Σκληρή κόντρα Νίκου Ανδρουλάκη – Αλέξη Τσίπρα για την «ιδιοκτησία» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η αιφνίδια, ως προς την επιλογή του μετώπου, επίθεση που εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, για τον… Ανδρέα Παπανδρέου και σε ποιον «ανήκει» ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, μοιάζει να διαμορφώνει σε αυτή τη φάση της προεκλογικής σύγκρουσης μία νέα ισορροπία στην κεντροαριστερά.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το βράδυ της Πέμπτης με έναν ιδιαίτερα καυστικό τρόπο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας (στον ΑΝΤ1) πως «ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία, θα πρέπει να μας ενώνει». Επισήμανε δε ότι «χιλιάδες πολίτες εμπνεύστηκαν από αυτόν και κάποιοι είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η έντονη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ οφειλόταν στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει μία μέρα νωρίτερα ότι «ο κ. Τσίπρας με όλα αυτά που κάνει, προσπαθώντας να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματα του, γίνεται απλά ένας τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου».

andreas 2

Η επίθεση του κ. Ανδρουλάκη εκδηλώθηκε την ημέρα που ο κ. Τσίπρας τού απηύθυνε ουσιαστικά μία προγραμματική πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας, υπό τον τίτλο «Συμβόλαιο Αλλαγής», κάτι που ο πρόεδρος του Κινήματος θεώρησε ότι υποκρύπτει μία οικειοποίηση της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ.

Όντας στη γραμμή των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται να θεωρεί κρίσιμης σημασίας θέμα την απόκρουση των ανοιγμάτων του κ. Τσίπρα και την «περιφρούρηση» – ή περιχαράκωση, κατά κάποιους – του χώρου από την ενδεχόμενη πίεση που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως όλα δείχνουν και οι πλέον ψύχραιμοι αμφότερων των πλευρών διακρίνουν, ο κ. Ανδρουλάκης θα πάει μέχρι τέλους τον διμέτωπο, έστω κι αν αυτό μπορεί να διευκολύνει τον στόχο του κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία και να εμφανίζει αυτή την προοπτική ως την πιο ρεαλιστική και πιθανή για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Μία ανοιχτή και ανεξέλεγκτη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ αυτή την ώρα μοιάζει να αποδυναμώνει το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας δείχνει διατεθειμένος σε αυτή τη στροφή να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα σε μία ενδεχόμενη συνεργασία, αλλά και να αντιπαρατεθεί με τον κ. Ανδρουλάκη, όσο ο τελευταίος επιμένει σε αυτόν τον διμέτωπο. Ο στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρει προ των ευθυνών της την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ιδίως όταν επισημαίνει διαρκώς τώρα τελευταία ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση – άρα να εμφανίσει την ηγεσία του Κινήματος πρόθυμη να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση που η ΝΔ τερματίσει πρώτη στην κούρσα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Πάντως φαίνεται ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διαμορφώνουν συνεχώς τις τακτικές τους στο ρευστό προεκλογικό τοπίο.

Ειδικά για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα δεδομένα που εμφανίζονται από τις δημοσκοπικές εταιρίες. Για παράδειγμα η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που εμφάνισε το βράδυ της Πέμπτης, η εταιρία Metron Analysis, εκτιμάται ότι ενισχύει την ανάλυση που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι με τέτοιους συσχετισμούς από τις πρώτες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί πίεση ενόψει μίας δεύτερης αναμέτρησης, καθώς η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη θα μοιάζει μάλλον εύκολη υπόθεση και άρα οι δεξιόστροφοι ψηφοφόροι του δεν θα αναγκαστούν να φύγουν μαζικά προς τη ΝΔ. Έτσι, το καίριο ερώτημα θα είναι ποια ισορροπία θα διαμορφωθεί στο χώρο της κεντροαριστεράς, με πρώτο στόχο για το Κίνημα να αποκομίσει οφέλη από μία πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιάζει να αποδειχθεί εάν ο σημερινός διμέτωπος του ΠΑΣΟΚ εδράζεται και σε μία τέτοια εκτίμηση. Και αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί τούτη τη φορά ή θα διαψευστεί όπως έγινε το 2019, όταν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο κράτησε δυνάμεις, αλλά και σκαρφάλωσε στο 31,5%, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις