Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση απαξιώνει πλήρως και παραιτείται από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η οποία δηλώνει ουσιαστικά παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Μια θέση με την οποία αναθεωρείται ριζικά η κοινή εθνική γραμμή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του εκπροσώπου της ανακινεί ένα τέτοιο μείζονος εθνικής σημασίας θέμα, μια κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία είναι φυσικό να ζητήσουν την παραίτηση Σκέρτσου.

Επίσης είναι ενδιαφέρον ο τρόπος που θα αντιδράσουν ισχυροί παράγοντες της ΝΔ, όπως ο Κ.Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς οι οποίοι ακόμη και πρόσφατα με τις ομιλίες τους για την ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου έθεσαν τα εθνικά θέματα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός τους. Θα αποδεχτούν την κολοτούμπα Μητσοτάκη και θα συναινέσουν σιωπηλά ή θα αντιδράσουν σε μια θέση που αλλοιώνει κατάφωρα την εθνική φυσιογνωμία της ΝΔ;

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λοιπόν, δηλώνει ότι το θέμα «αφορά το παρελθόν», ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω».

«Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον», σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος προσθέτοντας: «Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος».

Φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή (TRT), ο οικοδεσπότης αναφέρθηκε στο βιβλίο «Γιαβόλ» του Γ. Χαρβαλιά για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, που υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ. Διαχρονικά ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν έχει απεμπολίσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό συμβαίνει και με άλλες χώρες. Η Πολωνία ζητά από τη Γερμανία 1,3 τρις την ίδια ώρα που συνεργάζονται στενά, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ερώτημα που τέθηκε στον Άκη Σκέρτσο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, κάτι που αναδεικνύει σήμερα και η εφημερίδα «Δημοκρατία» ήταν: «Γιατί καμία κυβέρνηση δεν ήρθε σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης – να έχουμε μια ομόφωνη απόφαση στη Βουλή – και να πούμε ότι πάμε να το διεκδικήσουμε».

Για να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι το θέμα για την Ελλάδα σήμερα δεν είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά «η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον», όπως είπε.

Ολόκληρη η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις γερμανικές αποζημιώσεις:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.

Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα».

«Καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι δεν πρέπει να περιμένουν κάποια σχετική κίνηση», ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου μετά απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Δείτε το βίντεο με την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

 

 

Σημειώνεται ότι από το 1990 και μετά η Ελλάδα είχε κάθε λόγο να θέσει προς τη γερμανική πλευρά το ζήτημα, θεωρώντας ότι η συνθήκη «δύο-συν-τέσσερα» (1990) αποτελεί de facto συνθήκη ειρήνης. Όντως το έπραξε, ξεκινώντας από το 1995, ενώ η τελευταία απόφαση για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων έγινε το 2019 με ψήφισμα της Βουλής και αυτό αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις