Το σκάνδαλο των υποκλοπών και ο κίνδυνος παραγραφής φέρνουν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Σε μείζον θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, που μπορεί να επιδράσει σημαντικά όχι μόνο τις εκλογικές συμπεριφορές στις 21 Μαΐου, αλλά και το μετεκλογικό πεδίο αναδεικνύεται το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τη γκάφα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate των πολιτικών αρχηγών, να παραδεχτεί άτεχνα και ωμά τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης.

Η μετατόπιση και μόνο της προεκλογικής ατζέντας σε ένα τόσο σκοτεινό για το κυβερνών κόμμα θέμα, προκαλεί εκνευρισμό και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, που καταβάλει προσπάθειες να υποβαθμίσει την παραδοχή του κ. Μητσοτάκη και τις συνέπειες που τα λεγόμενά του επιφέρουν: Είτε πολιτικές, είτε νομικές, ακόμα και ποινικές.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ομολόγησε για πρώτη φορά ότι οι υποκλοπές ήταν μία σκιά για την κυβέρνησή του, υιοθέτησε το δημοσίευμα του Economist που έγραψε για σκάνδαλο, παραδέχθηκε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους συνεργάτες του (Δημητριάδη, Κοντολέων) δεν ήταν επαρκείς και ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης». Αλλά πήγε κι ένα βήμα παραπέρα την ομολογία, καθώς παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς, ότι παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης άδειασε τους πάντες που ενεπλάκησαν από κυβέρνηση, ΕΥΠ και Δικαιοσύνη στο σκάνδαλο, εκθέτοντάς τους ευθέως και αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε οποιαδήποτε έρευνα για τις ευθύνες τους.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό δε με την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο debate, ότι ζητά να καταλογιστούν οι ευθύνες του σκανδάλου και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη φυλακή, διαμόρφωσαν αμέσως ένα εκρηκτικό προεκλογικό σκηνικό στο οποίο παρέμβηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έστειλε ένα διπλό μήνυμα:

Αφενός προς την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, ζητώντας εξηγήσεις γιατί η εισαγγελέας της ΕΥΠΑ κυρία Βλάχου παραμένει στη θέση της και στο μεταξύ η δικαστική έρευνα δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη και καμία κατηγορία σε κανέναν.

Και αφετέρου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ξεκαθαρίζοντας το παρακράτος των υποκλοπών θα λογοδοτήσει μόνο με μία προοδευτική κυβέρνηση και όχι με τη ΝΔ στην εξουσία.

Υπό το πρίσμα της μάλλον απροσδόκητης τροπής που πήρε το debate για τον κ. Μητσοτάκη προκύπτει μία σειρά ερωτημάτων για την τελική ευθεία προς τις εκλογές, αλλά και για την επόμενη ημέρα:

Πόσο θα επηρεάσει η παραδοχή του σκανδάλου, τόσο την προεκλογική ατζέντα, όσο και τις κινήσεις πλέον της Δικαιοσύνης;

Είναι δυνατόν εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα μίας τόσο σοβαρής υπόθεσης, που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς και προκάλεσε την καταδίκη από το ευρωκοινοβούλιο, η Ελληνική Δικαιοσύνη να μην έχει έστω ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα στις έρευνες;

Η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βάσω Βλάχου μπορεί να παραμένει στη θέσης της, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε τις εγκρίσεις που έδωσε για παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη;

Δεν πρέπει να απαντηθεί ρητά και ξεκάθαρα εάν η ίδια εισαγγελέας ενέκρινε παρακολουθήσεις με στόχους τους κυρίους Φλώρο και Χατζηδάκη;

Η Δικαιοσύνη θα παρέμβει για τις παρακολουθήσεις των δύο τελευταίων ή θα περιοριστεί σε ρόλο θεατή;

Μετά την παραδοχή που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, θα επανεξετάσει τη στάση που τήρησε απέναντι στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση, όταν και απαγόρευσε στους Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων να δώσουν απαντήσεις, επικαλούμενοι το απόρρητο;

Και στα αμιγώς πολιτικά, που θα προκύψουν μετά τις εκλογές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο:

Από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει ως προϋπόθεση μίας κυβέρνησης συνεργασίας, τη σύσταση νέας εξεταστικής επιτροπής στην οποία δεν θα γίνει όμως επίκληση του απορρήτου, είναι δυνατόν να προκύψει οποιαδήποτε σύμπραξη με τη ΝΔ;

Και αφού θεωρεί το θέμα ύψιστης σημασίας για τη Δημοκρατία, δεν είναι λογικό να εξετάσει πολύ θερμά μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποδέχεται αυτή την ανάγκη; Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Λάρισα χθες βράδυ διαμήνυσε ότι αυτή η θέση του κ. Ανδρουλάκη μπορεί να αποτελέσει βασικό σημείο στο πρόγραμμα μίας προοδευτικής κυβέρνησης!

Σε κάθε περίπτωση και επειδή μοιάζει απίθανο να κάνει πολιτικό χαρακίρι ο κ. Μητσοτάκης, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ σημαίνει ότι το ομολογημένο πλέον σκάνδαλο των υποκλοπών, «θάβεται» μέχρι νεωτέρας, αν όχι δια παντός!

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις