Οι «σκιές» της κυβερνητικής θητείας καταδίωξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο debate.

Σε θέση άμυνας βρέθηκε στο debate ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το γεγονός πως όπως αναγνώρισαν δημοσιογράφοι και πολιτικοί αρχηγοί το πλαίσιο ήταν ασφυκτικό και δεν επέτρεπε πολλές ερωτήσεις σε πιο ελεύθερη συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός «ζορίστηκε» για υποκλοπές και Τέμπη αλλά και το προεκλογικό φιλοδώρημα 150 ευρώ στους νέους.

Στο μέτωπο των υποκλοπών για μία ακόμα φορά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να πει γιατί παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ωστόσο ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν συνιστά κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια.

Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα πως το θέμα της παραίτησης δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του και συμπλήρωσε πως ανέλαβε με θάρρος τις ευθύνες του.

Παραδέχθηκε μάλιστα πως «σίγουρα αυτή (σ.σ. η υπόθεση των παρακολουθήσεων) είναι μία σκιά για την κυβέρνησή μας».

Στο μέτωπο των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης δεν φάνηκε έτοιμος να δείξει μεταμέλεια. «Ήταν από τα σημαντικότερα λάθη το ότι δεν καταφέρατε να εκσυγχρονίσετε τον σιδηρόδρομο με αποτέλεσμα και τα Τέμπη;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά» απάντησε, προσθέτοντας πως «τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον», πως «δίνουμε μεγάλη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς» και πως «προχωράμε σε συνολική παρέμβαση για να είναι τα τρένα επιτέλους απολύτως ασφαλή», πριν σπεύσει να αλλάξει θέμα, με αναφορές σε άλλα μεγάλα έργα.

Σε σχέση με το προεκλογικό 150άρι στους νέους ενώ στο παρελθόν κατήγγειλε τις επιδοματικές πολιτικές αρκέστηκε να πει πως δεν θα τον ψηφίσουν γι’ αυτό.

«Οι νέοι δεν θα μας κρίνουν για τα 150 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Στην καταληκτική τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων:« Πιστεύω ότι μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω ότι ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις που έδωσα πριν τέσσερα χρόνια» και συμπλήρωσε: «Έχω ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για την Ελλάδα του 2027».

«Συζητά» παράταση του Market Pass

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια του debate πως συζητά την επέκταση του Market Pass το οποίο χαρακτήρισε δοκιμασμένο και αποτελεσματικό μέτρο στήριξης.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που πιέζονται. Κυρίως από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων. Σωστά επισημάνατε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και στη χώρα μας. Όμως στα τρόφιμα οι τιμές παραμένουν υψηλές. Τρεις τρόποι παρέμβασης που υιοθετήσαμε τα χρόνια αυτά και που θα συνεχίσουμε. Πρώτον μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερος ανταγωνισμός. Δεύτερον έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται. Τρίτον, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και το διαθέσιμο εισόδημα».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις