται αυτή τη φορά να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια. Και οι εκλογές να κριθούν «στα δεξιά της Δεξιάς»…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις